Förena nytta med nöje - 0dla ätbart

I samarbete med Plantagen berättar vi om växternas superkrafter. ”Växternas superkrafter” är en rapport med flera olika teman. Här fokuserar vi på fördelarna med att odla ätbart.   

Fler och fler vill odla ätbart

Mer än hälften, 52%, av alla svenskar är intresserde av att odla egna ätbara växter. Det förklaras främst av att både hållbarhet och hälsa ligger i tiden. När man odlar själv blir det onekligen extremt närodlat, samtidigt som man vet vad man får i sig. Sedan matpriserna har ökat så mycket är det fler som odlar ätbara saker av ekonomiska skäl också. Några odlar dessutom ätbara saker av beredskapsskäl efter Rysslands anfallskrig i Ukraina. Intresset att odla ätbara saker är störst bland barnfamiljer, och tomater är favoriten att odla.

Många vill odla ätbart eftersom växterna är minst lika vackra att titta på, samtidigt som man får glädje av dem när man skördar. Fruktträd, bärbuskar och kryddor är bra exempel på det. 

Vem är det som odlar ätbart?

Förutom barnfamiljer, som är överrepresenterade när det handlar om att odla ätbara saker, är det vanligare på landsbygd än i storstad. Under coronapandemin började många odla tillsammans med sina barn när de var hemma med barnen och ville ha något att göra. Nu är det många som fortsätter och har fått blodad tand så att de odlar i större skala. Utöver barnfamiljer odlar personer som bor större oftare ätbart än de som bor mindre. Av de som bor i villa odlar hela 76% ätbart medan det är 63% av de som bor i radhus och 44% av de som bor i lägenhet. Att det är så är inte så konstigt eftersom det är mycket lättare att hitta en yta att odla på om man bor i en villa på landsbygden än om man bor i en liten lägenhet i en storstad. Det kan också bo på att fler av de som väljer att bo närmare naturen på landsbygden eller i en villa utanför stadskärnan väljer att bo så bland annat för att de är roade av odling. Egentligen är det kanske mer överraskande att 44% av alla som bor i lägenhet odlar ätbara saker på balkongen. (Läs mer i Trendstefans spaning - ute är det nya inne.)

Det är populärt att odla ätbara saker med barnen

När vi odlar med våra barn är ätbara saker extra populära. När barnen lär sig att odla lär de sig var ifrån maten kommer samtidigt som det ökar deras intresse för natur och miljö. Att odla med barnen är ett roligt sätt att lära barnen att äta frukt och grönt. Över hälften av de som odlar med sina barn upplever att barnen har blivit mer intresserade av natur och miljö som en effekt av det. Mer än en fjärdedel tycker att barnen har blivit mer intresserade av att äta grönsaker som en del av maten. Grönsaker, frukter och bär som man själv har odlat är extra goda!

Eftersom barn ofta är otåliga tycker de ofta att det blir roligare om man odlar grödor som växer snabbt. Groddar och solrosor är exempel på saker som växer snabbt så barnen ser resultat. Sockerärtor, morötter och ätbara blommor, som ringblommor, är andra växter som växer snabbt och är roliga att odla med barnen. 

Inte minst för barn i städerna är det värdefullt att barnen får interagera med naturen. Att odla kan vara ett roligt sätt att lära sig nya saker och ersätta skärmtid med tid i naturen. Det finns massor av forskning som visar att barn utvecklas och mår bättre när de vistas i naturen. 

Odling av ätbara saker på en liten yta underlättas med hydroponisk odling

Att så många som 44% av alla som har balkong odlar ätbara saker där beror på att det går förvånansvärt bra att odla på små ytor. Det kan räcka med ett soligt fönster i lägenheten för att man skall kunna odla ätbara växter. Hydroponisk odling (att odla med vatten och näring i stället för jord) gör det lättare att odla saker som sallad och kryddor på små ytor inomhus. Det går även att odla chili, tomat och andra fruktbärande växter med hydrophonisk odling inomhus, men de kräver lite mer plats eftersom dom måste bli större plantor för att kunna blomma och bära frukt. Med hydrophonisk odling för du en stor skörd på liten yta på ett enkelt sätt och slipper jord i inomhus.  

Svenskarnas topp-10 ätbara
favoriter att odla:  

1. Tomater (68%)
2. Kryddor (50%)
3. Sallad (47%)
4. Jordgubbar / Smultron (46%)
5. Gurka (43%)
6. Morötter (35%)
7. Äpple (29%)
8. Hallon (29%)
9. Vinbär (29%)
10. Krusbär (17%)


Om Plantagens rapport ”Växternas superkrafter” 2023.

Rapporten är uppdelad på fem olika teman: Varav några är: ”Odla var du än är”, ”Trädgårdens superkrafter” och ”De ätbara växternas kraft”. Plantagen gör rapporten, som bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter som adderar kunskap inom de områden som trenderna berör, tillsammans med HUI Research.. Läs mer på Plantagen!

Baserat på rapporterna har vi även publicerat :

- Växttrender

- Du kan odla överallt!

- Släpp loss naturens superkrafter - jobba mindre med din odling

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen