Unik lägenhet i Carlanderska villan

I en storslagen och kulturhistorisk värdefull fastighet i hjärtat av Göteborg finner ni denna unika lägenhet med sober sekelskiftescharm anno 1914 och fantastisk terrass om 21 kvadratmeter som vetter mot Näckrosdammen.Carlanderska villan är en magnifik byggnad i nationalromantisk stil med tegelfasad i rött, smäckra spröjsade fönster, brant takfall, mönstermurningar, rikt dekorerad trädörr och detaljer i natursten och koppar.

Lägenheten bjuder på en underbar sällskapsyta med vardagsrum och kök i öppen plan. En fantastisk eldstad utgör rummets naturliga medelpunkt och det fina parkettgolvet samt de djupa fönsternischerna skänker rummet karaktär.

Två glasade franska dörrar öppnar upp mot en magisk terrass som bara väntar på sommarens långa ljumma utekvällar. Här finns gott om plats för utemöbler, grill och stora prunkande växter. Utsikten över grönskande Näckrosdammen är rogivande och föreningens gemensamma terrasserade trädgård för tankarna till Franska Rivieran.

Det påkostade köket bjuder på skåpsinredning från Poggenpohl och exklusiva vitvaror från högkvalitativa vitavarumärket Gaggenau. Här lagar ni er mat på moderna vitvaror såsom en snabb induktionshäll samt i en inbyggd varmluftsugn. Den fina vinkylen är en extra bonus.I lägenheten finns även två sovrum i vilka ett stilsäkert öga har skapat en harmonisk och rofylld atmosfär. Tack vare villans läge och gedigna stenväggar finns här alla förutsättningar för att sova gott om natten.

Lägenhetens badrum är stilrent, smakfullt och genomtänkt med vackra materialval, fantastisk dusch och sober SPA-känsla. Detta vackra hem bjuder dessutom på platsbyggd förvaring, tvättutrustning och ett mjukt ljus från infälld belysning.Är du intresserad av lägenheten kan du läsa mer här. 

 

Mer om Carlanderska Villan

År 1913 utarbetade den prominente stadsplaneraren Alberg Lilienberg en stadsplan för Lorensbergs villastad. Denna plan var tidstypisk och hade en organiskt utformning som följde den kuperade terrängen. Området kom att kännetecknas av mjukt svängda gator, naturstenstrappor i branta passager, fina gårdsmiljöer och detaljer såsom omsorgsfullt utförda murar och eleganta smidesarbeten. Lorensbergs villastad var avsett för Göteborgs societet och de flesta husen har koppling till välkända Göteborgsfamiljer. Byggnaderna beskrevs när de var nya som ”representanter för den moderna tidens patricierbostäder” och de flesta husen uppfördes i nationalromantisk eller 20-talsklassicistisk stil med fasader i tegel. De var mycket påkostade både interiört och exteriört.Carlanderska villan ritades av arkitekten Arvid Bjerke och stod klart 1914. Huset uppfördes för industrimannen, affärsmannen, politikern och donatorn Axel Carlander. En framstående göteborgare som betytt mycket för stadens ekonomiska utveckling. Han var bland annat direktör för Gamlestadens fabriker samt styrelseordförande i Svenska kullagerfabriken, Svenska Amerika Lininen och Skandinaviska Kredit AB, initiativtagare till handelshögskolan och grundare av Carlanderska sjukhemmet. Han var dessutom ordföranden i Jubileumsutställningens styrelse 1923. Villan hade en grind i trädgården som under Jubileumsutställningen ledde direkt in i utställningsområdet, vilket var praktiskt både för familjen Carlander och för de kungliga gäster som bodde hos dem. Carlanderska villan byggdes till på 1930 talet och 2012 genomgick huset en varsam totalrenovering med fokus på att återskapa den ursprungliga känslan.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen