Du kan odla överallt!

I samarbete med Plantagen berättar vi om växternas superkrafter. Det finns fantastiska möjligheter att odla var man än är. På små ytor är det minst lika värdefullt att ha växter, och du kan faktiskt odla överallt!

Intresset för odling är stort

Intresset för olika typer av odling är stort, och fortsätter att öka. Nu är hälften av alla svenskar intresserade av trädgård och utomhusväxter. Landsbygdsbor är mer intresserade än de som bor i städer. Förmodligen beror det på att ett stort intresse för olika typer av odling gör att man väljer att bo på landet samtidigt som det är lättare att vårda ett intresse som odling om man har nära till ytor där man kan odla om bor i ett hus på landsbygden jämfört med om man bor i en lägenhet i stan.

Källa: HUI för Plantagen

 

Må bättre med odling var du än är

Växternas utseende kan hjälpa oss att bli mindre stressade. Marie Lömhus, som är docent vid Karolinska institutet berättar att fraktalmönstret, som är det geometriska mönster med små detaljer som repeteras systematiskt har en stressreducerande effekt på oss. Hjärnan trivs med de mjukare mönstren som finns i naturen medan den blir trött av raka byggda linjer. Kanske är det därför så många som 75% tycker att grönområden bidrar till bättre livskvalité i en stad och 58% tycker att de blir lugnare av att spendera tid där. Växter får oss att komma ner i varv på ett sätt som är bra för hälsan.   

Låt balkongen blomstra med odling på liten yta

Det behövs inga stora ytor för att odla. Det räcker bra med balkongen eller andra mindre ytor. Odlar du på balkongen i en stad måste du tänka på att det ofta blir varmare där så att du måste vattna regelbundet. Om du dessutom väljer växter som tål värme och torka brukar det gå bra. Du kan utnyttja utrymmet genom att odla i pallkragar och krukor i olika etager genom att stapla och hänga på balkongräcket. Vill du odla ätbara saker på balkongen går det bra. Potatis, sockerärtor och chili är exempel på växter som går bra att odla i kruka på en balkong. 

Krukväxter ger flexibilitet på uteplatsen

Det behövs inga stora ytor för att odla. Det räcker bra med balkongen eller andra mindre ytor. Odlar du på balkongen i en stad måste du tänka på att det ofta blir varmare där så att du måste vattna regelbundet. Om du dessutom väljer växter som tål värme och torka brukar det gå bra. Du kan utnyttja utrymmet genom att odla i pallkragar och krukor i olika etager genom att stapla och hänga på balkongräcket.   

Tre tips för att du skall lyckas med krukodling

1. Rätt material – använd stora krukor med bra jord och dränage i botten.

2. Rätt skötsel – du måste ge dina krukväxter både näring och vatten eftersom deras rotsystem är så begränsat.  

3. Vinterförvara - Vinterförvara dina fleråriga krukväxter så får du njuta av dem i flera år.  

Snygga och lättskötta utomhusväxter på balkongen

Enkelhet och utseende är utan konkurrens de två viktigaste faktorerna när vi väljer vilka växter och blommor vi vill ha på balkongen. Biologisk mångfald, som det taras mycket om i media och den allmänna debatten, är viktigast bara i 7% av valen när vi köper blommor och växter till balkongen, terrassen eller trädgården. Att det vi har på balkongen är lättskött är 4 gånger viktigare med 27%.

Uteplatsen ger oss ett extra rum för avkoppling

Var femte svensk använder sin balkong, trädgård eller terrass som ett extra rum både för avkoppling som ger återhämtning och för sociala möten. Hela 70% av svenskarna använder sin balkong, terrass eller trädgård för att koppla av. Att speciellt äldre tycker balkongen är en bra plats för avkoppling kan bero på att den är lätt att ta sig till om man har sämre rörlighet. Det är viktigt att ta vara på det som är lättillgängligt för att säkerställa att vi får en tillräcklig dos av grönska. Om man inte kan ta sig ut i naturen kan en balkong, en innergård eller till och med inomhusväxter i bostaden vara bättre än ingenting. Läs mer i Trendstefans spaning: ute är det nya inne

Odling på en liten yta underlättas med hydroponisk odling

Att hela 44% av alla som har balkong odlar något ätbart där visar att det går bra att odla på små ytor. Det kan räcka med ett soligt fönster i lägenheten för att man skall kunna odla något. Hydroponisk odling (att odla med vatten och näring i stället för jord) gör det lättare att odla saker som sallad och kryddor på små ytor inomhus. Med hydrophonisk odling för du en stor skörd på liten yta på ett enkelt sätt och slipper jord i inomhus.

Om Plantagens rapport ”Växternas superkrafter” 2023.

Rapporten är uppdelad på fem olika teman: Varav några är: ”Odla var du än är”, ”Trädgårdens superkrafter” och ”De ätbara växternas kraft”. Plantagen gör rapporten, som bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter som adderar kunskap inom de områden som trenderna berör, tillsammans med HUI Research. Läs mer på Plantagen!

Baserat på rapporterna har vi även publicerat :

- Växttrender

- Förena nytta med nöje - Odla ätbart

 - Släpp loss naturens superkrafter - jobba mindre med din odling

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen