Växttrender

I samarbete med Plantagen berättar vi om hur trenderna under 2023 är bland inomhusväxter enligt deras rapport Växttrender.

Årets trender bland inomhusväxter

Det finns ju hur mycket färger och former som helst i växtvärlden att inspireras av och laborera med.

Trots att hemmakontoret är ett avslutat kapitel för många är det fortfarande viktigt för oss att ha ett trivsamt hem. Då är olika typer av växter ett värdefullt inslag. Några av de saker som kännetecknar årets trendbild för inomhusväxter är att växterna är färgrika och lättskötta växter, gärna med retrokänsla. Det finns även en koppling till hållbarhet och växternas förmåga att bidra till vårt välbefinnande i vardagen är.

Växttrender 2023

Lättskött när man har mer att göra utanför hemmet efter pandemin

Kanske är det för att vi minskar vår tid i hemmet som hela sex av tio svenskar föredrar lättskötta inomhusväxter. Det finns många att välja bland som är allt från härligt gröna till färgglada och blomstrande växter, som bonsaiformad citronfikus, kaktus, dracaena, och zamiakalla.

– Intresset för det enkla är ihållande, och vi förstår varför. De flesta lättskötta växter har fördelen att de tål att torka ut mellan vattningarna, och passar de som lever i en späckad vardag, eller som reser mycket, och som inte har lika mycket tid för vattning och skötsel, berättar Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Att ha lättskötta växter passar väl med att många vill leva mer hållbart också. Man vill ta tillvara på växterna man har och få dem att leva så länge som möjligt på ett sätt som dessutom bidrar till en bättre miljö inomhus.

Nostalgi kan ge trygghet i orostider

Kanske är det oro över ekonomin och krig i vår närhet som vi söker trygghet när vi inspireras av det som varit tidigare. Utöver att lättskötta växter ökar i popularitet gör retroväxter, som gullranka och fikus comeback i de svenska hemmen.

– I 2023 kommer retroväxter tillbaka stort, och färgglada och blomstrande växter utmanar den gröna trenden som vi har haft länge. Retroväxter är kul för de bär ofta med sig mycket nostalgi, och vem vill vem inte omge sig med växter som sprider glädje och ger associationer till fina minnen? säger Ulrika Bjurström.

Gröna växter får stor konkurrens av ett ökat intresse för blommande inomhusväxter nu när 80-talet får sin revansch. Många av de växter som är trendiga just nu är växter som var populära på 80-talet som gullranka och zamioculcas. Många av de gamla klassikerna är dessutom växter som tål mycket och som trivs bra i vårt inomhusklimat.

Vi trivs bättre och blir lugnare av växter hemma

Det finns både svensk och internationell forskning som visar att det har en lugnande effekt på oss att ha växter i vår omgivning. Enligt Plantagens rapport tycker fler än tre av fem svenskar att inomhusväxter bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär. Bland barnfamiljer tycker hela 57% av föräldrarna att det är bra för inomhusklimatet att ha växter hemma. Hälften av alla svenskar tycker dessutom att det är avslappnande att ta hand om inomhusväxter. Det kan bero på att man känner sig behövd som en del av ett större sammanhang, vilket är viktigt för hälsan och vårt välmående.

Om Plantagens rapport Växttrender 2023

Sedan 2012 har Plantagen tagit fram den årligen återkommande rapporten Växttrender tillsammans med HUI Research. Rapporten bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör. Läs mer på Plantagen!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen