Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Vi är nog många som har funderat på om det kan finnas miljövänliga alternativ till olika typer av kemikalier som vi använder för att göra rent i våra hem som är minst lika bra, och kanske billigare. 

När vi på Erik Olsson undersökte saken visade det sig att man kommer långt med miljövänliga ämnen som de flesta redan har hemma om man bara vet hur man gör. Baserat på information från https://husmorstipset.se/ presenterar vi här hur du kan städa och göra rent olika saker hemma på ett sätt som både är miljövänligt, billigt och enkelt enligt enkla husmorstips som tar vara på gammal kunskap och välbeprövade metoder.

Förutom informationen nedan har vi fler artiklar med fokus på:

Tips om rengöring av kaffebryggare som ger dig godare kaffe
Allt det här kan du göra rent med ättika 
Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Så här städer du med citron
Städning med mikrofiberduk – rena mirakeltrasan 

Miljövänlig städning av badrummet och annat i ditt hem

Egentligen behövs det inte massa starka och dyra kemikalier för att städa ditt badrum. Du kommer långt med ättika, diskmedel och ett par mikrofiberdukar. Så här enkelt kan du städa ditt badrum både miljövänligt och billigt!

I ett badrum finns det mycket kalk som ger avlagringar och fula missfärgningar från allt vatten vi använder där. Ättikan kommer in i bilden eftersom den löser upp kalkavlagringarna. Diskmedel är ett bra komplement genom att det löser upp fett.

Så här städar du badrummet med ättika

1. Fyll en sprayflaska med vatten, ättika och lite diskmedel.
2. Spruta blandningen på toalett, kakel, kranar, duschväggar eller duschkabin och badkar.
3. Vänta i några minuter innan du gnuggar rent med en svamp eller borste.
4. Skölj eller torka rent med en fuktig mikrofiberduk eller annan trasa.

OBS! Tänk på att inte använda ättika på marmor som inte tål syrliga ämnen!

Testa alltid ättikan, eller andra medel, på en liten yta som inte syns först så du ser att det fungerar utan att du skadar ytan.

Att få bort kalkfläckar och avlagringar i duschen

Utöver ättika kan du få bort kalk i duschen med bakpulver och citron om du föredrar det. Om du har problem med kalk i duschen som gör glasväggarna flammiga och gråa kan du testa bakpulver (eller den starkare varianten bikarbonat) och citron. Det är miljövänligt och blir minst lika bra som många medel du kan köpa i affären.

Sprid ut bakpulvret och gnugga stället du vill göra rent med snittytan på en citronhalva. Alternativt gnider du med en rengöringssvamp med citronsaft i. Låt det verka en stund och gnugga lite till.

OBS! Tänk på att även citron är syrligt så det inte skall användas på marmor som inte tål syrliga ämnen!

Gör diskhon i kök eller tvättstuga blank med vinäger och diskmedel

Blanda lika delar vinäger och diskmedel. Blöt en tvättsvamp i blandningen och gnid på diskhon. Eftertorka med en torr trasa du har till hands – gärna en mikrofiberduk.

Så här gör du rent toaletten utan kemikalier

Hur fräsch toaletten är kan vara avgörande för hur hela bostaden upplevs. Det är dessutom viktigt att göra rent toaletten regelbundet för att förhindra bakteriespridning till andra delar av ditt hem. Här kommer några tips om hur du får en ren och fräsch toalett på ett enkelt, snabbt och billigt sätt. Ha gärna en gammal tandborste till hands. Det är ett bra sätt att komma åt svåråtkomliga ställen runt toalettringen.

Ättika och bakpulver är ett väldigt effektivt sätt att göra rent toaletten. Först häller du lite ättika i toaletten och låter den verka en stund för att lösa upp smuts och avlagringar. Sedan strör du i bakpulver och använder en borste för att göra ytan ren. När du avslutningsvis sköljer med vatten är ytan gnistrande ren.

Citronsyra är ett annat bra sätt att rengöra toaletten. Blanda en matsked citronsyra med en liter varmt vatten och häll i blandningen i toaletten. Låt det verka i 30 minuter innan du gör rent ytan med en borste. Skölj sedan genom att spola så har du en ren toalett som luktar fräscht av citron. 

Bikarbonat gör rent toaletten om du strör i bikarbonat och borstar rent innan du sköljer med vatten.

Vinäger och vatten kan ta bort missfärgningar på toaletten. Blandar lika delar vatten och vinäger i en sprayflaska och spraya ytan. Låt sprayen verka en stund innan du borstar ytan med en gammal tand- eller diskborste innan du sköljer av med vatten för att få en frisk doft.

Fler husmorstips

Så här städar du med citron

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Allt det här kan du göra rent med ättika

- Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen