Ta hand om din träfasad

Våren är här och det är dags att ta tag i alla utomhusprojekt. För dig som ska sälja bostaden är det extra viktigt att ta hand om fasaden på huset som en värdehöjande åtgärd. Vi har med hjälp av Flügger listat vad du behöver ha koll på för att lyckas.


Temperatur

Det krävs att det är minst 5 grader och klart väder när du ska ta hand om din träfasad för att uppnå bästa möjliga resultat.

Börja med tvätten

Det viktigaste för att lyckas är som alltid, ett gediget grundjobb som innefattar rengöring. Målar du på en dammig eller smutsig yta kommer hållbarheten på träskyddet att minska och du behöver inom kort måla igen. Behandla därför ytan med en bra fasadtvätt och eventuellt lite sandpapper. Om träet har angripits av alger bör du först ta bort detta med ett algborttagningsmedel.

En bra grund

För att resultatet ska hålla så länge som möjligt ska du alltid grunda innan du målar. Det skyddar mot röta och svampangrepp och gör även att träskyddet får ett bättre fäste. En del träslag har ett naturligt skydd mot röta och svamp, du får höra med din lokala Flügger-expert om du är osäker.

Rätt redskap

Använd gärna en pensel som är i samma bredd som brädorna och måla i längdriktning. Det går också att använda en roller tänkt för större ytor, men avsluta alltid med pensel så att träskyddet verkligen tränger in i träet. 

Regelbunden rengöring

Gör rent träet regelbundet, förslagsvis med en till två års mellanrum med en lämplig rengöringsprodukt. Då bevarar du träets glans och förlänger färgens livslängd. Lycka till!

 

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen