God påskmat ger en gladare påsk

Eftersom påskmaten är en viktig del av påskfirandet presenterar vi en god meny, som inte är så svår att laga, tillsammans med Livets Goda. Livets Goda har blivit utnämnt till ”världens bästa vinmagasin” under de snart 25 år de har givit inspiration och kunskap som Sveriges ledande dryckesmagasin. De skriver mycket om mat och dryck i kombination och delar med sig av recept där mat och dryck förhöjer varandra i en påskmeny som vi hoppas bidrar till en glad påsk!

Potatis toppade med regnbågsrom, crème fraiche, rödlök, dill & brynt smör

Potatis toppade med regnbågsrom, crème fraiche, rödlök, dill & brynt smör

Denna knöl i alla dess former och färger har alltid en speciell plats i våra hjärtan. Till påsken är den given och här serverar vi potatisen toppad med en klick crème fraiche, regnbågsrom som smattrar läckert i gommen och så toppar vi det hela med rödlök, dill och brynt smör. O.P. tackar och tar emot.

Så här gör du:

10 ganska små potatisar
1 burk regnbågsrom
1 burk crème fraiche, en fetare variant
1 rödlök
Färsk dill
Smör
Svartpeppar, salt

Börja med att rengöra potatisen och koka upp i saltat vatten. Potatisen får inte bli överkokt. Låt svalna och halvera sedan. Finhacka rödlöken och bryn smöret. Lägg upp de halverade potatisarna på ett serveringsfat och tryck till försiktigt så de blir stående. Snittsidan ska vara uppåt. Lägg på en klick crème fraiche och sedan regnbågsrom. Häll över en tesked brynt smör på varje potatis och lägg sedan på den hackade löken och avsluta med dillkvist.

Akvavit
O.P. Anderson Aquavit, Sverige Nr. 42, 700 ml, 40%, 299 kr, 92 p
Det finns en anledning till att O.P. är Sveriges äldsta ännu bevarade akvavit och det stavas örtigt fin elegans med balanserad kummin, lakritshintar och ökad komplexitet efter fatlagringen. Smaken låter kryddigheten ta täten men aldrig på ett dominant vis utan här bjuds en nyanserad upplevelse med citrus och rondör i avslutet. Ekologisk.

Matchningen
Här får vi uppleva akvaviten när den är som bäst och skänker den där digestif-känslan som sprit kan göra till mat. Crème fraiche, brynt smör och regnbågsrommen bjuder på fetma och sälta och en slurp O.P. blir då till en urläcker smakbrytare som skär genom fettet. Påskigt, svenskt och galet gott.

Vit sparris, hollandaise, bacontärningar & österrikisk rosé

Vit sparris, hollandaise, bacontärningar & österrikisk rosé

Zweigelt fyllde 100 år som druvsort förra året, denna korsning mellan sankt laurent och blaufränkisch som blivit så populär i Österrike. Som rosé har den inte samma historik utan det är först på senare år med rosévinstrenden man insett hur väl ägnad den är som rosa. Schloss Gobelsburg i Kamptal visar hur läckert det kan bli och till primörklassikern vit sparris och hollandaise sitter vinet perfekt, inte minst med lite extra hjälp från bacon och vårlök.

Recept - 4 personer

8 vita sparris
Socker, salt
1 paket bacontärningar (140 gram)
1–2 vårlök

Stek upp bacontärningarna krispiga. Skiva vårlöken tunt. Koka upp vatten och addera en tesked salt och en tesked socker. Koka den vita sparrisen som du först skalat och skärt från de nedersta centimetrarna. Räkna med 10–15 minuter beroende på tjocklek.

Hollandaise
Börja med att smälta smöret på låg värme. Visa samman äggulorna med citronsaften, också dessa på svag värme. Vispa så att äggulorna blir tröga och tjocknar. Skulle det bli för trögt så vispa ner lite vatten. Avlägsna kastrullen från hettan och rör sakta ner smöret under konstant och rejäl vispning. Avsluta såsen med saltet och cayenne. Ringla sås över sparrisarna, två per person, och strö över bacon samt vårlök.

2022 Schloss Gobelsburg Rosé, Niederösterreich, Österrike.
Lanseras under våren, ca 130-140 kr (750 ml)
2022:an har en inbjudande doft i flirtigt rödbärig och persikadriven stil med gröna instick från trädgården, inte minst stjälkighet och rabarber. Smaken har ännu det ungdomliga greppet om gommen med kittlande, närmast fräsig syra som balanserar upp det smultronbäriga, persikan och blodröd citrus som tar sig ett zestigt uttryck och fäster fint i det rena avslutet. Väldigt lätt att gilla men ändå inte utan substans.

Matchningen
I traditionell mat- och vinlitteratur lyfts ofta sparris fram som något av en vinovän. Det är en sanning med en hel del modifikation. Det visar inte minst denna förträffliga zweigelt rosé som har den lilla grönskan i sig och rätt mognad i den ljusröda frukten vilket gör mötet så harmoniskt och samspelt.

Toast Skagen

Asolo Prosecco och Toast Skagen i magiskt möte

En klassiker är en klassiker av en anledning, den fungerar alltid och kanske därför ligger toast skagen så nära svenskarnas hjärtan. Till vår krämiga skagenröra är det inte alls fel att välja en dryck som skär igenom det feta, och den högpresterande proseccon Il Brutto är en högtidlig partner in crime.

Recept - 4 personer
½ kg färska räkor, ger cirka 200 gram skalade
1,5 dl bra majonnäs
1 kruka färsk dill
Färsk citron
1 klick tångkaviar
Salt, vitpeppar, smör
Toastbröd

Så här gör du:
Skala räkorna. Hittar du inte färska så köp handskalade räkor på burk och låt dem rinna av ordentligt innan du torkar dem på hushållspapper. Finhacka dill och lägg i en bunke tillsammans med räkorna och majonnäsen. Pressa över saft från en halv citron, salta och vitpeppra. Röran ska sitta samman fint och inte vara lös. Stek upp toastskivor i gott om smör tills de är frasiga. Servera bröden vid sidan om Skagenröran så att brödet behåller spänsten. Dekorera med citronskivor och toppa med caviar.

Drycken till
Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022. Nr 2527 (750 ml) 149 kr, 90p
Montelvini som har sin bas i provinsen Treviso, i Veneto-regionen, hittar vi också kärnan för det som idag utgör appellationen Asolo Prosecco DOCG. Montelvini innebär också Prosecco med höga kvalitetskrav. Il Brutto är en utsökt spumante som drar med fina mineraliska ådror och vital syra i den apelsinnotade citrusfruktigheten. Strukturellt solid med följsamt dragna tanniner och förstärkning i avslutet som påvisar att vi har att göra med ett riktigt vin, och inte något lättsmält bubblande. Eloge!

Vinet & Maten
Denna fantastiska Asolo Prosecco är som skräddarsydd för den krämiga skagenröran, och lyfter verkligen upplevelsen till nya höjder. Med sin torra struktur och förföriska citrusnoter adderar den en fräschör till varje tugga, samtidigt som den elegant smälter samman med de rika smakerna i rätten och förhöjer smaknyanserna. Ett klockrent val för en lyxig och smakrik inledning på måltiden.

Möra revbensspjäll från lamm

Möra revbensspjäll från lamm med citronsås och champagne från Launois

Saftigt och mört lamm i världsklass från Röda Ladans Gård tillsammans med förföriska rosa bubblor. Vi adderar en elegant söt sås, rik på citrus och middagen är serverad. Svårare och definitivt godare blir det inte än så här.

Ingredienser för fyra hungriga personer
Lammet
1,5 - 2 kg lammrevbensspjäll (vi använde lamm från Röda Ladans Gård)
1 stor lök, hackad
3 morötter, skivade
3 vitlöksklyftor, krossade2 lagerblad
1 tsk hel svartpeppar
Salt
1 msk olivolja

Glaze
1 dl honung
3 msk sojasås
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 tsk malen spiskummin

Citronsås
0,5 dl vitt vin
0,5 dl cognac
2 dl kalvbuljong
1 dl strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
100 g smör
Skalet fint rivet från 3 citroner
Salt
Peppar
Olivolja

Så här gör du:

Lammet
Förvärm ugnen till 220 grader med grillfunktion.

Lägg revbensspjällen i en stor kastrull och täck med vatten. Tillsätt lök, morötter, vitlök, lagerblad, svartpeppar och salt efter smak. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda i minst 1 timme, gärna 90 minuter. Köttet ska vara riktigt mört.

Under tiden revbensspjällen bräseras kan du förbereda glazen. I en skål, blanda ihop honung, sojasås, dijonsenap, tomatpuré och spiskummin.

När revbensspjällen bräserats klart, lyft ur dem ur buljongen och låt dem svalna något. Skär spjällen i portionsbitar så att man får ett ben var. Pensla revbensspjällen generöst med glazen på båda sidor.

Placera revbensspjällen i en ugnsfast form och grilla i ugnen i ca 15-20 minuter tills de får en läcker yta.

Citronsås
Reducera ihop vin, cognac och kalvbuljongen under 10 minuter i en kastrull. Under tiden gör du en karamell i en kastrull på socker, rödvinsvinäger och honung. Det gör du genom att vispa alltsammans till sockret är smält och såsen bubblar upp. Blanda ihop med reduktionen och river ner citronskalen – ställ åt sidan och montera ner smöret under vispning. Såsen är väldigt söt utan tillbehör men låt dig inte luras utan låt den vara så.

Servera spjällen på ett fat och ringla rikligt med citronsås över. Klart!

Launois Rosé Valentine. Champagne, Frankrike, Nr 54864 (750 ml) 12%, 459 kr, 92p
Dosagen säger 7 gr/l men här råder det en förtjusande brut stämning, det vill säga ytterst sparsamma sockerflöden i karaktären och en mer elegant krävande distinkt hållning. Det appellerar mycket till vinådran inom undertecknad, inte minst om vi riktar blickarna mot Bourgogne, vita som röda viner. Här finns kalkigt mineraliska ådror i fruktigheten som broderas med pomerans, moreller, smultron, jordgubbar och blodapelsin. En tråd av limezest ger en bitterljuv not som sätter sig välplacerat, men det engelska ordet bittersweet är ett mer direkt uttryck för var Rosé Valentine landar i detta. Det råder även stöttande och silkigt drivande tanniner som ger en ödmjuk men rättrådig hållning. Med lite tid i glaset utvecklas små briochenoter som ger en antydan om ridderlig mognad. Och det sistnämnda är en viktig del här, Rosé Valentine utvecklas mycket smakfullt kall serverad i en pinot kupa som sedan får stå och ta till sig lite rumsvärme. Där, efter 6-8 minuter minuter i glaset börjar hon vackert blomma ut på allvar. Där börjar Rosé Valentine visar sina flygfärdiga och vinösa vingar.

Matchningen
Den eleganta och delikata Rosé Valentine som ger oss pomerans, smultron, jordgubbar och blodapelsin möter perfekt det saftiga och möra lammköttet. Vi har en fin mild sälta i lammet som harmoniserar vackert med de fina tonerna av jordgubbar i champagnen. Samtidigt möter den lite sötaktiga och citrusdrivna såsen den friska syran i champagnen på ett välmotiverat vis medan den också skapar en spännande kontrast till de krispiga bubblorna och mjukar upp den torra elegansen i champagnen. Välgjort lamm och champagne alltså. Det är det som gäller!

Irish och Raspberry Fool

Vaniljsmäktande Raspberry Fool med rostat havre & en Irish Coffee

När vi ändå svänger samman vår Irish Coffee så stannar vi på de brittiska öarna och gör världens enklaste dessert därtill - en raspberry fool. Här behöver det inte bakas utan i grund och botten är det vispad grädde och hallon som varvas i ett glas. Vi lyxar dock till den och smörrostar upp havregryn och rör ner innanmätet från en vaniljstång i grädden. Och så blev det visst ett stänk av Tullamore D.E.W. i smeten också. Nu vet du vad du ska göra med dina hallon i sommar - och dricka därtill.

Så här gör du Raspberry Fool - 4 serveringar

3 dl grädde
1/2 dl rörsocker
1 vaniljstång
1,5 dl havregryn
2 hekto färska hallon
Smör
En skvätt Tullamore D.E.W.
Dekoration: Vita chokladknappar

Så här gör du:
Börja med att vispa ihop grädde och sockret samt gröp ur vaniljstången. Stanna när du får toppar i grädden när du lyfter på mixern. Rör ner två centiliter av whiskeyn. Smörrosta havregryn krispiga. Låt svalna. Halvera hallonen och varva sedan grädde med hallon och rostat havregryn, 2 lager minst. Toppa med vita chokladknappar. Desserten kan förberedas och stå kallt så du kan fokusera på din Irish Coffee.

Drinkbas: Tullamore D.E.W., Irland. art.nr. 524, 40%. Finns i 700 / 350 ml, för 299 / 169 kr, 89 p
Denna irländska klassiska whiskey älskas av många och är en folklig whiskey således, och det finns lika självklar som enkel anledning till det: den är god, den är bra den är harmonisk. Här finns en lätt smörkolasöt, päronfruktig och vaniljkryddigt mild och charmig doft men smakprofilen antar en betydligt torrare skepnad vilket skänker whiskeyn en viss stramhet. Rund, god och skönt honungsslöjat samt örtigt avslut gör Tullamores klassiker till alltid lika pålitlig följeslagare.

Så här gör du en irish Coffee

5 cl Tullamore D.E.W.
Bra varmt kaffe
1 rågad tesked farin
Lättvispad grädde

Se till att ditt glas du ska använda är varmt. Lägg sedan farin i glaset följt av whiskeyn. Häll på kaffe och rör om så att sockret löses upp. Mot baksidan av en sked häller du sedan den försiktigt vispade grädden. Servera den varma drinken utan sugrör.

 

Livets Goda presenterar dagligen provade vinnyheter och informativa artiklar. Dessutom lagar och presenterar de mat- och dryckeskombinationer på enkelt vis, där drycken styr det som lagas. Genom att matcha maten utifrån drycken kan upplevelsen förhöjas och vissa egenskaper framträder tydligare på ett sätt som ger den bästa upplevelsen och njutningen för livets goda. Se mer av Livets Goda https://www.livetsgoda.se/

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen