Så håller du dina snittblommor fräscha

Ska du ha visning i helgen och planerar att köpa fina snittblommor? Självklart vill du då att blommorna ska hålla sig fräscha även till visningarna under nästa vecka. Vi har med hjälp av Husmorstipsen listat vad du ska tänka på för att lyckas hålla liv i dina snittblommor längre.

 

Direkt när du har köpt dina blommor

Börja med att se över hur blommorna har beskurits. De ska klippas i en vinkel så att de kan suga upp så mycket vatten som möjligt, så klipp därför stjälken snett och minst fem cm för att få bort den torra delen. Klipp gärna igen efter ett par dagar, då kan blommorna överleva lite längre. Använd en sekatör så att du inte krossar stjälken. 

Plocka bort löv på den nedre delen av stjälken så att de inte står i vatten. Om de hamnar i vattnet så kommer bladen att ruttna vilket gör att det bildas tillväxt av bakterier som gör att dina snittblommor vissnar snabbare. Sätt därefter blommorna i vatten så snart det är möjligt.

Se gärna dagligen över om några kronblad har vissnat och plocka bort dessa.

Det är viktigt att dina snittblommor har tillräckligt med vatten, byt gärna vatten var tredje dag för att undvika bakterietillväxt. Sätt aldrig nyköpta blommor i en smutsig vas och undvik att placera vasen i direkt solljus eller nära ett element.

Det finns även ett trick med hårspray som gör att dina blommor håller sig fräscha längre samtidigt som sprayen stärker bladen. Spraya en bit ifrån blommorna på undersidan av bladen och kronbladen.

Rätt vattentemperatur

Ett vanligt misstag är att ställa blommorna i kallt vatten, men de behöver värme för att blomstra. Därför är den rekommenderade temperaturen mellan 37 och 44 grader.

Hitta därefter en sval plats att ställa dina blommor på och undvik direkt solljus eftersom det också påskyndar tillväxten av bakterier. Spruta gärna vatten på blommorna då och då.

Vad du kan ha i vattnet för att öka livslängden

Genom att tillföra vanligt socker i vattnet får den avskurna blomman nödvändiga näringsämnen. Ett tips är att tillsätta en och en halv tesked socker och en tesked vinäger per liter vatten. Kom ihåg att röra om ordentligt innan du ställer ner blommorna. Du kan också droppa i lite citronsaft i vattnet för att hålla bakterierna borta.

Ett alternativ om du inte har citronsaft hemma är att blanda 2 msk äppelcidervinäger med 2 matskedar socker.

Ett annat smart tips är att lägga en aspirin i vattnet. Salicylsyran som finns i aspirin gör att vattnet håller sig fräscht och tillåter inte skadliga mikroorganismer att sprida sig på samma sätt. Lös upp en aspirintablett innan blommorna ställs i vattnet och lägg i en ny varje gång du byter vatten. Kom ihåg att även tillföra socker för att blomman ska få näring.

Du kan också lägga i ett kopparmynt och lite socker i vattnet, vilket förhindrar utveckling av bakterier.

Önskar du fler tips från Husmorstipset? Besök hennes sida här som är fullmatad med smarta tips som underlättar vardagen. 

Läs även:

Styla hemmet med växter

Trendiga växter 2021

Inred grönt

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen