Personligt och hållbart med begagnat
Människor i alla åldrar sparar på världens resurser genom att handla begagnat. Retro, vintage och antikt är ord på allas läppar. Antikexperten Pontus Silfverstolpe ger tips och berättar om vad som säljs just nu.
Barnebys.se är en söksajt med saker från tusentals auktionshus, handlare och gallerier samlade på ett ställe. Antikexperten och tv-profilen Pontus Silfverstolpe är en av grundarna. Barnebys.se startade när Pontus insåg att det inte fanns något bra sökverktyg för auktionsföremål. – Auktionsbranschen har varit en sluten bransch. Idag filar vi ner trösklarna och släpper in fler. Kan man exponera utbudet för så många som möjligt kommer intresset att öka.
Enligt Pontus ligger den ekologiska hållbarhetstanken i tiden. – Man tror på återbruk och återanvändning av föremål oavsett om det är vintagekläder, bilar, eller möbler. Alla generationer handlar begagnat. Det är en av auktionernas framgångsfaktorer just nu, berättar Pontus. Ett tag var det fult att köpa begagnat. Det var bara folk som inte hade råd att köpa nytt och kufiska samlare som gjorde det. Idag är det prestige att handla begagnat och därigenom spara på världens resurser. Pontus gillar att möblera hållbart och menar att design, funktionalitet och material är viktiga faktorer för möbler och andra saker. – Jag försöker tänka kvalitet i allt jag gör. Det är inte alltid jag lyckas, men för mig känns det viktigt att en sak håller över tid. Den ska tåla ögats slitage och ha god kvalitet. Att återvinna saker för att de inte ska hamna i soporna är en näringskedja som gynnar oss alla. Jag har till exempel ett skåp i mitt vardagsrum som jag köpt på Myrorna.
På Barnebys.se efterfrågas det moderna mest just nu. – De flesta sökorden handlar om inredning, 1900-talsdesign och föremål som soffor, lampor och stolar, men allt fler börjar söka antikviteter. Det behöver inte vara dyrt. Söker man på stolar hittar man exemplar för allt från 300 till 30 000 kronor, menar Pontus och fortsätter: – Jag hävdar att man kan göra mer fynd än någonsin tack vare nätet. Det ger en inblick i ett utbud som ingen tidigare kommit i närheten av. Ungefär som i bostadsaffärer är kunskap A och O om man ska lyckas ekonomiskt och fynda. Kunskap om föremålen, marknaderna och kommande trender är det som gäller. Antikrundan i all ära, men ett fynd behöver inte vara av ekonomisk karaktär. Det kan vara en vas, en väggklocka eller en spegel som har det där lilla extra och gör ditt hem personligt. Det handlar om sakerna och de historier de förmedlar.
Tips från Experten
Läs katalogiseringen – där står det ofta om det finns skador eller utbytta delar på föremålen.
Bilder – idag har de flesta bra bilder, men be om bättre bilder om det behövs.
Titta på storleken – ögat kan luras när du tittar på en skärm. Det du köper kanske inte går in genom dörren, eller har helt fel proportioner.
Tänk unikt – tillta på superbilliga saker och fantastiska föremål som du kanske inte är van vid. Du kan göra otroliga fynd om du går utanför dina egna referensramar.
Du som är intresserad av att köpa personlig inredning på auktion hittar den på https://www.barnebys.se
Du hittar mer om vad som händer inom design, konst, antikviteter och inredning i Barnebys Magazine https://www.barnebys.se/blogg
Erik Olsson och Stadsmissionerna
Erik Olsson Fastighetsförmedling har sedan många år ett samarbete med Stadsmissionerna. En del av samarbetet innebär att våra kunder kan skänka möbler och annat de behöver. Sakerna säljs i Stadsmissionernas butiker eller används i den sociala verksamheten. Om du funderar på att flytta och bor lite övermöblerat är det praktiskt att skänka saker tidigt i försäljningsprocessen. Både fotografering och visning blir bättre om bostaden inte är övermöblerad. Flytten blir dessutom smidigare om du inte tar med dig saker du egentligen inte vill ha. Kontaktar Stadsmissionerna för att boka gratis hämtning om du har mycket saker du vill ge bort.
Stadsmissionerna i de tre storstadsregionerna når du så här:
Stockholms Stadsmission telefon: 08 - 68 42 34 10 eller https://www.stadsmissionen.se/
Du når Göteborgs Stadsmission på telefon: 031-84 20 20 eller https://www.stadsmissionen.org/
Du når Skåne Stadsmission på telefon: Telefon: 040-664 22 58 eller https://www.skanestadsmission.se/