Boosta bostaden innan du säljer

Små genomtänkta renoveringar inför försäljningen kan ge stor värdeökning på din bostad. Tänk även på detaljerna som gör det lilla extra till visningen.

Små genomtänkta renoveringar inför försäljningen kan ge stor värdeökning på din bostad.

När du har bestämt dig för att sälja din bostad är kanske inte din första tanke att spendera pengar på att renovera den. Har du dessutom redan köpt en ny är det förstås den nya du vill fokusera på. Men – tänk igen! Ett av de bästa sätten att öka värdet på din bostad är att göra små och genomtänkta renoveringar som ger bra avkastning. Det gör mycket för intrycket vid fotografering och visningar. Boosta bostaden, helt enkelt. Visningsbesökare bestämmer sig ofta snabbt om de tycker om en bostad eller inte.

Fokusera på detaljer som gör skillnad

Hallen är det första man möts av. Den är ofta både liten och ganska mörk. Det ger goda möjligheter att få den mer välkomnande med snabba och enkla åtgärder som inte kostar så mycket. En hall med bra belysning, ljusa väggar och en spegel gör fler positivt inställda till bostaden redan innan de sett resten av den.

Fokusera på detaljer som gör skillnad i bostaden

– En bostad med skinande golv ger visningsbesökarna ett helt annat intryck. Om golven är slitna brukar värdet öka med 2-3 procent om man slipar upp dem, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Ett nylackat golv gör dessutom hela bostaden ljusare eftersom det reflekterar ljuset bättre. Att ge mer eller mindre slitna väggar ny färg är också en bra idé; detsamma gäller väggar med starka mönster och skrikiga färger. På Erik Olsson säger erfarenheten att nymålade väggar kan öka värdet med upp till fem procent. Hantverkare målar om på några dagar till en begränsad kostnad, som du får igen med råge. Målarfärg är billigt jämfört med vilken stor skillnad det gör för en bostad. Köket ser attraktivare ut om man byter ut gamla köksbänkar mot nya i trä och ersätter gammalt kakel på väggen mellan diskbänk och väggskåp. Vill du få nytt utseende på köksskåpen kan du sprutmåla dem. Det kostat bara några tusen kronor att lämna in luckorna i ett normalt kök på lackering.

Inför fotograferingen

Inför fotografering och visning finns det några särskilda tips som lyfter lägenheten i spekulanternas ögon. Förstärk belysningen med några fler lampor och använd lite starkare glödlampor än normalt. Ställ undan personliga hygienartiklar och familjefoton. Bilderna på bostaden ska inte dokumentera ditt liv i den, utan hjälpa visningsbesökarna att skapa en tilltalande vision av sitt eget liv i bostaden. Slutligen, ställ undan så mycket möbler och annat du kan.

– Grundregeln är att 25 procent av allt man har hemma ska bort till visningen. Allt för att få fram ljus, yta och rymd så att din bostad visas upp från sin bästa sida. Det måste finnas plats för visningsbesökarna att röra sig i bostaden utan att den känns trång, trots att det är fler människor där än normalt då, säger Erik Olsson.

 4 smarta renoveringar 

1. Slipa golven
Slipa och lackera dina slitna trägolv. Värdeökning: 2-3%.

2. Måla ljust
Måla med ljus färg på väggarna. Värdeökning: upp till 5%.

3. Bänk, beslag och kakel
Byt ut bänkskivor, handtag och köksbeslag. Byt gammalt kakel mellan diskbänk och väggskåp.

 4. Måla hallen ljus
Hallen ger det första intrycket, och är ofta mörk. Gör den ljus med väggfärg och spegel.

4 tips inför visningen

1. Öka belysningen
Skapa fler ljuspunkter och ha lite starkare lampor än vanligt.

2. Framhäv fönster och utsikt
Putsa fönstren och lyft fram dem ur gardiner och krukväxter. Släpp in ljuset och visa utsikten.

3. Sätt upp en spegel
Speglar skapar mer ljus och rymd.

4. Färre saker framme
Ställ undan möbler och prylar så att det inte känns trångt. Många människor ska vistas samtidigt i ditt hem under visningen.

Fler tips

I våra artiklar "Höj värdet på din bostad" samt "Hållbara förbättringar av bostaden" kan du läsa fler tips om hur du höjer värdet på din bostad inför en försäljning.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen