Som du sår får du skörda – förbered dina odlingar nu så kan du äta egenodlade primörer i sommar
Mer än hälften av alla svenskar tycker om att odla egna ätbara växter. Det beror förmodligen på att både hållbarhet och hälsa ligger i tiden. När man odlar själv blir det onekligen extremt närodlat, samtidigt som man vet vad man får i sig. Höga matpriser och Rysslands krig mot Ukraina gör dessutom att fler odlar både av ekonomiska skäl och för att öka sin krisberedskap. Nu när våren kommer är det dags att förbereda sina odlingar. Här ger vi dig några tips som hjälper dig att odla goda saker på ett enkelt sätt.
Det räcker bra med en balkong för att du skall kunna skörda goda grönsaker och örter från egen odling. Mer närodlat än så är svårt att få. Runt april börjar det bli dags att förodla dina plantor. Lite beroende på var i landet du bor. Använd ”såjord” som är bäst för förodling genom att den är lät och luftig. Det gör det lättare för fröna att gro. Fukta jorden innan du sår. Stora frön skall ner en liten bit i jorden medan de små kan strös ovanpå. Eftersom frön behöver värme för att gro är det bra om du ställer din sådd på en ljus och varm plats som gärna är 20 – 25 grader. Ett soligt fönster kan vara bra. Använd ett miniväxt hus eller täck jorden du sått i med plast så att du behåller fukten som fröna behöver för att gro.
Du får mer exakt information om hur du skall göra med just det du skall så på fröpåsen. Där står även vilken typ av växtplats och hur soligt det du sår trivs bäst med. Anpassa det du sår och planterar efter förutsättningarna där du bor. Hängande krukor kan hjälpa dig att utnyttja utrymmet maximalt om du odlar på en liten yta.
När plantorna har fått sina första ”karaktärsblad” planterar du om dem till lite större krukor. De första två bladen som kommer upp kallas hjärtblad. Efter det kommer de blad som är typiska, karaktäristiska, för växten. De kallas för karaktärsblad. När fyra till sex karaktärsblad kommit upp är det lämpligt att plantera om växten i en större kruka. Fyll på med näringsrik jord och placera plantan lite djupare i jorden än när du sådde från början.
Om du odlar på balkongen måste du tänka på att jorden torkar ut snabbare än i ett trädgårdsland. Du måste vattna oftare och samtidigt odla i krukor med dräneringshål och lecakulor i botten så att inte jorden blir för torr eller för blöt. I naturen jämnar fukten i jorden ut sig bättre än i en avgränsad kruka.
Att över 40% av alla som har balkong odlar ätbara saker där beror på att det går förvånansvärt bra att odla på små ytor. Det kan till och med räcka med ett soligt fönster i lägenheten för att man skall kunna odla ätbara växter. Läs om Hydroponisk odling!
Förslag på goda saker du kan odla själv
Här kommer några förslag på goda saker som många av oss köper mycket av som går ganska lätt att odla själv.
Jordgubbar och smultron är också både goda och fina att odla i kruka.
Potatis är en annan primör som är både gott och praktiskt att odla själv. Fyll en stor hink som rymmer minst 15 liter med ungefär 10 centimeter lös och lucker jord efter att du har lagt någon centimeter lecakulor i botten för dränering. Sätt 2 – 3 sättpotatisar beroende på hur bred hinken är och täck dem med fem centimeter jord. Vattna och sätt hinken varmt så potatisarna gror snabbare. När blasten kommer upp genom jorden placerar du hinken på ett ljust ställe som inte är för varmt så att jorden torkar. Fyll på med jord ända till kanten på hinken vartefter blasten växer så du får ett stort rotsystem och mycket potatis i hela hinken. Vattna så att potatisen inte torkar ut. Efter ungefär 8 veckor kan du skörda din egen färskpotatis. Om du gräver lite försiktigt med fingrarna i jorden kan du se hur stora potatisarna är innan du skördar.
Tomater som man odlar själv och plockar när de är solmogna blir extra goda. Både busktomater och körsbärstomater är lätta och dekorativa att odla i krukor. Du kan sätta ut dem när det är 8 grader på natten, och ställ dem inte i för stark sol. Små plantor är känsliga varelser.
Odla kryddor
En liten kryddträdgård hemma gör matlagningen roligare. Här listar vi några som är användbara och ganska lätta at odla. Vill du komma i gång snabbt köper du färdiga i kruka som du planterar om.
- Basilika skall stå soligt och varmt. Den är väldigt frostkänslig, så ställ inte ut den för tidigt på våren.
- Mynta trivs i sol och halvskugga. Den sprider sig snabbt, så det kan vara bra att odla på avgränsad yta.
- Timjan vill ha mycket sol och kräver inte så mycket utrymme.
- Rosmarin vill stå soligt på en skyddad plats i en väldränerad kruka.
- Sallad är också tacksamt att odla i krukor eller på andra små ytor. Både plocksallad och ruccola växer snabbt. Även sallad kan du köpa i kruka eller så själv. Sår du sallad själv sår du fröna med ett tunt lager jord ovanpå. Sedan vattnar du ordentligt och regelbundet så att jorden håller sig fuktig så att salladen inte blir besk utan god och saftig. Om du sår med några veckors mellanrum har du sallad hela sommaren.
Nu skall vi berätta en hemlighet. Det är egentligen ingen skillnad mellan ”sallad” och ”sallat”. Båda är varianter av italienskans salata, som betyder ”saltad, inlagd i salt”. Först lånade vi in salat från tyskan. Sedan lånades salad från franskan så att orden kom att användas parallellt. Det är alltså egentligen samma ord på två olika språk. De som krånglar till det och vill använda båda orden hävdar att sallat handlar om växterna medan sallad handlar om maträtter man har blandat ihop (med mer eller mindre – eller kanske ingen sallat alls). Ordböcker brukar hävda att sallad kan användas om såväl växt som maträtt, medan sallat framför allt används om växten.
När vi odlar med våra barn är ätbara saker extra populära. När barnen lär sig att odla lär de sig var ifrån maten kommer samtidigt som det ökar deras intresse för natur och miljö. Att odla med barnen är ett roligt sätt att lära barnen att äta frukt och grönt. Intresset att odla ätbara saker är störst bland barnfamiljer, och tomater är favoriten att odla. Läs mer på odla ätbart!