Hemmakontoret är här för att stanna

Pandemin har förändrat mycket. Några saker kom och gick. Hemma-träningen kanske aldrig fick det där fästet som man trodde i början. Är hemma-arbetet något som kommit för att stanna? Kanske. Stefan Nilsson bjuder på sin aktuella spaning..

Det finns flera undersökningar som visar att många verkligen trivs med att arbeta hemma. I en undersökning som företaget Formica gjorde, kan man se att 55% tycker att hemma-kontoret är trevligare än kontor-kontoret. Undersökningsföretaget McKinsey redovisar ännu högre siffror. 80 % sa under våren 2020 att man trivdes med att arbeta hemma.

Kommer man gå tillbaka till kontoret sen?

Det har pratats enormt mycket om huruvida vi kommer tillbaka till kontoret eller inte. Utan att fastna i resonemangen så landar de flesta i att vi kommer hamna i nån slags mellanväg. Vi kommer absolut ha ett kontor, men även arbeta hemifrån. Det finns massor av antaganden att ta ställning till, som t.ex. vad gör man hemma och vad gör man på kontoret. Den tysta lässtunden när man ska koncentrera sig och göra en rapport – görs den bäst hemma eller på kontoret? Ja, det beror ju på… Har du en arbetsplats för lugn och ro hemma? Störs du av tjoande barn och kissnödiga hundar? Eller ska man ha koncentrationstimmarna på kontoret som nu verkar bli ännu stimmigare när vi vill ha kontor som bygger kultur och informella möten?

Framtidens hemarbete

Men vi ska inte fastna i kontor-kontoret utan titta på framtidens plats för hemarbete. Hur kommer det se ut och fungera? Är inte en bra kontorsstol otroligt dyr, undrar vän av ordning? Jo, absolut, men ganska snart kommer kontorsföretagen subventionera möbler för hemmakontoret. Redan i december fick 2 200 anställda på Lantmäteriet pengar för att köpa utrustning. 5 000 kronor fick man samtidigt som säkerhetsföretaget Stanley Security med 450 anställda i Sverige gav bort 1000 dollar (ca 8500 kronor). Pengarna kanske inte räcker till allt, men i alla fall en slant på vägen.

Viktigt att satsa på rätt utrustning 

Amerikanska forskaren Anja Jamrozik menar att hemmakontoret absolut behöver ett bra skrivbord och en bra stol, men kanske ännu viktigare är en avgränsning för rummet. Husägare med fristående gästhus på tomten är så klart vinnarna, men allt som separerar arbetsplatsen från hemmet är bra. Kanske en dörr, eller rumsavdelare? Eller till och med markering med tejp på golvet så att man känner ”här jobbas det”. Vi kommer säkert se lösningar på arbetsplatser som göms i garderober framöver.

För belysning säger forskarna att man ska ha en bra skrivbordslampa eftersom det ökar koncentrationen. Kallt, blått ljus ökar koncentrationen medan gult och rött ljus lugnar. Men viktigast för hemmakontoret är att ha en koppling till dagsljus. Varför? Flera undersökningar visar att det ökar produktiviteten, reducerar trötthet, gör att du får bättre sovmönster och släpper ut serotonin som faktiskt gör dig gladare.

Trendgurun Stefan Nilsson funderar på hur framtidens kontor kommer att se ut.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen