Så får du ner elkostnaderna i 10 steg

Har du märkt skillnad på elräkningarna under vinterns kallaste månader? Du är inte ensam. Tack vare en mer klimatsmart bostad kan du göra stora energibesparingar och spara mycket pengar, bra för både planeten och plånboken.

Så får du ner elkostnaderna i 10 steg

10 tips för att minska dina elkostnader i din villa/radhus

1) Sänk temperaturen

Genom att sänka temperaturen med en grad kan du spara 5 procent av elkostnaderna i en villa som är uppvärmd med direktverkande el eller en värmepump. Att ha 18 grader i stället för 20 grader hemma sparar 10 procent av uppvärmningskostnaden.

2) Skaffa lågenergilampor

Byt till lågenergilampor – om du inte redan gjort det. Under en LED-lampas livslängd sparar du runt 600 kr i energiåtgång jämfört med en vanlig glödlampa.

3) Släck lampor och dra ur laddare

Ta för vana att släcka alla lampor när du lämnar rummet och dra ut mobil- och datorladdare när de inte används. En laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.

4) Säg hejdå till standby-läget

Anslut en strömbrytare till dina hushållsapparater som annars brukar stå på standby-läge. Detta mellanläge är en av de största dolda energislukarna och förbrukar ca 2 % av Sveriges årliga elförbrukning.

5) Täta och håll värmen inne

Täta ordentligt kring fönster och dörrar så värmen hålls kvar inne. Se till så inga möbler täcker element och blockerar värmen från att sprida sig i rummet.

6) Dra ner persiennerna

Använd gardiner eller dra ner persiennerna på nätterna för att förhindra värmen att smita ut genom fönstren. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad.

7) Tvätta effektivt

Tvätta dina kläder i fulla maskiner och i så låga temperaturer som möjligt. Att tvätta i 40 grader istället för 60 nästan halverar energiåtgången.

8) Byt duschmunstycke

Byt till ett snålspolande duschmunstycke och minska den konsumerade vattenvolymen med upp till 70 %. Varmvatten står för över en tredjedel av hushållens energianvändning, så här kan du spara mycket.

9) Tilläggsisolera huset

Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år.

10) Få koll med appar

Minska din energiförbrukning genom att tvätta och diska under de tidpunkter det är lägst kostnad. Det finns många smarta appar som håller koll åt dig.

Källa: EnergirådgivningenWWFSveriges Konsumenter och Vattenfall.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen