Årets färgtrender

Planerar du att byta bostad och vill förändra det nya hemmet med nya färger? Tänk på både miljö och plånbok genom att välja en färg som håller över tid, eller kulör som experterna säger. Kulörexperten Yvonne Karlsson på Alcro presenterar årets färgtrender och talar om vikten av att tänka långsiktigt.

Välj gärna en färg som håller över tid.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Vilka färgtrender ser du i år?

– De senaste åren har vi sett en ökad kulörglädje som en motreaktion mot det minimalistiskt vita och grå. I år väljer vi fortsatt kulör men från en mer dämpad färgskala. I en tid när maskintillverkade, perfekta ytor blivit tillgängliga för alla går också färgtrender mot att uppskatta det unika. Det mänskliga hantverket får gärna vara framträdande och vi väljer att hushålla med våra resurser istället för att köpa nytt.

Hur ska man tänka när man väljer kulör på färgen?

– Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill uppnå. Ska rummet uppfattas som varmt eller kallt, ombonat eller rymligt? Kulör påverkar till stor del hur vi uppfattar stämningen i ett rum. En viktig sak att tänka på är att dagsljus och belysning i rummet påverkar upplevelsen av kulören. Därför är det viktigt att provmåla kulören i just det rum den ska användas i. Men det främsta ledordet är att välja kulörer utifrån vad du själv tycker om snarare än att följa färgtrender. Då får du ett personligt och mer långsiktigt resultat.

Färgtrender just nu är att välja färger som håller över tidFoto: Alcro

Hur ofta ska man måla om hemma?

  – Oftast handlar det inte om att man behöver måla om för att ytan är sliten. Väljer du en färg av bra kvalitet så håller den länge även om rum som exempelvis hall och kök slits mer än sovrum och vardagsrum. Däremot kan det vara en bra idé att måla om när ett rum ska få en ny funktion – när ett barnrum ska bli tonårsrum exempelvis. En ny kulör sätter helt enkelt en ny känsla på rummet. När det kommer till möbler – tänk alltid en extra gång när du vill byta ut eller slänga något. Kan det bli en ny möbel med en ny kulör?

Välj färg av bra kvalité

Kan man verkligen se skillnad på färg av olika kvalitet?

– Absolut! Det är viktigt att tänka på att det inte bara är kulören som påverkar upplevelsen av ett rum, utan också ytan på färgen. Dvs hur färgen känns, hur kulören återges och hur ytan reflekterar ljuset. På Alcro har vi arbetat under väldigt många år för att tillverka färg som både är enkel att använda och ger perfekta ytor som håller länge. Vi arbetar kontinuerligt med att optimera de bästa råvarorna och pigmenten för att alltid ligga i framkant med våra produkter.

Personligare styling

Vill du ha tips på hur man får hemmet att kännas mer personligt fast ändå stylat? Läs mer här. 

Höj värdet på bostaden

Vi har tagit fram en lista med förslag på åtgärder som kan höja värdet på din bostad inför försäljning. Läs mer här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen