Fördelar och nackdelar med att samäga ett landställe
I samarbete med Familjens jurist ger vi dig tips på vad du skall tänka på så att de juridiska effekterna av att du köper och äger en bostad blir som tänkt. Den här artikeln handlar om Hur det är att samäga ett sommarställe, landställe, fritidshus, eller vad man väljer att kalla det. Kärt barn har många namn.
Fördelar med att samäga ett fritidshus
Det finns både fördelar och nackdelar med att äga ett fritidshus tillsammans med andra, oavsett om det är dina föräldrar, syskon eller vänner som du äger tillsammans med.
Ekonomiska fördelar och kostnadsdelning
En av fördelarna är att ni är flera som kan dela kostnaderna. Det gäller redan vid inköpet, om ni inte har blivit ägare till fastigheten på annat sätt. Sedan kan det vara skönt att dela på alla de räkningar som kommer genom ägandet, som till exempel el, vatten, sophämtning och försäkring, samt arrende om det är en byggnad på ofri grund. Kostnader för reparationer och underhåll av fastighetens byggnader kan också vara bra att kunna dela med andra.
Social samvaro och gemensamma arbetsinsatser
En annan fördel är förstås att det kan vara trevligt att vara tillsammans med människor som du tycker om och trivs med, både under lata dagar och när det är dags att bygga till eller måla om. En annan fördel med att vara flera som äger ett landställe tillsammans är att mycket av det arbete som behöver göras kan vara svårt att göra på egen hand. Mång arbetsmoment blir både roligare och enklare att utföra om man är fler som hjälps åt.
Nackdelar och utmaningar med gemensamt ägande
Nackdelarna med att vara flera ägare kan visa sig efter en tid. Ett fritidshus har ofta en ganska begränsad yta, och det kan vara svårt att få plats att bo där samtidigt. Och om inte alla kan eller vill vara där samtidigt, hur ska då sommarveckorna fördelas? Hur ska kostnaderna fördelas när alla äger en lika stor andel men inte har möjlighet att nyttja fritidshuset lika mycket?
Det kan vara bra att försöka förutse frågor och problem innan de uppkommer. Försök att reglera hur räkningar och andra kostnader, samt inte minst hur användandet av sommarhuset, ska fördelas. Detta kan ske genom att ägarna upprättar samäganderättsavtal. Ett sådant avtal bör skrivas inför eller i början av samägandet, för när samägandets nackdelar väl har börjat visa sig, kan det vara svårt att komma överens.
Juridisk rådgivning med Familjens Jurist
Vi på Erik Olsson tycker att det är viktigt att våra kunder gör trygga bostadsaffärer som får den effekt de har tänkt sig. Du som vill säkerställa att dom juridiska effekterna av olika händelser blir som du vill kan ha glädje av ett samarbete vi har med Familjens Jurist som ger dig rabatt på olika typer av avtal och en helt kostnadsfri behovsanalys där du får reda på din juridiska situation med fokus på bostads- och familjejuridik.
Fler artiklar kring juridik
Upptäck fler artiklar om juridik och bostadsaffärer nedan för att få värdefulla insikter och råd som hjälper dig att göra trygga och välgrundade beslut.
- Att ta över och äga ett sommarställe genom arv
- Juridisk ordlista med viktiga juridiska ord och begrepp