Allt om amortering av ditt bolån

När du väl har köpt din bostad och tecknat bolån, börjar de månatliga betalningarna. Utöver kostnader som avgift till föreningen eller driftskostnader för bostaden, så betalar du räntekostnader och allt som oftast även en amortering på ditt bolån.

Information och tips om amortering av bolån

Amorteringskrav

Sedan 2016 finns ett lagstadgat amorteringskrav i Sverige. Kravet innebär att du behöver amortera 0-3% av ditt bolån per år, beroende på din belåningsgrad samt din skuldkvot (totala bolån i förhållande till årsinkomst).

Amorteringskravet innebär:

1. Bolån med belåningsgrad som överstiger 50% men inte 70% ska amorteras med 1% av lånebeloppet årligen.
2. Bolån med belåningsgrad som överstiger 70% ska amorteras med 2% av lånebeloppet årligen.
3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst, tillkommer ytterligare amortering om 1% av lånebeloppet årligen.
För en låntagare som lånar 1 800 000 SEK med en belåningsgrad på 75%, men där skuldkvoten är mindre än 4,5 – blir amorteringskravet 2% av lånebeloppet årligen. Det innebär 36 000 kr per år eller 3 000 kr per månad.

Läs mer om hur amorteringskravet fungerar här.

Vad är amortering av bolån?

Amortering är detsamma som avbetalning. För varje tusenlapp du amorterar på ditt bolån minskar lånebeloppet med samma summa. I exemplet ovan hade låntagaren ett amorteringskrav på 36 000 kr per år. Om denne bor kvar i bostaden i 5 år kommer lånebeloppet genom amorteringen ha minskat med hela 180 000 kr.

Vi ställer några frågor till Eva Holmlund, VD för Söderberg & Partners Bolån, för att förstå amorteringens betydelse ännu bättre.

För den som tycker att amortering enbart är en onödig utgift, vad vill du säga till dem?
– Att de inte kunde ha mer fel! Jag tror att många underskattar betydelsen av att minska sitt lånebelopp som en form av sparande. Den dagen du säljer bostaden vill du förstås att lånet ska vara så lågt som möjligt, dels som ett bra skydd mot fallande bostadspriser, men även för att få loss maximalt med likvida medel att kunna använda till ditt nästa bostadsköp.

Det skärpta amorteringskravet har debatterats flitigt under det senaste året, vad tror du kommer hända framåt?
– Amortering är i grund och botten sunt och bidrar till en ökad stabilitet på så väl bostadsmarknaden som för den enskilda låntagaren. Det är dock viktigt att amorteringskravet inte begränsar framförallt förstagångsköpare i för stor utsträckning. För närvarande råder en temporär undantagsmöjlighet från amorteringskravet på grund av Covid-19 fram till 31 augusti 2021. Vi anser att undantaget skapar förutsättningar för stabilitet under den skakiga period som pandemin medför, och att det också är ett bra tillfälle att se över hur amorteringskraven ska fungera när samhället återgår till det mer normala, säger Eva Holmlund, VD på Söderberg & Partners Bolån.

Önskar du hjälp med ditt bolån? Kontakta Söderberg & Partner här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen