Köp en bostad med potential

Vill du kickstarta din bostadskarriär? Köp en bostad som kan förädlas. Ett extra rum och rätt renoveringar kan höja värdet rejält. Se också potentialen i området – en stadsdel i positiv förändring gör din bostad mer attraktiv.

Köp en bostad med potential

Kickstarta din bostadskarriär

Du får en bättre bostadskarriär om du gör rätt från början. Därför är ett av de viktigaste råden för dig som ska köpa bostad och vill sälja den med vinst: se potentialen. Se den bostad du vill bo i och trivas i, men se också den bostad som kan bli så attraktiv som möjligt för så många framtida köpare som möjligt. Därefter: Lyft blicken och ta en granskande titt på omgivningen. Ett område som står inför en positiv omvandling kan i sig höja värdet på bostaden.

– Rätt val när du köper i kombination med kloka och smarta förändringar kan höja värdet med mer än 10 000 kronor per kvadratmeter, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Det finns mycket potential i att köpa en bostad med potential i ett trendande område.

Ett extra rum i bostaden är värt mycket

En av de absolut smartaste förändringarna du kan göra är att skapa ett extra rum i lägenheten. Förvandla ettan till en tvåa, tvåan till en trea. Samma yta får fler funktioner. Då blir samma lägenhet intressant för en bredare målgrupp, som dessutom är villig att betala mer för den.

– Effektivisera planlösningen! En liten men bra tvåa är mer värd än om samma bostad är en etta. En tvåa på 79 kvadratmeter som förädlas till en trea är plötsligt riktigt attraktiv också för en barnfamilj, säger Erik Olsson.

Efter förädlad planlösning med ett extra rum ser vi ofta värdeökningar på 10-15 procent, beroende på förutsättningarna, säger Erik Olsson.

Rätt renoveringar av bostaden

Att köpa en bostad där du behöver göra lite större och dyrare renoveringar kan verka avskräckande, men ofta är det en riktigt god idé – såväl för att du själv ska trivas bättre som för att öka värdet inför framtiden. Se till att göra det så att du hinner njuta av förbättringen själv eftersom resultatet håller länge. Ny balkong, nytt golv, nytt kök och/eller badrum och tätad eldstad är exempel på förbättringar som när de väl är gjorda håller länge och är säkra ”värdehöjare”.

Läs mer i vår artikel "Boosta bostaden innan du säljer". 

Rätt renoveringar i bostaden

Bostadsområdets potential

På samma sätt som du gör en uppskattning av potentialen hos lägenheten du är intresserad av, är det en god idé att också göra en liten ”omvärldsanalys” av läget. Vill du göra bra vinst på en framtida försäljning är det extra intressant om bostaden ligger i ett bostadsområde som står inför en positiv omvärdering.

– Planeras nya, attraktiva bostäder i närheten kan det bli en boost för hela stadsdelen, med nya kommunikationer och bättre service. Men även en allmän ansiktslyftning av offentliga miljöer eller ett förestående generationsskifte bland invånarna kan påverka prisutvecklingen positivt, säger Erik Olsson.

– Bostadsområden där gamla industrier rivs och ersätts med nya bostäder kan dra upp värdet rejält för bostäderna i omgivningen. Så bevaka utvecklingen, det kan löna sig!

 Köp en bostad i ett bostadsområde i positiv omvandling.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen