Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Bikarbonat kan du använda till mycket och fungerar som en effektiv rengöringsprodukt i hela hemmet.

Bikarbonat blir också extra effektivt tillsammans med vinäger, ättika eller citron. Då fungerar det bra mot kalkavlagringar, mögel och hård smuts i både kök och badrum. Att bikarbonat fungerar mot mögel beror på att det är svampdödande. Bikarbonat kan användas för att göra rent mattor, stoppade möbler, kakel, ugnar och mycket annat. Dessutom kan du använda bikarbonat för att få bort stopp i avlopp. Med bikarbonat blir städningen effektiv, hälsosam, miljövänlig och billigare (särskilt om du köper stora förpackningar) jämfört med om du använder vanliga rengöringsmedel.

Ta bort lukt med bikarbonat

En heltäckningsmatta som luktar ofräscht kan fräschas upp om du strör på bikarbonat. Låt det verka en timma och dammsug upp pulvret sedan. Om det inte hjälper kan du bikarbonaten ligga på mattan till nästa dag. Om det inte hjälper så du vill ha en starkare metod kan du blanda en tesked bikarbonat med en matsked ättika och fem deciliter vatten. Häll upp blandningen i en sprayflaska. Spraya över mattan och låt det torka. Sedan kommer mattan att lukta fräscht igen.

Dålig lukt från avloppet förhindras med bikarbonat. Om du är borta hemifrån länge så att vattnet i vattenlåsen sjunker kan det lukta illa från avloppen. Om du strör lite bikarbonat i avloppen innan du åker på semester förhindrar du att det luktar illa när du kommer tillbaka.

Rengör kakelfogarna med bikarbonat

Du rengör kakelfogar med en smet av lika delar bikarbonat och potatismjöl som blandas med ättika och vatten. Potatismjölet gör smeten fastare och lättare att jobba med. Applicera blandningen på kakelfogarna över natten. Sedan tar du en gammal tandborste och skrubbar fogarna. Avslutningsvis torkar du rent både kakel och fogar med en trasa.  

Ta bort mögel

Mögel får du bort genom att strö på den svampdödande bikarbonaten. När det har fått verka i minst en timma dammsuger du upp bikarbonaten.

Tvätta med bikarbonat

Bikarbonat i tvätten hjälper dig att neutralisera lukter. Lägg kläder som luktar svett, rök, eld eller något annat du vill få bort i blöt i en blandning av vatten och bikarbonat innan du tvättar dem. När du sedan tvättar kläderna i maskinen lägger du även en halv deciliter bikarbonat i tvättmedelsfacket så neutraliseras lukten.

Som ett alternativ till ättika kan du använda bikarbonat i stället för sköljmedel, som är skadligt både för miljön och dig själv. Häller du i en deciliter bikarbonat i facket för sköljmedel blir tvätten mjuk och fri från statisk elektricitet.

Fläckar från svett, deodorant eller makeup och smutsiga kragar går att få bort med bikarbonat om du gör en smet av bikarbonat och vatten som du gnuggar in i tyget. Låt det stå ett par timmar så bikarbonaten får verka innan du tvättar i maskinen som vanligt. 

Om tvättmaskinen luktar unket går lukten bort med bikarbonat om du kör maskinen tom på det snabbaste tvättprogrammet med bikarbonat i stället för tvättmedel. Om du använder bikarbonat i stället för sköljmedel förebygger du dålig lukt i tvättmaskinen.  

Bikarbonat kan även ta bort dålig lukt från skor om du strör en tesked bikarbonat i varje sko och skakar skon så pulvret sprider sig i hela skon. Låt skorna stå övernatt och dammsug ur bikarbonaten. 

Använd bikarbonat i köket

Det är enkelt och snabbt att rengöra ugnen med bikarbonat. Ett sätt är att spraya lite ättika i ugnen och sedan strö över bikarbonat. Låt det stå en halvtimma så går det lättare att göra rent ugnen. Ett annat sätt är att blanda en smet av två matskedar bikarbonat och två matskedar salt med kokande vatten. Du smetar in ugnen med smeten och värmer den till 200 grader. Näår ugnen har svalnat torkar du rent den med en fuktig trasa.

Gör rent disk och missfärgat porslin med bikarbonat genom att lägga bikarbonat i en stor bunke eller i diskhon och häll över hett vatten. Lägg i muggar och koppar som du vill bleka och låt dem stå några timmar. Sedan diskar du dem som vanligt så försvinner fläckarna.

Dålig lukt i kylskåpet får du bort om du rengör det med bikarbonat och lite ättika.

Du förebygger dålig lukt i diskmaskinen om du gör rent den med bikarbonat. Om du tömmer filtret och häller i ett par skedar bikarbonat på botten innan du kör den tom en gång i månaden förebygger du dålig lukt i maskinen.

Bikarbonat är bra för att rengöra diskbänk och diskho av rostfritt stål med. Strö bara över bikarbonaten och torka rent med en fuktad trasa. Du kan använda en gammal tandborste för att komma åt runt kranen och andra ställen som är svåra att komma åt.

Du kan göra rent golven miljövänligt med bikarbonat. Om du häller några matskedar bikarbonat i skurvattnet när du tvättar golven kan du minska mängden rengöringsmedel. Svarta märken på golvet kan gå bort om du strör över bikarbonat och torkar med en fuktig svamp.

Märken på väggar och andra målade ytor kan gå bort med bikarbonat om du blandar en massa av bikarbonat och vatten. Sedan skrubbar du bort fläcken med blandningen på en tvättsvamp. Med samma metod kan du till och med få bort streck av färgkritor på väggar.

Fakta om bikarbonat

Det kemiska namnet för bikarbonat är natriumvätekarbonat, som ibland kallas natriumkarbonat. Bikarbonat används ofta i bakning, brustabletter och brandsläckare. Bikarbonaten är bra att städa med tack vare att den är basisk – dvs motsatsen till sur. Bikarbonat fungerar bra mot smuts från växt- eller djurriket. Bikarbonat är däremot inte bra mot feta fläckar. Fettfläckar löser du istället med såpa eller diskmedel.

Fler husmorstips

Så här städar du med citron

Allt det här kan du göra rent med ättika

Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen