Fem nyanser av vitt

Visst är det fler och fler som vågar välja färg framför vitt idag. Men vita nyanser är fortfarande väldigt populära att välja till hemmet. Men hur vitt ska det egentligen vara? Med hjälp av Flügger kan vi lista hur de olika vita nyanserna påverkar rummet.

Vi vet att det är svårt att välja rätt nyans på vitt, det finns ju så många varianter att välja på. Råvitt, modevitt eller kalkvitt? Kulörerna i bild är inte exakt samma som färgkoderna i artikeln. Besök därför din lokala färghandlare för att få ett färgprov på den kulör du är intresserad av.

Guide till hur de olika nyanserna fungerar i rummet:

Råvit - färgkod S0500-N

Råvit är en nyans som ger ett tidsenligt och rent intryck. Nyansen passar de flesta andra kulörer eftersom den är neutral. Dessutom är det en av de ljusaste nyanserna som går att åstadkomma. Du bör vara försiktig med att använda denna nyans till stora och solblekta väggytor eftersom effekten blir nästan skärande vit. Råvit är en vit bas med inslag av umbra som tillför värme på ett neutralt sätt.

Modevit - Färgkod S0802-Y

Modevitt skapar ett mjukt ljus till rummet eftersom nyansen är relativt mörk jämfört med andra vita nyanser. Därför täcker modevitt bra och är lätt att arbeta med. Modevitt innehåller umbra och ett stänk oxidgult vilket ger ett svagt gyllene ljus.

Kalkvit - Färgkod S0502-Y

Kalkvitt ger en antik känsla till rummet. Man kan likna den vid ett ark papper som har gulnat av solen och tidens gång. Var bara lite försiktig gällande artificiellt ljus på kalkvita ytor, resultatet kan bli att väggen ser grönaktig ut. Kalkvitt innehåller umbra, oxidgult och ett stänk av ren gul vilket skapar ett ägguleliknande krämigt intryck. Liksom modevitt täcker även kalkvitt bra.

Reinweiss - Färgkod Ral 9010

Kallas även industrins variant av vitt. Om du exempelvis köper sprutlackerade golvpaneler eller någon annan inredningsdel i vitt, till exempel skåpluckor så är det stor chans att dessa är RAL9010. Råvit får denna nyans att se gul och sliten ut, en kombination som därför inte är helt lyckad. Nyansen innehåller små mängder av umbra och oxidgul. Tonen är ljus och varm med en tydlig dragning åt det gyllene. Kulöravvikelser är omöjliga att undvika, om du exempelvis byter från blank till matt färg så kan du se en liten skillnad i nyansen även om båda heter RAL9010. Om du dessutom kombinerar nyansen med en sprutlackerad panel så kommer även den kulören att avvika en aning i en tredje riktning så länge inte alla nyanserna kommer från samma tillverkare.

Gallerivitt - Färgkod H 01

Den här nyansen är en tvilling till råvitt och har liknande egenskaper, förutom en detalj, gallerivit är kall medan råvit är varm. Detta är alltså ett kallare, stramare alternativ till de populära krämiga vita nyanserna.

Fyra tips när du ska måla vitt hemma 

1. Med en vit bas blir även de diskreta färgerna tydliga utropstecken i rummet. Har du vitlaserade golv kan det vara bra att välja en varmare eller grå färg till väggarna för att det inte ska se för kalla ut.

2. Olika färgtillverkare tar fram egna färgkartor med kulörer som samspelar extra fint tillsammans. Vill du måla flera väggar kan det vara smart att hålla sig till en kollektion.

3. Undersök vilka vita nyanser du har på fönster, dörrar och paneler innan du målar väggarna vita. Olika typer av vitt skapar ett rörigt intryck.

4. Att välja rätt färgnyans bland alla burkar i butiken är svårt. Fråga gärna om hjälp och köp först en liten burk och provmålla hemma för att se vilken nyans som fungerar bäst i ditt hem.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen