Köpa eller sälja bostad först?

Det är mycket att tänka på när man ska köpa och sälja bostad samtidigt. Inte minst frågan om man ska köpa eller sälja först. I den här artikeln tänkte vi därför berätta vilka för- och nackdelar det finns med båda varianterna.

Fram till för några år sedan var det klart vanligast att den som var på väg att flytta köpte sin nya bostad först – för att sedan sälja sitt befintliga boende. I dag, när många banker ställer tuffare krav och bostadsmarknaden är något mer osäker, har det blivit ungefär lika vanligt att man säljer bostaden man bor i först och därefter köper en ny.

Råd vid försäljning från Erik Olsson

– Det bästa rådet jag har är att välja väg tidigt och sedan vara extremt noggrann vid både köp och försäljning. Många tror att man kan kombinera sätten, men det går inte, säger Erik Olsson, grundare för Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Hur vet jag vad som är bäst för mig?

För dig som ska köpa lägenhet, villa eller radhus finns det all anledning att överväga hur du vill gå tillväga. Det finns för- och nackdelar både med att sälja eller att köpa först (vi kommer till dem snart).

Gör så här:

1. Stäm träff med en mäklare för att få en uppdaterad värdering av bostaden du ska sälja. Be mäklaren om en försiktig värdering så minimerar du risken för att din kalkyl ska spricka. 

2. Ta kontakt med din bolånerådgivare och prata igenom din ekonomi och vad för typ av bostad du vill köpa. Då blir det enklare för dig att bestämma strategi (köpa eller sälja först) eftersom valet beror på dina individuella förutsättningar och önskemål.

för- och nackdelar både med att sälja eller att köpa först

Fördelar med att sälja bostaden först

  • Du kan sälja din bostad utan tidspress och du kan visa lägenheten flera gånger om du inte får det pris du vill ha. Du som säljer först har även lättare att agera snabbt och beslutsamt när du ska köpa ny bostad – eftersom du vet exakt vilken budget du har att röra dig med.

  • Många banker kräver att du säljer din bostad först – för att de ska garantera finansieringen för din nya bostad. Oftast behövs ett påskrivet köpeavtal för den gamla bostaden för att ge lån till den nya.

  • Du riskerar inte att stå med två bostäder, brygglån och dubbla boendekostnader.

Nackdelar med att sälja först

  • Om du säljer först – och det dröjer innan du hittar din nya bostad – kan du behöva ett tillfälligt boende. En situation som kan bli jobbig för en småbarnsfamilj, men kanske är hanterbart för andra. Var ska du till exempel förvara alla dina saker?

  • Tips! Om du känner dig osäker kan du försöka sälja din bostad med ett tillträdesdatum långt fram i tiden. Diskutera detta med din mäklare.

  • Om du har bundna lån på din gamla bostad kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken för att lösa ut de bundna lånen.

Fördelar med att köpa en bostad först

  • Den största fördelen med att köpa innan du säljer är att du har gott om tid att hitta din nya drömbostad. Det finns inget specifikt datum som stressar dig genom att du måste ha en ny bostad då.

Nackdelar med att köpa först

  • Svårt att sälja? Den stora nackdelen med att köpa en ny bostad först är risken att du inte får det pris du räknat med när du säljer din gamla bostad. I värsta fall får du inte din bostad såld. Då kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och eventuellt bli skadeståndsskyldig.

  • Tips! Det går att skriva in i köpekontraktet att köpet hävs om du inte får sålt din nuvarande bostad. men tänk på att säljaren kanske inte går med på de villkoren.

  • Köper du först – och det är svårt att sälja – finns risken att du står med två bostäder och dubbla boendekostnader. Kontrollera att din bank kan hjälpa dig med ett överbryggningslån – så slipper du paniklösningar. Kom ihåg att om du flyttar till en ny ort på grund av ditt arbete ska kan du får göra avdrag för dubbel bosättning.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen