Så inreder du barnrummet

Smaken är som baken, och just när det gäller barnens rum är många rådvilla. Hur mycket ska man egentligen låta barnen bestämma själva? Tänk om det blir fult och inte passar ihop med resten av bostaden? Vi frågar Anna Braun - programledare, författare och inredare med barnrum som specialitet.

Så inreder du barnrummet

– Man måste ju faktiskt inreda varje rum så att den som bor där trivs. Sen kan man prata med sina barn, höra efter vad som är viktigast för dem och kompromissa. Kom ihåg att det du gör i barnens rum idag inte ska vara där för evigt. Barnen växer och rummet ska växa med dem. Tänk efter vad du kan göra med små medel. Lite färg och textilier. Många föräldrar är rädda att barnen ska tröttna på sina starka färgval, men man kan ju precis lika gärna tröttna på en vit vägg som på en lila.

Hur vill barnen ha det i sina rum, om de själva får välja?

– Barn vill ha bra förvaring och mera färg. De vill inte ha det ”vuxenfint” och avskalat med vita väggar. Här kan man kompromissa i familjen. Kanske kan man måla en vägg i en glad färg? Om man har gjort ett bra grundarbete är det ganska lätt och snabbt gjort att måla om. Det kan barnen hjälpa till med. Låt barnen vara med – istället för att inreda till barnen tycker jag att man ska inreda med barnen.

Hur får man barnen att hålla ordning i sina rum?

– Det handlar om bra förvaring, och att inte ha för mycket saker. Börja med att göra en utrensning. Första steget gör du utan barnen. Dela upp leksaker, prylar och kläder i tre högar. En som ska slängas, en som ska ges bort eller säljas och en som ska sparas. Gå sedan igenom högarna med ditt barn. Prata om vad som används, hur och när, så att ni kommer fram till en bra lösning tillsammans. Att märka upp förvaringen är ett annat bra tips. Om var sak har sin plats och barnen vet vilken plats det är blir det lättare att hålla ordning själv. Det klarar ju de flesta barn alldeles utmärkt i skolan och på dagis.

Vilket är det vanligaste misstaget föräldrar gör när de inreder sina barns rum?

– Att börja med att köpa ett skrivbord! De flesta barn vill inte sitta ensamma i sina rum och göra läxor, de hamnar ofta i vardagsrumssoffan eller vid köksbordet tillsammans med resten av familjen. Ett annat vanligt misstag är att köpa för mycket nytt. Det finns så mycket man kan göra av saker man redan har hemma. Kapa benen på ett avlagt bord, måla om det och klä skivan med en vaxduk i ett roligt mönster, är ett tips. Och så är det ju det här med ”vuxenfint”… Ha respekt för ditt barn och tänk lite mindre på vad andra tycker.

Idag väljer även många med barn att bo i lägenhet i stan så att barnen måste dela rum. Hur löser man det på bästa sätt?

– Om barnen som delar rum har behov av var sin egen ”del” kan man trolla fram rum i rummet med hjälp av färg. Låt varje barn välja sin favoritfärg och måla väggar, eller möbler i den färgen. Då blir det tydligt vad som tillhör vem. Rummets fyra väggar är också bra markörer. Man kan till exempel måla två av dem i olika färger och en vit. Den fjärde kan tapetseras med en gemensamt vald tapet.

Vilka trender kan du se för barnrum just nu?

– När jag inreder barnrum är inte inredningstrender det viktigaste. Det är barnens önskemål, färg och funktion som är prio ett. Ofta utgår vi från ett tema som barnen har önskat sig. Sen är det min uppgift att förvalta önskemålen, addera roliga detaljer och hitta på fiffiga och funktionella lösningar.

Fem tips när du ska inreda barnrum

1. Involvera barnen från början. Be dem komma med önskemål på färger och teman. Det är kul för barnen att vara delaktiga, trots att man inte kan få igenom alla sina önskningar. 

2. Bra förvaring är a och o i ett barnrum. Det ska vara enkelt för barn att plocka fram och inte minst plocka undan efter sig.

3. Kom ihåg att ha bokhyllor och leksaksförvaring i barnens höjd för att de själva ska klara att ta fram det dom önskar. 

4. Inred gärna med mycket färg! Barn mår bra av mycket färger. Ett barnrum ska inte vara trendigt utan framförallt väcka fantasin och skaparglädjen hos barnen.

5. Bra belysning är viktigt för att barnen exempelvis ska kunna bygga lego eller pyssla. Ha gärna en taklampa med ordentligt ljus samt punktbelysning i övriga rummet, detta för att enkelt kunna anpassa ljus efter aktivitet. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen