5 tips för att inreda dina fönster

Det är inte helt enkelt att veta hur man ska styla sina fönster. Ibland kan det kännas som att det blir för mycket tyg och man stänger ute ljuset, medan det i andra rum krävs en gardin för att skapa en hemtrevlig stämning. Vi guidar dig till hur du kan tänka!

 

1. Olika rum har olika funktioner 

Ett litet kök behöver inte alltid ha gardiner med tanke på eventuellt os som sprids i rummet. Ett litet kök kan också bli ljusare genom att släppa in så mycket solljus som möjligt från fönstrena. Ett alternativ är att ha en kortare kappa högst upp istället för två längder. I sovrummet får det däremot gärna vara mycket textilier som höjer mysfaktorn och blockerar ljuset. För att mörklägga sovrummet finns det olika alternativ såsom mörkläggningsgardiner, persienner eller rullgardiner. 

2. Anpassa inredning efter fönstertyp

En bred och stor fönsterbänk ger mer plats att fyll,a men ställer samtidigt högre krav eftersom det lätt ser tomt ut. En mindre fönsterbräda gör sig bättre med färre prylar och blommor på för att skapa ett renare intryck.

3. Undvik perfekt symmetri

Variera prydnadssaker och krukväxter med olika höjd och typ av saker. Använd gärna böcker, tidningar eller fina askar för att bygga på höjden.

4. Tänk på ljusinsläppet

Tänk på ljusinsläppet och vilket väderstreck fönstren vetter åt, särskilt med tanke på eventuell belysning och krukväxter. I ett mörkt vardagsrum kan du till exempel skippa gardiner för att få in mer ljus, alternativt ha ett par tunnare som släpper igenom ljuset. I ett rum med mycket ljusinsläpp och flera fönster kan du välja och vraka bland olika gardinstyper då rummet ändå kommer att kännas ljust.

5. Häng gardinerna högt

Vill du lura ögat till att få rummet att kännas högre i tak är ett tips att hänga gardinerna så högt upp det går och gärna låta dem gå en bit utanför karmen på bredden för att få fönstren att kännas större.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen