Så vinner du en budgivning - Tips

Det är mycket att tänka på när man ska köpa bostad. Inte minst när det gäller en budgivning och vilken taktik man ska välja. Här är de bästa strategierna, ett par oskrivna regler och några handfasta tips.

Mäklarens 5 bästa tips – så gör du för att vinna en budgivning

Förbered dig och välj budgivningstaktik

Goda förberedelser är grunden för att du ska göra en lyckad bostadsaffär. Vad för typ av bostad letar du efter? Och var vill du bo? Titta på liknande bostadsförsäljningar och skaffa dig en uppfattning om vad din framtida bostad kostar.

– Du måste fråga dig själv, kommer jag att ha råd med en sådan bostad? Hur mycket får jag låna? Prata med din bank och tänk på att du kanske omfattas av amorteringsregler som du kanske inte berörs av idag, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Så vinner du en budgivning

Köpa eller sälja bostaden först?

Det här är ingen strategi men det är helt avgörande för vilken budgivningstaktik du kan använda dig av. Om du väljer att sälja din bostad först så vet du vad du har att röra dig med ekonomiskt. Då kan du agera mycket snabbare och mer beslutsamt i kommande budgivning. Det kan innebära att andra spekulanter inte hinner med

– Genom att sälja först är det du som håller i taktpinnen. Du hinner utföra värdehöjande åtgärder på din nuvarande bostad och du har inte samma tidspress på dig att sälja, du kan tacka nej till bud som du känner är för låga, säger Erik Olsson.

Läs mer om hur du ska tänka kringa att köpa eller sälja bostaden först

Lägga bud innan visning

Syftet med att lägga ett bud innan en visning är för att få till en snabb affär, slippa den stora budgivningen och på så vis undvika konkurrens från andra spekulanter. En strategi som är vanligare under en stark marknad med höga priser.

– Oftast måste du lägga ett bud en bra bit över utgångspris för att säljaren ska hoppa över den publika visningen. Då ställs det högre krav på dig som köpare, att du har god kunskap om marknaden och bostaden du budar på.

  • - Du måste ha bra koll på marknaden – du får ingen information om betalningsviljan hos andra budgivare.

  • - För att kunna buda innan en visning är det bra om du har anmält dig till mäklarens spekulantregister – så får du förhandsinformation om visningar.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen