Så får du ett skinande hem i jul

Julen är den mysigaste tiden på året för många. En tid att umgås mycket med sina nära och kära. Självklart är det roligare att bjuda in folk till ett välstädat hem och receptet för att lyckas är att starta i god tid. Med hjälp av Husmorstipsen kan vi lista vad du behöver ha koll på för att få ditt hem att skina.
Checklista

När det kommer till julstädning är det bra att börja i god tid och att städa så noggrant som möjligt. Gör gärna en checklista för att se att du verkligen får med allt som du hade tänkt från början. Om ni är flera som bor i hemmet är det nu det är dags att fördela ansvarsuppgifter till alla familjemedlemmar som är stora nog. Det är också ett bra tillfälle att passa på att rensa ut prylar som inte används och lämna in till välgörenhet.

Juldekorationer

För att ens få plats med dekorationerna behöver hemmet vara i någorlunda ordning. Om du älskar julen och att dekorera hemmet så bör du därför starta städningen i god tid så att det inte bli stressigt dagarna före jul. Se därför till att börja med att ställa alla saker på sin plats så får du automatiskt mer plats att placera julprydnader på.

Dammsug alla rum och mattor

Att dammsuga alla rummen är jätteviktigt. Glöm inte att dammsuga mattorna lite extra eftersom det är där mycket smuts hamnar. Du kan passa på att lämna in mattorna på kemtvätt om behovet finns.

Putsa fönster

Tvätta fönsterna noga och ta bort alla fläckar. Skinande rena fönster får hela hemmet att kännas fräschare. Fast det är minusgrader så går det att tvätta fönsterna, var bara snabb med att stänga efter dig så att inte hela bostaden bli nerkyld.

Håll apparater och möbler rena

Gå igenom kylskåp, ugn, spishäll, mikrovågsugn, kaffebryggare och rengör alla apparater noga. Om det fortfarande finns fläckar på kylskåpet, droppar på spishällen eller matspill på ugnen ser städningen halvdan ut. Gå igenom dina möbler och ta bort fläckar på din tygsoffa och se till att få bort eventuella katthår ur den. Det samlas mycket damm på möbler som bord och bänkar, de behöver torkas av.

Rengöra badrummet

Ett rent badrum är självklart viktigt när man vill bjuda över gäster. Badrummet kommer användas mer under julen när ni är hemma också, så se till att skrubba golvet, torka av kaklet, rengöra duschkabinen eller badkaret. Det kan behövas städas fler gånger under julledigheten, oftare än andra delar av hemmet.

Rengöring av entrén

Det är just i hallen den största röran brukar vara. Här samlas skor, gamla väskor, paraplyer eller andra föremål som personer i hemmet lägger ifrån sig och glömmer. Röran måste plockas bort för att man ska kunna dammsuga och städa rent hallen ordentligt.

Våttorka golven

När du har rengjort alla ytor, plockat undan, och dammsugit golven behöver du även våttorka golven. På plastmattor använder du en golvmopp, såpa och vatten. Men när det kommer till att rengöra parkettgolvet behöver du vara mer sparsam med vatten och rengöringsmedel.

Byt gardiner

Efter att ha putsat fönstren och rengjort hemmet är det dags att hänga upp dina nystrukna och rena gardiner. Det kommer skapa julstämning i hemmet direkt. Valet är färg är förstås en smaksak, men de flesta föredrar att ha julfärger när de väljer sina gardiner.

Diska av finporslinet och polera silvret

Du kan förbereda storhelgerna genom att diska av ditt finporslin med lite diskmedel. För att polera silverbesticken använder du så skonsamma kemikalier du kan som t.ex. salt och bakpulver, för att inte skada det. Du kan skölja allt i rent varmt vatten och torka allt med en mjuk handduk.

Duk och dekorationer

De flesta dukar blir skrynkliga efter att de tvättats vilket inte ser så kul ut när du ska lägga den på bordet. Genom att stryka duken kommer du att få ett fint bord på direkten! När du lagt ut julduken kan du även juldekorera bordet. Här kan du använda olika färgskalor i rött, guld, silver och grönt för att få den traditionella julkänslan. På julbordet kan du använda tallriksunderlägg, blommor, ljusstakar, tomtar, men också annat grönt som kvistar av gran eller tall. Gran och tall gör också att det doftar fantastiskt i köket. Välj en färgskala som passar tillsammans med dina tallrikar så att det inte ser en rörig känsla.

Ta fram julgranen och andra juldekorationer

Julgranen är nog den största symbolen för jul och julfirande. Att klä julgranen är en fin tradition som de flesta uppskattar. Kolla igenom om det är dags att damma av några av julkulorna innan. Sedan är det bara att njuta av en härlig jul, god mat och att ha roligt tillsammans med familj och vänner!

Vill du ha fler bra tips kring städning och rengöring? Besök Husmorstipsets hemsida här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen