Så här fungerar amorteringskravet

För dig som planerar att köpa bostad är det viktigt att hålla koll på vilka amorteringskrav som gäller. Vi har därför satt ihop en guide som gör din affär lite enklare.

För dig som planerar att köpa bostad är det viktigt att hålla koll på vilka amorteringskrav som gäller. Vi har därför satt ihop en guide som gör din affär lite enklare.

Amorteringskravet olika delar

Amorteringskravet består av flera delar sedan det har skärpts i omgångar. Den 1 juni 2016 infördes ett amorteringskrav som baseras på belåningsgraden (bostadens värde / lånets storlek).

• Lånar du över 70 procent av bostadens marknadsvärde måste man amortera 2 procent per år av hela lånet.
• Lånar du 50-70 procent av bostadens marknadsvärde amorterar du 1 procent per år.
• Lånar du mindre än 50 procent av bostadens marknadsvärde slipper du amortera, om du inte vill.

Skärpta regler för amorteringskravet

Den 1 mars 2018 skärptes reglerna. Sedan dess måste man amortera 1% ytterligare av bostadslånet om man lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (varaktig inkomst före skatt). 

När skuldkvoten (lånet / bruttoinkomst) infördes som en del av amorteringskravet skapades för första gången en koppling mellan löner och amortering på ett sätt som gör det svårare att öka så mycket mer än lönerna som tidigare.

Maximal amortering av bostadslånet

Nu är maximal amortering alltså 3% av hela lånets storlek där 2 procentenheter baseras på att man har en belåningsgrad över 70% och 1 procentenhet på att man har en skuldkvot över 4,5.

Finansinspektionen skärpte amorteringskraven för att dämpa ökningen av hushållens bostadslån för att minska räntekänsligheten på bostadsmarknaden och resten av den svenska ekonomin.

Om du flyttar ett bostadslån som tagits innan det nuvarande amorteringskravet trädde i kraft, så omfattas inte lånet av amorteringskravet. Det beror på att Finansinspektionen tycker det är viktigt för konkurrensen på bolånemarknaden att bolånekunder kan flytta befintliga lån till en ny bank utan att amorteringsvillkoren påverkas. En utökning av befintliga lån omfattas dock av kravet.

Tillfällig amorteringsfrihet under Coronapandemin

I april infördes en tillfällig amorteringsfrihet när Coronapandemin tilltog. Amorteringsfriheten gör det lättare att bo kvar även om man permitteras eller blir arbetslös under en period så man slipper paniksälja sin bostad. Det stabiliserar bostadsmarknaden. Dessutom gör amorteringsfriheten att hushållen kan spendera ungefär 1,5 miljarder som man annars amorterat på konsumtion. Det stimulerar den svenska ekonomin nu under pandemin. Amorteringsfriheten är tidsbegränsad till 31 augusti 2021. Därefter återgår lånen till ordinarie amortering. Finansinspektionen har nyligen upprepat att amorteringarna skall återinföras 31 augusti. Återinförandet kan dock komma att senareläggas om man är rädd för att ett återinfört amorteringskrav skapar oro på bostadsmarknaden. Hittills har styrkan bostadsmarknaden stabiliserat resten av ekonomin under pandemin. Det vill man inte äventyra, samtidigt som man är rädd att hushållens bostadslån ökar för mycket om amorteringskraven inte återinförs. En lösning kan vara att man återinför lite mildare amorteringskrav 31 augusti.

Amorteringsfriheten och den låga räntan vi har nu gör att många frestas att vilja låna mer för att kunna köpa en dyrare bostad än annars. Effekten av det dämpas dock av att bankerna fortfarande räknar med att du måste kunna amortera enligt de vanliga reglerna när de beräknar hur mycket du maximalt får låna för att köpa bostad. Det är ofta skillnad på vad man vill låna, och vad man får låna för banken när man skall köpa bostad idag. Därför är det viktigt att du har en tät dialog med banken när du planerar ditt bostadsköp. Annars kan du råka ut för negativa överraskningar som ger dig ekonomiska problem om du upptäcker att du inte får låna så mycket som du räknade med när du redan har skrivit ett juridiskt bindande kontrakt som köpare av en bostad.

Läs mer om amortering av bolån

Läs mer om amortering av bolån.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen