Ute är det nya inne

Få svenska trendjägare är så etablerade med otaliga framträdanden i TV och andra medier som Trendstefan, eller Stefan Nilsson som han heter egentligen. Här bjuder han på trendspaningar med fokus på vårens och sommarens trender avseende trädgård, uteplatser, balkonger och picknickar som låter oss njuta av naturen på temat ”Ute är det nya inne”. Det är helt enkelt inne att vara ute.

 

Trender för balkongen och uteplatsen

Visa mig din trädgård och jag ska säga vem du är. Så sa egentligen ingen, men världshistorien är full av citat kring trädgårdar och uteplatser. Och balkonger. Och har man inte en bra egen täppa så kan man alltid packa ihop till en mysig picknick. Här är årets trender för balkong, uteplats och picknick. Och glöm inte Nationalmuseums satsning på konst och trädgård. Hur var det man sa ”att odla din trädgård är högsta drömmen”?

Det vilda

Världens viktigaste trädgårdsreferens för trendspanare är brittiska Chelsea Flower Show. Under 2022 lekte man med uttryck som ”upscale relaxation”. Fokus låg på en varm färgskala som liksom var snäll mot ögat. Vila var viktigt. Högt gräs som böljar i vinden, solens spel mellan grenar och generellt mer krukor än tidigare. Och vi slutar klippa gräsmattan… Redan förra året kom det massor av artiklar och inlägg om att vi måste sluta klippa gräsmattan så hårt. Vi gör det gör den biologiska mångfaldens skull, men det är också ganska skönt att slippa hetsen kring den perfekta gräsplätten. Låt gräset växa och bli vildare.

Det ärvda

På tal om kultur så pratade man också mycket om ”det ärvda” på Chelsea Flower Show. Arv och historia är så klart viktigt i oroliga tider. Många drömmer om en gammal whiskeytunna som är omgjort till ett bord eller planteringskärl, men det skulle också kunna vara en del av en trädgårdsmur från mormors gamla kolonilott.

Det lyxiga

Vi ser också en arkitektonisk minimalism. Många hämtar inspiration från lyxhotell och stora trädgårdar. Håll färgskalan hårt och låt det bli högt. Här ser vi raka linjer i allt från mattor till i möbler och lyxhotellens sittpuffar i olika varianter flyttar in. Och tekniken finns här så klart. Det är ljudanläggningar och ljusinstallationer överallt.

Balkongen

Balkongen och uteplatsen blir en allt viktigare del av hemmet när höga bostadspriser gör att många bor trängre. Gränsen mellan inom- och utomhus suddas ut mer och mer.

När det gäller möblering av en uteplats eller en balkong är det viktigt att fundera på vilka behov som skall tillgodoses och hur mycket plats du har. Är det ett ställe att sitta och äta frukost på, eller ska det vara sköna loungemöbler att njuta av kvällssolen i? Vi ser ett ökat intresse för naturliga och miljövänliga material i trä, rotting och bambu. Även en picknick kan behöva lite bambu.

Odla ätbart!

Det är mycket växter och grönska på balkongerna nu. Alla älskar dahlior just nu. Starka färger och stora blommor – men trenden om ätbart håller i sig. Det är så mycket ätbart att till och med en villahäck ska bestå av buskar med ätbara bär. Odla i krukor. Det spelar ingen roll om du har hus, balkong eller sommartäppa – krukor är trenden. Flytta runt efter solen och njut av solvarma jordgubbar.

Picknick

Under pandemin vande vi oss att socialisera utomhus – och det håller i sig. Vi vill grilla en korv på en miljövänlig engångsgrill och bada i sommarnatten. I år kommer flera snygga utomhuslampor som du kan ta med dig för att förlänga sommarnatten. Men glöm inte att den trendigaste picknicken har stor del vintage. Det är gamla saftglas, udda filtar, ett gammalt brädspel och kanske en laddningsbar grammofon som spelar vinylskivor.

Följ TrendStefan

För fler trender från inredningsvärlden kolla på @trendstefan på Instagram.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen