Allt om din boendekalkyl

När du köper en ny bostad förändras vanligtvis dina månadskostnader. Kanske köper du en bostad för första gången och går från en lägenhetshyra till att ha bolån, eller så går du från bostadsrätt till villa. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste delarna att tänka på när det gäller månadskostnaderna för ditt nya boende. Behöver du hjälp med att ta fram en boendekalkyl, kontakta vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån.

 Bostadsrätt eller villa?

Beroende på om du ska köpa en bostadsrätt eller villa så kommer månadskostnaderna vara uppbyggda på lite olika sätt. Exempelvis betalar man utöver bolånet en månadsavgift till bostadsrättsföreningen när man köper bostadsrätt. Detta är ett sätt att vara med och betala för föreningens gemensamma kostnader för driften och underhållet av huset. När du köper en villa betalar man ingen månadsavgift, däremot är man själv ansvarig för att betala för de driftskostnader som uppstår i huset, så som kostnader för värme, vatten, el och underhåll. Utgifterna för ditt bolån kommer dock vara uppbyggda på samma sätt, dessa redogör vi för nedan:

Räntekostnader

Ränta är den kostnad du betalar för ditt bolån. Räntan uttrycks i % som årsränta, och leder normalt till en månadsbetalning. Om du exempelvis tar ett lån på 1 800 000 kr med en ränta på 1,50%, betalar du en räntekostnad per månad enligt följande:
1 800 000 (lånebelopp) x 0,0150 (ränta) / 12 (månader) = 2 250 kr
Av inbetald ränta har man årligen rätt att dra av 30% av utgiften upp till 100 000 kr (per låntagare). Detta kallas ränteavdrag och gör att den faktiska räntekostnaden blir lägre när du deklarerat och dragit av ränteutgifter från din slutskatteberäkning.

Amortering

När man tar ett bolån behöver man betala av på lånet varje månad, så kallad amortering. Beloppet du behöver amortera avgörs av det lagstadgade amorteringskravet och beror på belåningsgraden samt skuldkvoten (länk till ”Läs mer om amorteringskrav”). Årligen är beloppet 0-3% av lånebeloppet.

Om ditt amorteringskrav bestämts till 2% innebär det att 2% av det totala lånebeloppet ska betalas av varje år. Om du lånar 1 800 000 kr blir din lägsta amortering 3 000 kr/månad enligt följande:
1 800 000 (lånebelopp) x 0,02 (amorteringskrav) / 12 (månader) = 3 000 kr


Kostnader för bostadsrätt

Utöver bolånet betalar man en del övriga kostnader varje månad som bostadsrättsinnehavare, nedan följer de vanligaste och viktigaste kostnadsposterna att se över inför köp av bostadsrätt:

Månadsavgift – avgift som betalas till föreningen för att hantera föreningens gemensamma kostnader för underhåll och drift av huset.

Elkostnader – beroende på förening så kan upphandling av elavtal skötas centralt av föreningen eller direkt av dig som medlem.

Hemförsäkring – hemförsäkring behöver tecknas, glöm inte att välja till bostadsrättstillägg om inte föreningen erbjuder det till sina medlemmar.

Kostnader för villa

Att äga en villa medför vissa andra löpande kostnader jämfört med en bostadsrätt, nedan följer några av de viktigaste man bör känna till:

Uppvärmning – Beroende på hus finns olika uppvärmningssystem där kostnaden varierar.

Elkostnader – elförbrukningen för ett småhus är i regel väsentligt högre än för en bostadsrätt och genererar därmed högre elkostnader.

Vatten och avfall – Vattenförbrukning och kostnader för sophämtning betalas till kommunen.

Tomträttsavgäld – Vissa fastigheter är så kallade tomträtter, vilket innebär att huset inte är friköpt samt att man betalar en årlig kostnad till kommunen för att nyttjandet av tomten.

Villa- och hemförsäkring – till skillnad från bostadsrätter behöver man som villaägare ha en försäkring som försäkrar både ditt lösöre och byggnaden. 

Boendekalkyl

Inför ditt bostadsköp råder vi dig att ta fram en boendekalkyl som visar hur dina månadskostnader kommer se ut, både med nuvarande räntor och vid förändrat ränteläge. Då får du ett bra underlag som stöd i beslutet kring vilken prisnivå du känner dig bekväm med, och som din ekonomi klarar av.

Vill du ha hjälp att ta fram boendekalkyler? Vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån hjälper dig gärna – kontakta dem idag! 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen