Så här städar du med citron!

Citron fungerar bra för att tar bort otrevliga lukter, ingrodd smuts, kalk och envisa fläckar. 

Citron är också bra på att ta bort kalk och har dessutom en desinficerande effekt. Citronen fungerar dessutom som ett naturligt blekmedel.Tänk på att en del porösa material som marmor inte tål att utsättas för syran i citronsaften.

Städa i badrummet med citron

I badrummet kan du göra rent med citron om du delar en citron och häller salt på snittytan och sedan gnider den mot kaklet. Använd cirkelformade rörelser och torka efter med en svamp eller en fuktig trasa. Citronen tar bort kalk från kaklet och rengör fogarna. Saltet fungerar som ett finns slipmedel.

Handfat och badkar får du rent om du häller lite såpa på citronhalvan i stället för salt och gnuggar bort avlagringarna. Låt citronen och såpan sitta kvar över natt i badkaret så är det lät att spola bort alla avlagringar morgonen efter.

Duschväggar blir skinande rena om du gnider dem med en citronhalva som har såpa på. Det löser upp kalk och smuts. Sedan sköljer du duschväggen och torkar den torr med en trasa – gärna en mikrofiberduk.

Nederkanten på duschdraperiet blir fräsch igen om du använder en blandning av citronsaft, bikarbonat och såpa. Gnugga in fläckiga delar av draperiet ordentligt och låt det ligga en stund innan du spolar rent det med varmt vatten.

Städa med citron i köket

I köket kan du få bort både smuts och feta avlagringar från matlagning med hjälp av citron. Mikrovågsugnen får du ren om du häller vatten och saften från en citron i en djup tallrik som du sätter in i mikron på full effekt i några minuter till du ser att det börjar bildas ånga på luckan. Då stänger du av utan att öppna luckan. Låt tallriken stå kvar i 4 minuter innan du tar ut den och torkar rent mikron med en trasa som har ett par droppar diskmedel på sig. Får du inte allt att lossna gör du om proceduren med citronvattnet en gång till.

Ugnen blir ren med citron om du stoppar in en ugnssäker form med vatten och citronsaft och värmer till 250 grader. Sedan stänger du av och väntar till ugnen svalnat innan du böjar göra rent med trasa.

Hushållsapparater som gulnat blir vitare om du gnider dem med en citronhalva på utsidan. Låt det stå ett par minuter innan du torkar av med en trasa med vatten och någon droppe diskmedel.

Skärbrädor blir rena och fräscha om du strör på salt och kramar ut saften ur en citronhalva som du sedan gnider på skärbrädan med. Låt skärbrädan stå i fem minuter innan du sköljer av skärbrädan i vanligt vatten.

Fler husmorstips

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Allt det här kan du göra rent med ättika

Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen