Guide: Så väljer du rätt mäklare

Går du i tankar på att byta bostad? Då finns det flera saker du bör tänka på i valet av mäklare. I den här artikeln förklarar vi varför valet är så viktigt för att du ska göra en trygg och lyckad bostadsförsäljning.

Guide välja mäklare

Vad kostar en fastighetsmäklare?

Det beror förstås på en rad olika faktorer. Först och främst ska du fråga dig själv hur mycket hjälp du vill ha vid din försäljning. Några vill bara ha hjälp med det praktiska kring själva visningen och budgivningen, medan andra också vill få hjälp med fotografering och styling av lägenheten.

Hur mycket hjälp du vill ha är förstås avgörande för vad du får betala i mäklararvode. Kom ihåg att mäklararvodet, homestaging och andra försäljningskostnader är avdragsgilla, de får dras av innan vinstbeloppet beräknas.

Läs mer om  mäklararvode.

Träffa flera fastighetsmäklare

Börja med att ta kontakt med flera olika fastighetsmäklare och bjud hem dem till din bostad. De allra flesta erbjuder en kostnadsfri värdering. Det viktigaste är att hitta en engagerad mäklare som du känner förtroende för.

Här är några saker du kan ställa kontrollfrågor om:

  • - Känn efter hur väl mäklaren känner till ditt område.
    - Finns ett etablerat kontaktnät med potentiella köpare och spekulanter?
    - Finns det statistik på tidigare försäljningar? Hur ser den ut?
    - Hur många visningar gör mäklaren och hur långa är visningarna?

  • Vad är ett rimligt mäklararvode?

Arvodet beror förstås på vilken typ av objekt du ska sälja. Men genom att träffa flera mäklare och ta in offerter så får du en bra bild om vad ett rimligt mäklararvode för din bostad är. 

Stirra dig inte blind på arvodet

Att välja den mäklare som har lägst arvode fungerar bara om alla mäklare levererar en likvärdig tjänst som ger samma slutpris. Eftersom det inte är så är det bättre att du fokuserar på mäklartjänsten du köper än på arvodet. Skillnaden i slutpris som två olika mäklare får för samma bostad är ofta större än hela mäklararvodet. Läs mer om mäklararvode.

Vad är en rimlig värdering av din bostad?

Samma sak här. Träffa flera olika mäklare och be dem att värdera din bostad. Du kan också se tidigare försäljningar i ditt område genom att kolla försäljningsstatistik på Hemnet.

Annonsering och marknadsföring

En av de viktigaste delarna vid en lyckad bostadsförsäljning handlar om hur objektet marknadsförs. Hur kommer din bostad att annonseras? Vad gör man för att nå så många som möjligt i rätt målgrupp? Och hur ser mäklarfirmans objektsbeskrivningar och annonser ut?

Vem kommer att visa bostaden?

Kommer mäklaren att visa bostaden själv? Finns det en mäklarassistent som kan assistera vid visningen? Kolla även hur många objekt mäklaren säljer samtidigt. Hur mycket tid har han eller hon för dig och din bostadsförsäljning? Har mäklaren en stark organisation bakom sig som kan avlasta och se till så att mäklaren kan fokusera på att sälja din bostad? Många vill ha en mäklare som är tillgänglig och har gott om tid för extra visningar och privata visningar.

Välja mäklare

Kontrollera mäklaren

När du har hittat en fastighetsmäklare som passar dig – kontrollera att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Alla som arbetar som fastighetsmäklare i Sverige måste vara registrerade här. Här kan du också se om mäklaren har fått några tidigare varningar. Du kan också be mäklaren om rekommendationer från tidigare kunder.

Hitta din mäklare

Vill du veta mer hur vi på Erik Olsson jobbar? Hör av dig till oss!

KONTAKTA OSS

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen