Guide till dig som ska köpa fritidshus

Går du i tankar att köpa fritidshus? Ett eget ställe att ta hand om och återvända till år efter år. Då är det bra att vara väl förberedd så att när rätt hus dyker upp kan du vara redo för köp.

Med hjälp av mäklaren Urban Ackre i Varberg har vi listat fem saker du bör ha koll på innan. Lycka till i jakten på drömhuset!

Område

Det första du bör göra är att se vilket område du är intresserad av. Ta några promenader i området och prata gärna med grannar och fråga hur de trivs och varför. Ligger det nära några badstränder och finns närhet till naturen? Är det gångavstånd till någon affär eller restaurang? Gör upp en lista med saker som är viktiga för just dig/er och sondera därefter terrängen.

Bevakning

När du väl har bestämt dig för vilket område och vilka kriterier som är viktiga, se till att du har en bevakning både på Hemnet och hos Erik Olsson Fastighetsförmedling. Då kan du vara mer konkret i din kravspecifikation. Det underlättar även för mäklaren som kommer kunna hjälpa dig bättre. Många kunder har bara en bevakning på Hemnet och då kan det ofta vara för sent. Att ha en bevakning hos din mäklare innebär att du får ett mail när något är på gång så att du kan vara mer proaktiv i ditt sökande efter din drömbostad.

Visning

Om du är genuint intresserad av ett fritidshus, försök att komma på förhandsvisning och ge ett bud som du tror säljaren kan tänka dig att acceptera. Flera kunder som går på förhandsvisning lägger ett bud som är det begärda priset eller strax under. Det gör att säljaren kan bli lite irriterad och står det i slutskedet mellan dig och en annan spekulant så kan säljaren välja den andra på grund av detta. Vad ett rimligt bud är beror såklart på fritidshuset. Tänk lite i banor som om att du är säljaren, vad hade du då tyckt är ett ok pris att sälja för?

Besiktning

Ett tips är att köpa hus som är besiktigat, så att du inte råkar ut för en tråkig överraskning. Vi på Erik Olsson brukar förmedla hus som redan är besiktigade så köparna vet mer om vad de köper. Den säkerheten ökar köparnas betalningsvilja och ger både köpare och säljare en tryggare bostadsaffär

Det är också viktigt att ta reda på vad budgeten landar på så att man har råd att ombesörja allt. Har du inte kunskap själv, ta hjälp av en hantverkare eller någon i din närhet som har rätt kunskap. Det är svårare än vad många tror att planera budget för vad saker och ting kostar.


Budget och lånelöfte

Bestäm från början vilken budget du har att röra dig med. Sätt inte ett jämnt belopp som gräns. Om du har en gräns på exempelvis 4 miljoner kronor så sätt då förslagsvis gränsen till 4,025 miljoner kronor. Populära och havsnära områden ligger betydligt högre i pris än områden någon mil inåt i landet. Men man kan generellt förvänta sig en annan prisutveckling på sikt också på ett attraktivt objekt som ligger havsnära.

Kontrollera med banken att du har ett uppdaterat lånelöfte. När du väl är på visning och hittar ditt drömobjekt är det synd att inte kunna lägga ett bud omgående. Flera kunder upptäcker detta för sent och banken hinner inte uppdatera löftet snabbt nog och kunden förlorar affären. Här kan vi hjälpa till med en kontakt hos S&P Bolån.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen