Städa effektivt och spar tid!

Hösten är här och för många innebär det en nystart. Kanske har du nytt boende eller vill fräscha upp ditt befintliga hem? Då har vi ett par smarta tips för att städa mer effektivt du kan ta del utav!

Vi har med hjälp av Husmorstipsen tagit fram en guide till hur du städar mer effektivt och dessutom på kortare tid än en klassisk storstädning och på så sätt får mer tid över till annat. Kom ihåg att städa snabbt är en förmåga du tränar upp. Det tar med andra ord ett par månader innan du har fått till ett bra system och blir snabbare.

Skapa ett system för städningen

Städa ett rum i taget istället för en aktivitet i taget. Experter i området har kunnat se att det går åt mer tid om du dammsuger alla rum, moppar alla rum osv istället för att städa klart ett rum i taget. Städa därför ett rum i taget och börja och avsluta på samma ställe. Skapa en rutin för städningen som du upprepar vid varje tillfälle så slipper du lägga tid på att fundera över nästa steg.

Var noggrann – det lönar sig

Börja städa uppifrån och ner. Först torkar du av hyllor och lampor för dammet kommer sedan ner till golvet. Därefter dammsuger du och moppar golvet, så slipper du göra om proceduren. När du ska damma, dammsuga, moppa mm så gå alltid från vänster till höger så att du vet att du täcker alla ytor.

Tänk proaktivt med städningen

Om du använder en duschrengöring efter varje gång du har duschat så slipper du problem med smuts- och kalkavlagringar. Spraya ett par gånger efter en dusch och skölj sedan av. Då behöver du inte göra den längre storstädningen av badkar/dusch och tjänar in tid på det.

Lös upp fett i köket

Fett är ofta ett stort problem i mångas kök. Det hamnar på spisen, i ugnen och byggs upp på bänkar och ovanpå köksskåpen. Du kan lösa det med apelsinolja eller ett klassiskt fettlösande diskmedel. Blanda en matsked flytande diskmedel med en liter vatten och torka av ytan med en ren svamp eller trasa, därefter sköljer du bort det med en annan ren svamp. Om det är en extra tuff fettfläck på någon yta kan du tillsätta bakpulver i vattnet så att det lossnar ordentligt.

Få bort kalk från vattenkranen

Hårt vatten gör att det skapas kalkavlagringar på dina vattenkranar. Undvik att rengöra detta med vassare skrubbsvampar då det kan skada kranen. Lös istället upp kalken genom att ta lite vit vinäger på en trasa och torka.

Städa regelbundet

Att kunna städa snabbt är en färdighet som du behöver öva upp. Storstädning räcker med några månaders mellanrum, därefter kan du snabbrengöra en gång i veckan. Det är allt som krävs för att ditt hem ska vara helt och rent. 

Investera i rätt städutrustning


Fönsterskrapa

För att få det bästa resultatet när du putsar dina fönster krävs det en fönsterskrapa. Det är inte en så stor investering och med tanke på skillnaden i resultat är det väl värt det. Du behöver bara tillsätta en droppe diskmedel i en liter vatten och torka av fönstret med en trasa. Därefter använder du fönsterskrapan för att få bort all smuts.

Förkläde

När du ska städa är det bra att bära ett förkläde eller verktygsbälte för att kunna förvara viktiga saker du kommer att behöva under städningen. Du kan exempelvis hälla över rengöringsmedel i mindre flaskor som du har i ditt förkläde eller bälte för att snabbt komma åt dem. Se till att du har alla rengöringsmedel som behövs hemma så det blir riktigt rent.

Citron mot rost

Citron fungerar fantastiskt bra att rengöra rost med eftersom syran i citronsaften löser upp rosten. Börja med att pressa halva citronen på en rostfläck och låt den därefter blötläggas under 10 minuter. Om det är en fläck som har funnits i flera månader behöver du även borsta på den kraftigt med en hård borste. Slutligen rengör du med vatten och då bör fläcken vara väck!

Väteperoxid mot mögel

Med hjälp av väteperoxid kan du enkelt bli av med mögel i badrummet. Mögel uppstår på grund av dålig ventilation i badrummet vilket gör att vattnet blir kvar på väggarna. Spruta väteperoxid från en sprayflaska och låt det sitta tre till fem minuter för att lösa upp allt mögel.

Dammvippa

Använd en dammvippa gjord av fjädrar, det är bättre för persienner, skrymslen och vrår än en fuktig trasa. Detta fungerar bäst när du dammar regelbundet, har det hunnit samlas för mycket damm behöver du använda dammsugare och/eller trasa.

Fläcksuddare

Magic Erasers, eller fläcksuddare är en produkt från Mr. Clean som kostar ca 40 kr per förpackning och de är verkligen väl värda att investera i. Med dessa lyckas du ta bort fläckar från platser där inget annat rengöringsmedel eller verktyg har lyckats. Se till att alltid ha ett par hemma, du kan rengöra de flesta ytor, exempelvis trä och laminat.

Läs gärna också:
Så putsar du dina fönster

Så lyckas du med flyttstädningen

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen