Allt det här kan du göra rent med ättika

Ättika är en mångsidig och prisvärd produkt som kan användas på många olika sätt i hemmet. 

När vi på Erik Olsson undersökte saken visade det sig att man kommer långt med miljövänliga ämnen som de flesta redan har hemma om man bara vet hur man gör. Baserat på information från https://husmorstipset.se/ presenterar vi här hur du kan städa och göra rent olika saker hemma på ett sätt som både är miljövänligt, billigt och enkelt enligt enkla husmorstips som tar vara på gammal kunskap och välbeprövade metoder.

Du kan ha ättika till allt från matlagning, rengöring, personlig hygien, trädgårdsskötsel – och inte minst till städning av olika slag. Ättikan är den naturliga lösningen för att få bort kalk samtidigt som den är antibakteriell och svampbekämpande. Det gör ättikan till en naturlig produkt som är både effektiv och miljömässig genom att den kan ersätta olika kemiska produkter när du skall göra rent hemma.

När vi skriver ”ättika” menar vi den som är 24% till skillnad från ättiksspriten som är spädd till 12%.

Var bara försiktig eftersom en del ytor som marmor och andra stenarter inte tål syran i ättika. Testa alltid ättikan på en liten yta som inte syns först så du ser att det fungerar utan att du skadar ytan.

Så här får du bort kalk med ättika på kakel, klinkers och kranar

1. Fyll en sprayflaska med en del ättika och två delar vatten.
2. Spruta på ytan du vill få bort kalket från.
3. Låt ättikan verka några minuter så den hinner lösa upp kalken.
4. Skrubba ytan med svamp eller borste eller trasa försiktigt så du inte skadar ytan.
5. Torka av ytan med en torr eller fuktig trasa och lite diskmedel.
6. Tvätta till sist ytan med vatten för att skölja bort all ättika och kalk.
Om det är mycket kalk som skall bort kan du behöva upprepa proceduren.

Rengör toaletten med ättika

Ättika är bra att göra rent toaletter med. Det brukar ta bort både lukt, fläckar och missfärgningar. Häll i en dryg deciliter i toaletten och låt ättikan verka minst en timma. Sedan skrubbar du rent med en toalettborste och spolar i toaletten.

Om du vill rengöra avloppet med ättika blandar du en deciliter ättika med lika mycket bikarbonat och häller ner i avloppet. Låt blandningen verka i minst 30 minuter innan du spolar med varmt vatten. Metoden rensar avloppet från avlagringar och tar bort dålig lukt på ett enkelt och miljövänligt sätt.

Rengör vattenkokaren med ättika

Vattenkokaren kan avkalkas med ättika om du häller i en del ättika och två delar vatten och kokar upp blandningen. Skölj vattenkokaren med friskt vatten och koka sedan upp rent vatten en gång för att få bort ättikan.

Rengör strykjärnet med ättika

Gör rent ditt strykjärn med ättika genom att blanda lika delar ättika och vatten i en bunke och fukta en trasa i blandningen. Värm upp strykjärnet och torka undersidan med den fuktiga trasan så du får bort avlagringar som kan missfärga det du stryker.

Du kan få bort fläckar på mattan med ättika om du blandar en del ättika med två delar vatten och skrubbar in blandningen på fläckar du har på en matta. Låt blandningen verka i 10 – 15 minuter och torka sedan av med en fuktig trasa.

Gör eget sköljmedel med ättika

Vanligt sköljmedel innehåller massa kemikalier som är onyttiga både för naturen och dig själv. Om du vill att tvätten skall bli mjuk utan kemikalier när du tvättar kan du hälla 3 matskedar ättikssprit 12% i sköljmedelsfacket. För att få en härlig lukt kan du addera några droppar eterisk olja med doft av lavendel, citron eller något annat som luktar gott. Om vädret tillåter kan du passa på att hänga ut tvätten på tork för att ge den en extra härlig och fräsch känsla. Så enkelt gör du ett sköljmedel som är bättre både för plånbok och miljö.

Fakta om Ättika

Ättika är fermenterat vin, alkohol som får jäsa, så det bildas ättiksyra som sedan späds med vatten till 24%. Späds den ytterligare till 12% brukar det kallas ”ättikssprit”.

Ättika bryts ner i naturen lätt och snabbt och är mycket miljövänligare än de flesta kemikalier man annars har för att hålla rent hemma.

Fler husmorstips

Så här städar du med citron

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen