Städning med mikrofiberduk

Mikrofiberduken har snabbt blivit en favorit för många eftersom den är bra till så mycket. 

En mikrofiberduk består av enormt tunna syntetiska fiber. De är extremt absorberande och kan suga upp hela sex gånger sin egen vikt i vatten. Tack vare att friktionen mellan de enskilda fibrerna skapar statisk elektricitet fungerar trasan som en magnet som drar till sig damm. Mikrofiberdukar är även bra för att polera metallytor och för att ta bort smuts i utrymmen som är svåra att nå. Mångsidigheten gör mikrofiberdukar till ett väldigt praktiskt och bra verktyg i hemmet när det gäller allt från att damma och torka disk till att rengöra duschen, speglar, fönster och i stort sett allt annat.

Mikrofiberdukarna är bra både för plånbok och miljö också genom att de är kan tvättas samtidigt som man kan använda dem i alla situationer där man annars använder pappershanddukar eller trasor som sedan slängs. Förutom att en mikrofiberduk håller mycket längre gör de även att du sparar pengar och miljö genom att du kan dra ner på mängden rengöringsprodukter du använder. En torr eller lite fuktig mikrofiberduk är allt du behöver för många rengöringsuppgifter som att damma, rengöra fönster och speglar eller rostfritt stål. Även när du använder kemiska rengöringsmedel i badrum och på andra ställen går det åt mindre tack vare mikrofiberdukens absorberande egenskaper.

Eftersom trasorna är statiskt laddade drar de till sig smuts och annat som djurhår, damm och mikropartiklar. Smutsen stannar i duken utan att spridas i rummet på samma sätt som med andra dammtrasor. Trasan behöver inte ens tvätts efter varje damning.

Första gången du använder en mikrofibertrasa skall du låta den ligga tio minuter i varmt vatten för att den skall bli luddfri och bra. Egentligen kan det räcka med en enda trasa för att rengöra och polera hela ditt hem om du fuktar den ena halvan av trasan och håller den andra torr. Då kan du polera med den fuktiga sidan och damma med den torra.

Mikrofiberduken skall inte vara för våt när du använder den. Mikrofibrerna gör själva rengöringen – vattnet hjälper bara trasan att lösa upp snuts och fläckar, men det är själva mikrofibrerna som gör det mesta. Fukta bara området du skall göra rent eller trasan lätt innan du påbörjar rengöringen.

Inte minst av hygieniska skäl är det bra att ha tre uppsättningar av trasor så du kan ha separata trasor för kök, badrum respektive resten av bostaden.

Du måste naturligtvis hålla dina mikrofiberdukar rena om de skall fungera effektivt. De flesta mikrofiberdukar går att tvätta i maskin. Lägg dem däremot inte i torktumlare efteråt. Häng upp dem på tork i stället. Separera dina mikrofiber dukar från disktrasorna. Disktrasor mår däremot bra av maskintorkning eftersom risken för att de luktar illa minskar om de torkar varmt. Mikrofiberdukar skall inte tvättas i hett vatten eftersom de innehåller plast och kan smälta så funktionen försämras. De skall inte heller tvättas med mjuka handdukar eftersom luddet från handdukarna försämrar absorptionsförmågan på mikrofibern.

Det är bra att rengöra fönster, speglar, metall och andra reflekterande ytor med mikrofibertrasor eftersom de inte gör ränder på ytan. Mikrofibertrasor fungerar också bra om du vill få bort fingeravtryck och fett på speglar och blanka ytor. När du rengör glas och speglar fuktar du trasan med lite vatten sprayar vatten på ytan du skall göra ren. Sedan torkar du glaset med trasans fuktiga sida först och med den torra sedan så det inte bir några ränder kvar. Har du flera trasor är det ännu enklare om du använder en trasa som är fuktig och en som är torr.
Det går bra att städa nästan alla ytor i ett badrum med mikrofibertrasa. Trasorna fungerar till allt från kranar, kakel, duschar, toalett och annat som blir smutsigt snabbt, men behåll en separat uppsättning med mikrofiberdukar som du bara använder i badrummet av hygieniska skäl.
Svaga fläckar på mattor, soffor och kläder kan gå bort med mikrofiberduk genom att du baddar och gnuggar lite med en våt trasa först, och sedan torkar platsen för fläcken med en torr trasa till fläcken försvinner.

Mikrofiberduk är bra för att göra rent bildskärmar till telefoner och datorer etc. Det finns undersökningar som visar att mobiltelefoner ofta är lika smutsiga som våra toaletter, men en mjuk mikrofiberduk brukar räcka för att göra rent en bildskärm på ett skonsamt sätt utan rengöringsmedel.

Fler husmorstips

Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Så här städar du med citron

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Allt det här kan du göra rent med ättika

- Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen