Det är mycket att tänka på när det kommer till budgivningen, både för säljare och köpare. Det finns ett tydligt regelverk för hur en budgivning ska gå till och det är en klok idé att sätta sig in i det i god tid, för när du väl hittat din drömbostad brukar det gå väldigt snabbt.
Så går en budgivning till, steg för steg
Julia Laitinen är fastighetsmäklare hos oss på Erik Olsson Fastighetsförmedling och förklarar vad som är viktigast att känna till när det kommer till budgivningen.
– Det är viktigt att veta att det alltid är säljaren som bestämmer till vem och när man säljer, samt hur processen kommer att se ut. Att som budgivare vara tillgänglig, flexibel och tydlig i sin kommunikation gör bara chansen större för att det blir just ni som får köpa bostaden.
De vanligaste frågeställningarna Julia får från kunder och spekulanter är just hur en budgivning går till samt när den kommer att avslutas.
Hur arbetar du för att hålla dina kunder och spekulanter uppdaterade?
– Jag vill alltid genomföra en transparent process där jag från start till mål jobbar för att hålla alla parter informerade om vad som sker, vad vi inväntar samt hur säljaren planerar att fullfölja processen. Att uppdatera noga och ofta samt vara tydlig i min kommunikation upplever jag skapar en bättre och tryggare budgivning, både för budgivare och säljare.
Tack vare Fastighetsmäklarförbundets tydliga guide får du koll på allt som hör budgivningen till.
Bud är inte bindande
Ett bud är normalt inte bindande – inte ens om det lämnas skriftligt. Först när både säljaren och köparen har undertecknat ett köpekontrakt för fastigheten eller bostadsrätten blir köpet bindande. Innan dess kan både säljaren och köparen ändra sig utan att motparten kan ställa några krav.
Mäklarens skyldigheter vid budgivning
Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur de bör lämna sina bud. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren.
Eftersom det är säljaren som avgör om ett bud är intressant eller inte ska mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Det gäller även om en spekulant inte har lämnat sitt bud på det sätt som bestämts. Mäklaren ska också vidarebefordra meddelanden från spekulanter om intresse för objektet till säljaren.
Mäklarens skyldigheter gäller till dess att säljaren och köparen har undertecknat ett köpekontrakt.
Mäklarens skyldigheter när uppdraget har slutförts
En mäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om:
Spekulantens namn (alternativt namnet på spekulantens ombud)
Kontaktuppgifter, som kan vara en adress, en e-postadress eller ett telefonnummer
Budets belopp, tidpunkten för när budet lämnades och eventuella villkor för budet, till exempel villkor om lån eller besiktning.
Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget har slutförts. Om uppdraget har slutförts utan att det blivit någon försäljning ska mäklaren ändå överlämna förteckningen till uppdragsgivaren. Detta gäller till exempel om uppdragsavtalet har sagts upp av mäklaren eller av dig som uppdragsgivare.
Säljaren bestämmer över budgivningen
Säljaren bestämmer – i samråd med mäklaren – hur budgivningen ska gå till. Men säljaren är inte juridiskt bunden av sådana överenskommelser. Därför kan formerna för budgivningen ändras.
Det är säljaren som bestämmer till vem han eller hon vill sälja, när och till vilket pris. Det betyder att säljaren inte behöver sälja till den som har lämnat det högsta budet.
Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte att sälja eller att sälja till det pris som har presenterats i marknadsföringen.
Budgivningen kan ske på olika sätt
I praktiken finns det två modeller: öppen och sluten budgivning.
Vid en öppen budgivning lämnar spekulanterna sina bud till mäklaren, som löpande redovisar buden till säljaren och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att lägga nya bud.
Vid en sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna sina bud, vanligtvis skriftligt. Mäklaren redovisar buden för säljaren. Den som har lämnat bud får ingen information om övriga bud.
Kort om budgivningen
Vem som helst kan ge ett bud – skriftligt eller muntligt. Budet kan förenas med villkor.
En spekulant kan inte räkna med att få information av mäklaren om hur en budgivning fortskrider.
En spekulant har inte rätt att få uppgifter från mäklaren om vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som har lämnats eller vilka villkor som har diskuterats med andra spekulanter.
Efter försäljningen har en spekulant enbart rätt att få information från mäklaren om att objektet har sålts till någon annan.