Så väljer du rätt snittblommor till visningen

Ska du ha visning i helgen och planerar att köpa fina snittblommor? Med hjälp av floristen och blomsterinspiratören Sara-Lisa Ludvigsson, som bland annat arbetar för Interflora, har vi en hel del bra tips att tänka på.

Snittblommor i bostaden gör att det känns hemtrevligt och mer levande. Att välja färska snittblommor skapar ett fräschare intryck än exempelvis torkade. Torkade buketter blir istället mer utav en inredningsdetalj. Men vilka sorter av snittblommor bör du välja?

Vilka snittblommor ska du välja?

Välj snittblommor efter säsong så får du blommor av högre kvalitet samt att det är mer klimatsmart. Just nu finns det mycket hortensior i butikerna vilket blir pampigt i en bukett. De kommer i alla tänkbara färger, som exempelvis blå, grå, grön och vinröd.

Gladiolus är en vacker blomma som man bör köpa ett par dagar innan visningen så att de hinner slå ut lite i vasen.

Krysantemum är fina att styla med. Antingen en blomma på en stjälk eller dela dem till mindre buketter och ställa dessa i småvaser i badrummet till exempel. Det blir också vackert med en väldoftande ros i en fin liten vas i badrummet.

Just nu är det högsäsong för svenskodlade växter som Dalior, Blodtopp och Zinnia som alla är väldigt vackra att dekorera hemmet med.

Rätt storlek på vasen

En bra tumregel är att vasen ska stå för en tredjedel och blommorna för två tredjedelar. Om du exempelvis har en större vas som Dagg-vasen från Svenskt Tenn så räcker det inte med tio rosor. Här behövs fler blommor och med mer höjd och volym. Ett tips är att ta med vasen till din lokala florist så får du en anpassad bukett. Alternativt att du tar en bild på vasen och visar upp för floristen. Ta gärna med bilder på hur ditt hem ser ut (när hemmet är städat och stylat inför fotograferingen) och visa upp så kan floristen skapa sig en bättre uppfattning om vilken stil det ska vara på din bukett.

Plocka från naturen

Det är också fint att plocka in växter från naturen som exempelvis en äppel- eller hallonkvist och ställa i en vas som prydnad. Du kan också skapa ett litet stilleben utomhus på balkongen eller tomten med rönnbär, blockljus och en Dalia i en liten vas på vardagsrumsbordet.

Se över alla växter i ditt hem

Det räcker inte med att endast köpa nya snittblommor för att skapa ett fräscht intryck. Du behöver också se över befintliga växter och rensa trötta blad, dammtorka eller duscha av växterna. Köp gärna kryddväxter, en chiliplanta eller tomatplanta med mogna tomater och ställ i köket för en extra hemtrevlig känsla.

Hur mycket växter kan man ha?

Bor du litet ska du såklart inte överösa ditt hem med växter så att det känns som en djungel. Det brukar vara lagom med en bukett i vardagsrummet, en i hallen och du kan välja mellan antingen en högre bukett eller flera småvaser. Ställ gärna in en liten vas i badrummet och sovrummet. Bor du litet, satsa på smala vaser med bara ett par snittblommor i. Bor du större kan det krävas en större och fylligare bukett.

– Just nu är det väldigt populärt med den skandinaviska stilen med greige, grått och beiget på väggarna. Den färgskalan kan lätt kännas lite dämpad och därför gifter sig blommorna väldigt fint med den inredningsstilen. Det beror helt enkelt på vilken stil ditt hem har, vilka blommor du bör välja, avslutar Sara-Lisa Ludvigsson vår intervju med. 

Få mer inspiration:

Så håller du snittblommorna vid liv

Så stylar du ditt hem med växter

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen