Hållbara förbättringar av bostaden

Vi har samlat ett antal varaktiga förbättringsförslag som kan höja värdet på din bostad. Det är en god idé att utföra förändringarna i tid så att du hinner njuta av dem själv medan du bor kvar i bostaden, oavsett om det handlar om att renovera köket eller se över din tomt.

 

Ett extrarum ökar betalningsviljan

Att ha tillgång till ett ytterligare sovrum eller ett arbetsrum nu när många arbetar hemma, kan göra en enorm skillnad för din boendekomfort och förenkla vardagslogistiken. Fundera över vad du skulle vilja ha för ytterligare funktion i din bostad och kontakta en arkitekt. En duktig arkitekt kan se möjligheter och lösningar som en vanlig person inte upptäcker.

Ur ett ekonomiskt perspektiv, med dagens bostadspriser, är det extra värdefullt att öka boendefunktionen på en begränsad yta. Att dela ett stort rum som har två fönster så du får ett ytterligare sovrum ger en ny boendefunktion som många är villiga att betala mer för. Det är därför en tvåa brukar kosta mer än en etta som är lika stor, och en trea mer än en lika stor tvåa. Att skapa ett ytterligare rum i bostaden är ofta en av de mest värdehöjande åtgärder man kan göra.

Hållbara förbättringar som höjer värdet på bostaden

 

En fungerande eldstad

I många äldre hus är ofta skorstenarna otäta vilket leder till eldningsförbud i brasan eller kakelugnen. Visst kan det vara mysigt att ställa några ljus i en eldstad med eldningsförbud, men det är inte samma sak som att ha en riktig brasa som knastrar. Få saker är lika stämningshöjande som en brasa när det är kallt och mörkt ute. Om det inte är så högt upp till skorstenen behöver det inte kosta så mycket att täta rökgången så att du kan elda igen. Man brukar räkna med att det kostar ett par tusen kronor per löpmeter att täta en skorsten. Har du väl fått en fungerande eldstad som du får elda i är det ett bra exempel på en förbättring med lång livslängd som du själv kommer ha glädje av samtidigt som åtgärden gör bostaden attraktivare den dag du säljer.

En fungerande eldstad gör bostaden mysigare i många år

Renovering av kök och badrum

Badrum och kök är dyra att totalrenovera. De som är intresserade av bostaden måste uppskatta renoveringen för att du ska tjäna på investeringen. Därför är det inte helt självklart att göra genomgripande renoveringar av kök och badrum inför en försäljning. Om du planerar att bo kvar ett tag förbättras däremot kalkylen eftersom ett nytt kök eller badrum håller under flera år. Du hinner därmed själv njuta av förbättringen medan du bor kvar, samtidigt som du har en kortare startsträcka för att göra bostaden attraktiv inför en framtida försäljning. Kostsamma renoveringar med lång livslängd är därför bra att göra i god tid innan du tänker sälja.

Renovering av badrum och kök höjer bostadens värde

En altan ökar bostadsvärdet

De allra flesta som letar hus önskar en trädgård och fina uteplatser att umgås på. Särskilt om tomten är kuperad, och svår att anlägga sittplatser på, gör en altan extra stor skillnad. Tänk på att bygga så att altanen harmonierar med huset. Ta hänsyn till väderstreck och träd så att altanen hamnar i ett bra solläge. Om det går att bygga altanen så att man får ett förrådsutrymme under för förvaring av utemöbler och annat, ökar värdet på huset ytterligare. Att bygga en altan är en åtgärd med lång livslängd, som dessutom tar tid att bygga. Därför är även en altan bra att bygga i god tid innan du tänker sälja så du slipper stress och hinner njuta av den själv.

En altan på huset ökar värdet på huset

En välvårdad tomt höjer betalningsviljan

Eftersom villaköparna ofta är barnfamiljer är det bra att visa att tomten är barnvänlig. Föräldrarna ska känna sig trygga medan barnen ska tycka att den verkar rolig att leka på. Skapa gärna rum med sittplatser i trädgården och styla med mycket textilier och blommor. Lyktor och ljusslingor skapar trivsel och blir vackert, särskilt om man tar kvällsbilder från trädgården. Välklippta gräsmattor och rensade rabatter gör att tomten känns trevligare skapar en harmonisk känsla av ordning och reda. 

En välvårdad tomt höjer värdet på bostaden

Fem mindre förbättringar som höjer värdet på bostaden

Nedan har du fem mindre förbättringar som ger bra utväxling på bostadsvärdet.

Renovera trägolv

Slipa och lacka eller polera upp slitna trägolv. Det gör stor skillnad för intrycket. Skinande golv reflekterar dessutom ljuset så att bostaden blir ljusare.

Måla i ljusa färger

Måla slitna eller mörka väggar i en ljus färg. Då upplevs bostaden som ljusare, rymligare och mer harmonisk.

Byt ut detaljer i köket

Byt ut bänkskivor, handtag och beslag i köket. Är kaklet mellan diskbänk och väggskåp gammalt kan du även passa på att byta det.

Ljusa upp hallen

Visningsbesökare bildar sig snabbt en uppfattning om din bostad. Första intrycket får de i hallen. Är den mörk bör du se till att måla den ljusare och lätta upp ytterligare med en spegel.

Måla om taken

Att måla ett gulnat tak vitt är ett effektivt sätt att få bostaden att kännas fräschare. Särskilt om det är en avgränsad yta. Risken med att börja måla på ett ställe är dock att det plötsligt ser mer ofräscht och slitet ut intill.

Fler tips på förbättringar

Fler tips på förbättringar som du kan göra själv för att höja värdet på bostaden kan du läsa om under Homestyling och en välvårdad tomt. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen