Maria Rydingstam

med fokus på mariaberget

Lär känna Maria Rydingstam, den engagerade Södermalmsmäklaren med det stora hjärtat som lämnade riksdagen till förmån för Mariaberget.

Maria Rydingstam

Hur länge har du varit mäklare?
Jag fick min registrering 1 september 2005 och har jobbat här på Erik Olsson sedan dess. Över 10 års erfarenhet gör att jag känner mig helt trygg i mäklarrollen och att jag alltid kan svara på kundernas funderingar och praktiska frågor. Jag säljer dessutom ofta i föreningar jag tidigare sålt i och har hunnit vara med då marknaden gått både upp och ner. Den erfarenheten gör mycket, både för mig och mina kunder.

Mariaberget

Vad har du jobbat med innan?
Jag är statsvetare från början och jobbade på riksdagen som opolitisk tjänsteman med internationella frågor. En lite annorlunda bakgrund jämfört med många kollegor som tagit den kanske mer naturliga vägen via service- eller säljbranschen. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, så det var ett naturligt val att ta en politisk magisterexamen och det var en fantastisk möjlighet att som första jobb komma in på riksdagen. Men efter några år kände jag att den offentliga sektorn kunde vara lite för snäv för ett helt yrkesliv, så jag sadlade om helt och läste till mäklare. Ibland kan jag sakna den andra världen, särskilt under valår och vid andra stora politiska händelser. Jag tror verkligen på samhällsarbete, därav mitt engagemang i Stadsmissionen.
 Maria Rydingstam Stadsmissionen

Ja, det är ju faktiskt till stor del tack vare dig vi idag har ett samarbete med Stockholms Stadsmission. Hur gick det till?
Jag tror som sagt på ett socialt engagemang och på samhällsarbete och kände att jag ville ge tillbaka på ett mer konkret sätt. För ungefär fem år sedan började jag läsa på om olika hjälporganisationer och kände då att Stadsmissionen är något jag verkligen kan stå för. De står för en annan del av bostadsmarknaden med de som inte har möjlighet att köpa sig ett tak över huvudet, något som gjorde att även Erik Olsson ville engagera sig. En tisdag i månaden bjuder Stockholms Stadsmission på soppa och smörgås för de behövande och då hjälper jag till i soppköket. Sedan förra året har de förflyttat sin verksamhet från Bullkyrkan i Gamla Stan till den mer lättillgängliga S:t Paulskyrkan vid Mariatorget. Där har de fått möjlighet att utöka sin verksamhet, vilket hjälper och engagerar ännu fler människor.

St paulskyrkan

Du har genomgående toppbetyg på Reco och många återkommande kunder. Vad tror du att det beror på?

Jag har nog med mig vikten av en totalt transparent process sedan mitt arbete i det offentliga. Just den delen att både köpare och säljare alltid ska kunna se att allt går rätt till. En stor del av min tid lägger jag på att hålla alla parter informerade och påkopplade och uppmuntrar ofta folk att bolla med mig. Jag undersöker gärna föreningar, kikar på årsredovisningar och hjälper ibland även till med rekommendationer då det är dags att köpa. Mitt mål är att folk ska känna att jag är ”deras” mäklare och att jag ska vara det hela livet. Precis som man säger om sin frisör eller tandläkare, så vill jag vara den som finns där för dem varje gång de gör en bostadsaffär. 

Maria Rydingstam

Du har vunnit pris för högsta NKI (Nöjd Kund Index). Hur tänker du kring vikten av nöjda kunder?
Jag har alltid varit mån om att se till att ha nöjda köpare och säljare, med förhoppningen att de i sin tur berättar om det för sina vänner. Idag säljer jag i princip bara åt återkommande kunder eller rekommendationer. Stockholm är en stor stad och det tar lång tid att bygga upp ett rykte. Man ska även komma ihåg att det ibland är känsligt att rekommendera en mäklare till en nära vän, då det är en av livets stora affärer. Efter att jag fick pris för årets högsta NKI lossnade något och jag fick som ett erkännande. Mitt mål har aldrig varit att sälja flest bostäder, men ett högt NKI hade jag alltid drömt om, så det var ett stort ögonblick.

Utsikt

Ditt fokusområde är Mariaberget, välkänt i Stockholm som kulturkvarter. Vad gör det speciellt?
Mariaberget är en del av Stockholms unika kulturarv och som en oas mitt inne i stan. Det är lugnt med lite trafik och tätt mellan de gamla husen, samtidigt som man befinner sig mitt på centrala Södermalm. Kommunikationer, restauranger, butiker och stadsliv ligger alldeles nedanför berget. Sedan är det otroligt vackert här uppe, särskilt längs med Monteliusvägen där man hittar en av Stockholms bästa utsiktsplatser.

Riddarfjärden

Var brukar du smita in mellan möten?
Rival på Mariatorget är perfekt för en morgonkaffe och en croissant, men också trevligt för en after work. Café Mariaberget är en annan pärla som jag gärna lyfter fram. Sedan måste jag tipsa om Paradiset där jag brukar handla. Det är en relativt nyöppnad matmarknad med ett stort utbud av ekologiska varor.

Café MariabergetMöte på kafé

Vilken är den viktigaste lärdomen du fått som mäklare?
I det här jobbet finns det ingen erfarenhet som inte är till hjälp. Erfarenheter som att till exempel ha barn, hund, ha förlorat en förälder, vara skild, ha jobbat på krogen, eller som i mitt fall på riksdagen. Det finns inget i ens liv som hänt ”i onödan”. Allt hjälper en i processen att förstå kunderna och bli en ännu bättre mäklare.

Publicerad 26.01.18

 

Mariaberget

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

 Marias kontaktuppgifter

Tillbaka till toppen