Styla hemmet med rätt snittblommor och växter

Att ha snittblommor och gröna växter i bostaden skapar ett levande hem och gör att visningsbesökare uppfattar det som ombonat och hemtrevligt. En bra start är att ge lite kärlek till de växter du redan har samt införskaffa ett par buketter med fräscha snittblommor. Vi har talat med floristen Sara-Lisa Ludvigsson, som arbetar med inspiration och utbildning för Interflora, och fått många fina tips på vad du bör tänka på när du ska styla hemmet med växter.Blommor skapar trivsel i ett hem och människan mår mycket bättre med levande växter omkring sig då de har en lugnande effekt på oss människor visar flera forskningsrapporter. Att växter dessutom renar luften i våra hem är en bra bonus. När det kommer till att sälja bostaden så skapar växterna en ombonad känsla som signalerar ”här vill jag bo” till visningsbesökaren.
– Du kan inte ha för mycket växter och blommor. De är en lika viktig del som valet av möbler och bidrar till utsmyckningen av din bostad. De skapar den ombonade känslan du är ute efter i ett hem helt enkelt. Likaväl som att man kan ha en fantastisk inredningspjäs så kan en växt fylla den funktionen också. Det gröna bidrar till att det inte blir en steril miljö, det är få människor som vill leva så. Det är trivseln och det ombonade som man är ute efter, säger floristen Sara-Lisa Ludvigsson.

Precis som när man stylar en bostad med rätt inredning så är det lika viktigt att anpassa växterna efter stilen som hemmet har i övrigt. Ibland kan det bli kul med en kulturkrock, men det generella rådet är att hålla sig till en och samma stil. I en lantlig miljö passar exempelvis pelargoner bäst och i en modern citylägenhet bör man välja en struktural grön växt.

Rätt blommor i rätt rum

När du ska styla ditt hem med nya växter, ta gärna med ett par bilder på bostaden till din lokala florist. I vanliga fall brukar floristen fråga om förhållandena i bostaden gällande ljus och läge, men när det kommer till styling kan man bortse från de reglerna och gå mer på vad som passar i hemmet, då växterna ska vara där under en begränsad tid.

Entrén och hallen är det första och sista visningsbesökaren ser och därför är det viktigt att den känns fräsch och välkomnande. Ändå glömmer många bort att införskaffa växter hit. En fin hallblomma är alltid att rekommendera, endera en krukväxt eller snittblommor. Utanför dörren kan man ställa ett stilleben med fina växter i krukor eller sätta upp en fin dörrkrans. Det rekommenderas både om du bor i en bostadsrätt eller ett hus.

Har du exempelvis ett stort matbord för tolv personer räcker det inte med att köpa en bukett med tio tulpaner. Ett så pass stort bord kräver en större bukett. Därför är det bra att floristen får se ett par bilder på ditt hem för att kunna bilda sig en uppfattning om stil och storlek. I köket passar det att styla med några fina krukväxter, kryddväxter och kanske ett citrusträd. Ätbara växter lämpar sig naturligtvis extra bra i köket.

Glöm inte att dekorera fler rum i hemmet. Ställ gärna en samling med småvaser med några blommor vid nattduksbordet, till exempel i ekollonvasen från Svenskt Tenn eller liknande. Även på toaletten får det gärna stå en bukett med exempelvis några korta eukalyptuskvistar så att det även doftar gott.

Trendiga växter våren 2021

Växter som är trendiga just nu är vippjasmin som är en sirlig och vacker växt att inreda hemmet med. Den doftar starkt och är därför mer lämpad under ett knoppande tillstånd. Palettbladen fortsätter att vara populära, både i kruka och som sticklingar i små vaser. Monsteran är en av de stora gröna växterna som vi ser mycket av nu och som flirtar med 80- och 90talstrenden som råder. Vackra gullrankor som står i en hylla eller uppe på ett skåp och faller ner från sidan på en möbel stylar många sitt hem med. Stora fiolfikusar tillför mycket karaktär till ett rum och är som en vacker gammal möbel. Det kan ta uppåt 10 år för växten att uppnå den storleken. 

Växternas och krukornas utseende

Tänk enhetligt när det kommer till valet av krukor gällande både färg och form. Håll dig exempelvis till terrakottakrukor eller samma färg på krukorna. Det är viktigt att inte formen är för olika på krukorna heller för då är det svårare att skapa ett vilsamt intryck för ögat i både bilderna och för besökare på plats i bostaden. Kom ihåg att välja rätt storlek på krukan också, det ser inte fint ut när innerkrukan sticker upp.

Var inte rädd för att välja lite större växter, de ge ofta ett starkare resultat än att smådutta lite här och där. Du kan med fördel ställa flera växter i ett stilleben i fönstret tillsammans med andra inredningsprylar för att skapa en fin effekt.

Välj växter efter säsong

Välj gärna blommor efter säsong för det är just då som blomman är som vackrast. Gärna ett vackert fång med snittblommor och några vårlökar i en glaskruka. Snittblommor tillför mycket liv och gör att hemmet känns fräscht. Be gärna din florist om hjälp att binda en vacker bukett och se till att vasen är ren och fin. En grundregel när det kommer till val av vas är att vasen ska står för 1/3 av den totala höjden och blommorna för 2/3. Vackra drivkvistar i säsong är också oslagbart. Kom ihåg att köpa dessa ett par dagar innan visningen så att de hinner slå ut lite grann. Välj mellan härliga körsbärskvistar, rosenkvistar och magnoliakvist och ställ i vackra vaser.

Saker att tänka på inför visningen

1. Ha inte för många doftande blommor i hemmet. Om någon av visningsbesökarna är allergisk blir det problematiskt för dem att vistas i hemmet.

2. Välj inte för känsliga växter om exempelvis försäljningen tar längre tid än planerat. Gäller även om du ska sälja ditt fritidshus eller sommarstuga. Då är det bättre att satsa på torkade växter som är populärt just nu.

3. Dammiga växter på visningen ser inte bra ut, se därför till att duscha av dina växter ordentligt och ta bort gula och torra blad och fyll på med mer jord. Lite tåligare växter som monstera och garderobsväxter kan du duscha med bladglans för att de ska visa sig från sin bästa sida.

4. Plocka undan vintertrötta blommor som exempelvis övervintrade pelargoner som inte är så roliga att ha med på visningen. Ställ ner dom i källaren till exempel och ge plats åt nya fräscha växter.

5. Se inköp av växter och snittblommor som en god investering. Den extra kostnaden kan göra att objektet blir mer lättsålt. Det är givetvis inte bara växterna det hänger på, men de bidar till hög trivsel i bostaden.

6. Kom ihåg att florister ofta har en utbildning inom dekoration och inredning och har bra kunskap och är vana vid att arbeta med olika teman och stilar. Ta tillvara på den kunskapen när du behöver råd om hur du ska få till det bäst med dina växter.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen