Mäklararvode – vilken modell är bäst?

Dags att sälja din bostad? När du väljer mäklare finns det en rad olika faktorer att ta hänsyn till. En viktig faktor är mäklarens pris, eller arvode. I den här artikeln tänkte vi redovisa de vanligaste modellerna för mäklararvode.

Vanligaste modellerna för mäklararvode.

Men innan vi går vidare finns det en viktig sak att tänka på. Stirra dig inte blind på mäklarens arvode. Det viktigaste är att du får riktigt bra betalt för din bostad.  

För att få bra betalt är det viktigt att det kommer många spekulanter på din visning. Då kan mäklarens marknadsföring, metoder och spekulantregister vara väldigt viktiga delar. Jämför olika mäklare och säkerställ att din bostad får den exponering den förtjänar. Undersök även hur mäklaren fångar upp spekulanter via till exempel ringlistor och tidigare intresseregister.

Flera tips finns i vår guide - Guide: Sälja bostad.

Hur mycket kostar en mäklare? 

Vad tar en mäklare i arvode? Arvodet varierar mellan olika mäklare och olika städer. I regel brukar arvodet vara högre vid en husförsäljning jämfört med en lägenhetsförsäljning eftersom det oftast innebär mer arbete för mäklaren. 

Oavsett det skall du undvika att välja mäklare baserat på arvodet. Det bygger på en tanke om att alla mäklare är lika bra och får ut ett lika högt försäljningspris för din bostad. Så är det absolut inte. Mäklaren kan göra en enorm skillnad. Externa analyser som vi har låtit göra av hundra tusentals försäljningar visar att skillnaden mellan vad två olika mäklare får ut för samma bostad ofta är högre än hela mäklararvodet. Därför bör du ta in ett par olika offerter för att jämföra olika mäklare, deras arbetsmetoder och prissättning. Sedan väljer du den mäklare som ger dig mest för pengarna.

Arvodet bestäms alltid genom en överenskommelse mellan säljare och fastighetsmäklare. När parterna är överens skriver man ett uppdragsavtal där arvodet är specificerat, och ett förmedlingsuppdrag kan upprättas. 

Mäklare med fast pris

Ett fast pris eller fast arvode passar dig som vill veta exakt hur mycket du ska betala mäklaren. Oftast gäller det fasta arvodet endast om bostaden blir såld. Kom ihåg att det råder fri prissättning och att det är upp till dig som säljare att jämföra och förhandla med olika mäklare.
 

Provision – mäklararvode i procent

Mäklarprovision är den vanligaste modellen för mäklararvoden. Arvodet bestäms utifrån en procentsats på köpeskillingen och betalas endast ut vid en eventuell affär. Genom att ge din mäklare provision på försäljningen ger du mäklaren ett starkt incitament att försöka sälja bostaden till ett så högt pris som möjligt. 

Till exempel.

Du och din mäklare kommer överens om ett arvode på 2 procent av köpeskillingen. Mäklaren säljer sedan din bostad för 3 500 000 kronor. Då blir mäklararvodet (mäklarprovisionen) 70 000 kronor.

Trappmodell – mäklararvode med bonus

När man pratar om provisionsbaserade arvoden brukar man diskutera en fast procent eller en trappmodell. Med en trappmodell menas att det finns ett fast arvode, eller en fast procent avtalat från början. Men om bostaden säljs över ett visst pris, så utgår ett högre arvode eller en högre procentsats. 

Till exempel.

Du och din mäklare kommer överens om ett arvode på 2 procent av köpeskillingen, plus 10 procent på den del av köpeskillingen som överstiger 3,5 miljoner kronor. Mäklaren säljer sedan din bostad för 3,6 miljoner kronor. Mäklararvodet blir då 70 000 + 10 000 kronor.

Hur hög får mäklarens arvode vara?

Det finns enligt lag inga fastställd nivåer för mäklararvode. Utan det är mäklare och säljaren som kommer överens om villkoren kring ersättning till mäklaren inför ett förmedlingsuppdrag. De beslutade ersättningsvillkoren skrivs sedan in i förmedlingsuppdragsavtalet som signeras av mäklaren och säljaren. 

Mäklararvode är avdragsgillt        

Glöm inte bort att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Det betyder att du får dra av mäklarens arvode från din vinst för att på så vis minska din reavinstskatt som är på 22 procent. Om du har betalat ett mäklararvode på 70 000 kronor så sparar du 15 400 kronor i skatt.

Läs mer om vilka olika avdrag du kan göra när du säljer din bostad.

Bäst betalt för din bostad

Sedan 2008 har Erik Olsson låtit det oberoende analys- och värderingsföretaget UC Värdering granska hur de olika fastighetsmäklarna har lyckats på marknaden. Och resultatet talar sitt tydliga språk. Erik Olsson har gett sina kunder bäst betalt under alla som undersökningen har genomförts. 

Erik Olssons beprövade metod med flexibla visningar, gedigen marknadsföring och en lokalt fokuserad mäklare leder till fler spekulanter och fler bud. Vilket i sin tur leder till ett högre slutpris.  

Skillnaden mellan försäljningspriset som vi på Erik Olsson får ut för en bostad brukar statistiskt vara högre än hela vårt arvode. Statistiskt får du alltså mer pengar kvar när mäklararvodet är draget om du säljer med oss även om snittet av de andra mäklarna som vi jämförs med inte skulle ta något arvode alls. Läs mer om undersökningen här.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen