Att tänka på när ni flyttar ihop

Har ni tagit nästa steg i er relation och beslutat er för att flytta ihop? Grattis! Det är ofta en stor händelse i livet och något att verkligen se fram emot. Det är också ett stort juridiskt steg. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt? Och vem får vad om det tar slut?


Tips flytta ihop

Artikeln är framtagen av Livspusslet för Familjens Jurist. Kontakta dem gärna för att få fler råd.

Prata igenom era förväntningar och önskemål

När ni planerar ert gemensamma boende, ägna gärna lite tid åt att gå igenom era olika rutiner och vad ni uppskattar i hemmet idag. Är det viktigt att det är städat? Önskar du få mycket tillgång till ett eget space i bostaden? Allt sådant är bra att prata om innan så att ni vet redan nu om ni behöver en större bostad.

Flyttanmälan

Kom ihåg att göra en flyttanmälan genom Skatteverket som är kostnadsfri. Om du flyttar från din lägenhet kortare tid än ett år behöver du inte ändra din folkbokföring, men om du flyttar längre tid än ett år ska du ändra det i folkbokföringen.

Eftersändning av post

Kom ihåg att begära eftersändning av din post samt skicka flyttkort till dina vänner digitalt.

Ekonomisk budget

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till att planera ekonomin när ni flyttar ihop. Det viktiga är att ni pratar om det innan för att undvika bråk om pengar längre fram. En sak som är viktig att tänka på är att inte den ena står för inköpet av exempelvis all mat medan den andra för allt bohag till huset. Vid en eventuell separation så har den som investerat i mat ingenting kvar till skillnad från den som köpte allt bohag.

Försäkringar

Sambos som är folkbokförda på samma adress omfattas normalt av samma hemförsäkring. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag så att de kan skriva in båda namnen. Passa på att se till att försäkringsbeloppet är tillräckligt högt för att omfatta två personer.

Se även till att ni är förmånstagare till varandras försäkringar, även tjänstegrupplivförsäkringarna som ni har via arbetet.

Äganderätt

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper eller får. Vid en bodelning är det bara bohag och bostad som ni köpt eller fått för att använda tillsammans som ingår. Det spelar då ingen roll vem som betalat mest för till exempel en lägenhet, värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör. Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp. Om ni betalar olika mycket pengar behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Samboavtal

Genom att skriva samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen, till exempel att vissa möbler inte ska ingå i bodelning eller det vanligaste att det inte ska göras någon bodelning alls om ni separerar eller någon av er dör. Om ni sedan gifter er blir samboavtalet automatiskt ogiltigt.

Testamente

Sambor ärver inte varandra. Om din sambo dör får du bara behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget om ni köpt det för gemensam användning. Resten av tillgångarna ärver barnen. Finns inga barn ärver sambons föräldrar eller syskon. Ni kan skydda varandra genom att skriva ett testamente.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen