Homestyling

Många som är på väg att sälja sin bostad börjar fundera på homestyling. Är det värt att anlita en inredare? Eller kan du sköta stylingen själv? I den här artikeln tänkte vi lyfta fram fördelarna med att anlita en inredningskonsult och ge en rad tips på saker du kan göra själv.

Homestyling inför försäljning av bostad

Hur mycket påverkar homestyling slutpriset?

Idag föreslår många mäklare att du tar hjälp av en inredningskonsult för att få hjälp med homestyling när du ska sälja sin bostad. De vet att det ger en effekt på slutpriset. En inredningsstylist kan se detaljer som kan göra stor påverkan på helhetsintrycket av din bostad. Dessutom kan stylisten se bostaden utifrån köparens perspektiv och på så vis framhäva din bostad för att locka så många spekulanter som möjligt. Det skapar bättre förutsättningar till fler budgivare och ett högre slutpris.

Men det är förstås många andra saker som spelar in. Bland annat bostadens skick och adress, men även våningsplan eller om det finns balkong eller ej. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket en styling gör för just din bostads slutpris.

Gå istället till dig själv och tänk på hur du skulle agera som spekulant. Vad är viktigast för dig? Efter område, adress och utgångspris så är det ofta bostadens bilder som är avgörande om du går på en visning eller inte, eller hur? Bilderna är oerhört viktiga för att tilltala spekulanter.

Vad kostar en homestyling?

Priset beror förstås på vad du har för bostad och vad för typ av stylist du vill anlita. Vissa inredningskonsulter jobbar bara med designmöbler medan andra även blandar in enklare varumärken. Olika stylister tar olika betalt helt enkelt.

– När det kommer till sammanhanget och bostadens värde så handlar det om en ganska liten kostnad för styling. Det är viktigt att se stylingens kostnad som en investering för att skapa möjligheten till att nå ett högre slutpris. Jag brukar säga att för en tvåa i Stockholms innerstad så brukar en helstyling med möblemang börja på cirka 20 000 kronor, förklarar stylisten Johanna Almgren.

Kostnaden för homestyling

Homestaging och hyra in möbler

Många inredningsstylister vill få in nya möbler i lägenheten, för att skapa en stil helt från grunden. Har du till exempel en stor soffa i ett litet vardagsrum kan det göra stor skillnad att magasinera den och hyra en soffa som bättre passar rummets proportioner.

– Det gör ju ofta en påtaglig skillnad och vi brukar få väldigt positiv respons från våra kunder. Många kanske tycker att det är mycket jobb till en början att magasinera möbler. Men det brukar vara värt det flera gånger om, säger stylisten Johanna Almgren.

Samtidigt är hon noga med att poängtera att det ofta går att göra mycket med små medel. Många svenskar har redan ett intresse för inredning och design och det är också viktigt att inte köra runt och magasinera massa prylar i onödan, inte minst för miljön.

– Styling behöver inte alltid betyda att allt ska bytas ut. Många gånger kan man arbeta med bostadens möbler, med små medel som textilier och dekorationer kan bostaden få en helt ny känsla.

om homestaging och hyra in möbler

Måste man måla allt i vitt?

Vitt förstärker de egenskaper som många ofta letar efter i en bostad. Bostaden känns ljus, ren och rymlig. Dessa egenskaper tilltalar de flesta av oss och därför är det också ett vinnande kort. Att sticka ut har visat sig ge olika effekter, både bra och dåliga. Tänk på att det inte är du som ska bo i lägenheten utan tänk på potentiella köpare.

I hallen skapas första intrycket

Hallen är det första man möts av när man kommer på en visning, vilket gör den till ett superviktigt rum. Skapa en ombonad känsla med växter och ljus, eller kanske en avlång hallmatta.

– Har du tur kommer det många spekulanter på din visning. Då är det viktigt att hallen inte känns trång utan luftig och rymlig. Det där är en balansgång som en stylist är väldigt duktigt på. Häng fram de snyggaste ytterplaggen och ställ fram ett par finskor, tipsar stylisten Johanna Almgren.

Tips på homestyling av köket

Stilleben i köket

I köket är det viktigt att framhäva vilka bra arbetsytor det finns. Plocka bort mikrovågsugn, diskställ, kryddor och oljor. Många inredningsstylister jobbar med stilleben. Satsa på en liten del av köksbänken och stapla upp lite porslin tillsammans med gröna kryddor och en snygg kokbok eller bricka.

– Det här med fruktskålar är inte riktigt på tapeten längre. Det är mycket bättre att arbeta med köksrelaterade föremål i olika nivåer och material. Låt en punkt få vara i fokus och håll resten ganska renodlat.

Försök att blanda hårda och mjuka material i köket. Det blir lätt hårt med exemeplvis rostfritt stål, marmor och kakel. Satsa på en snygg duk för bordet eller en fin matta. På matbordet kan du ha en stor bukett med snittblommor tillsammans med ett ljus.

Homestyling av fönster

Hur inreder jag mina fönster?

Bor du på nedre botten kan du kan ha stora växter i fönstret för att skapa ett insynsskydd. Bor du vid vattnet vill du däremot inte dölja utsikten. I köket behövs inga gardiner då det kan ge en lite ålderdomlig känsla. I sovrummet däremot ger gardiner en ombonad och mysig känsla. 

Kan man ha plastblommor?

– Nej, helst inte. Det är bland det första jag plockar bort. Jag vill gärna att bostadens känsla ska vara äkta. Det ger ett helhetsintryck av en vårdad och välskött bostad där allt har gjorts med kärlek, svarar Johanna.

Tips på hur du stylar bostaden inför fotografering och visning

Vad ska man ha på väggarna?

– Personligen tycker jag att trenden med svarta, hårda ramar med svartvita prints, är lite på väg bort. De tar väldigt mycket fokus i rummet. Jobba istället med neutrala ramar och posters som inte tar för mycket uppmärksamhet från den övriga inredningen. Blanda gärna in en tidningshållare i läder eller en väggvas med blommor, det blir mer tilltalande än att enbart använda tavlor för väggarna.

Det vanligaste misstaget

Att inte städa sin bostad riktigt ordentligt inför en visning är ett vanligt misstag. Eftersom alla har olika bild av hur ett välstädat hem ser ut är det en god idé att anlita en städfirma inför försäljningen. En städad och smakfullt stylad bostad ger dig som säljare de bästa förutsättningarna för en lyckad bostadsförsäljning.

Tips på homestyling du kan göra själv

1. Städa bostaden grundligt inför fotografering och visning.

2. Rensa bort personliga föremål som fotografier och schampoflaskor i duschen.

3. Arbeta med en neutral bas som passar de flesta i smaken.

4. Tillför ljusa textilier och en trevlig bäddning.

5. Tillför växter, både krukväxter och snittblommor (ta hjälp av en duktig florist).

Så hittar du rätt stylist

  1. 1. När du ska anlita en stylist så är det viktigt att välja rätt stylist för just din bostad. Stirra dig inte blind på offertens pris.

  2. 2. Välj den stylist som du tror kan framhäva din bostad på bästa sätt.

3. Hitta en stylist som kan hålla den berömda balansen i sin styling, utan att bostaden blir ”överstylad”. En duktig stylist kan ta till vara på det som finns, men ändå utföra underverk.

4. Titta på stylistens hemsida och Instagram, samt kolla med vänner och bekanta för referenser.

Homestyling - rum för rum

Fler homestylingtips om du stylar hemmets olika rum kan du läsa här

Personligare styling

Vill du ha tips på hur man får hemmet att kännas mer personligt fast ändå stylat? Läs mer här. 

Höj värdet på bostaden

Vi har tagit fram en lista med förslag på åtgärder som kan höja värdet på din bostad inför försäljning. Läs mer här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen