Trender bland inomhusväxter 2024

I samarbete med Plantagen berättar vi om vilka trender det är som råder när det handlar om inomhusväxter i år. Nu är det fler svenskar som vill ha lättskötta växter och det ekonomiska läget ökar intresset för sticklingar, som är ett billigt sätt att få nya växter. Lite paradoxalt är det samtidigt fler som vill förgylla vardagen och smycka sitt hem med snittblommor.

Växter ger harmoni och lugn i en orolig värld

Kanske är det för att fler och fler blir mer och mer stressade som det uppskattas att ha växter hemma. 76% av svenskarna tycker att inomhusväxter bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär i hemmet.

Källa: Plantagen och HUI.

Vi spenderar mindre tid hemma och vill ha lättskötta växter

Kanske är det för att vi spenderar mindre tid hemma nu än under pandemin som gör att fler vill ha lättskötta växter nu än någonsin tidigare. Samtidigt är intresset för unika växter, som tog fart under pandemin, fortsatt starkt enligt Ulrika Bjurström som är marknadschef på Plantagen.

Eftersom vi fortfarande vill ha gröna växter hemma, men inte har lika mycket tid för dem, har Plantagen tagit fram en serie som heter ”Easy Care” som gör det lätt även för den som varken har tid eller gröna fingrar att skapa sig ett hem fyllt av växter. Växterna i Easy Care, har olika många stjärnor som visar hur lättskötta de är och de behöver inte planteras om, utan kommer med enkla instruktioner och en ytterkruka i rätt storlek. Hela sortimentet går i en skandinavisk, stilren design med nedtonade färger som passar i de allra flesta hem.  

Det ekonomiska läget påverkar valet av växter inomhus

Man kan tycka det är lite paradoxalt att viljan att köpa snittblommor ökar ni när många håller igen ekonomiskt. Det förklaras av att det är ett betydligt billigare sätt att skapa lite lyxig känsla och ökad trivsel hemma än att köpa nya dyra möbler. På samma sätt sägs det att det säljs mer läppstift när ekonomin är svag för att det är ett jämförelsevis billigt sätt att skapa en känsla av flärd. Trenden att sticklingar ökar i popularitet är mer logisk eftersom det är ett bra sätt att få växter till hemmet till en lägre kostnad. Under pandemin drevs sticklingsintresset mest av att människor hade mycket mer tid, nu är motiven ekonomiska på grund av världsläget. 

Årets stora trender bland växter inomhus

1. Lättskötta växter

Två av tre (68%) är intresserade av lättskötta växter. Monstrea, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor är alla jämförelsevis lätta att hålla vid liv. 

2. Unika växter

Fler vill samla på växter med unika egenskaper och det har blivit en sport att hitta växter med onaturligt brokiga blad.

3. Snittblommor skapar vardagslyx 

Hela 46% tycker att snittblommor är ett bra sätt att förgylla vardagen.

4. Sticklingar som ger mycket valuta för pengarna

Elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstrea är lätta att ta sticklingar på.

 

Så här får du finare snittblommor – steg för steg

1. Skydda dina snittblommor på vägen hem

När det är kallt bör du slå in dem i papper så att de inte förfryser.

2. Snitta blommorna snett

Gör nya sneda snitt längst ner på stjälken med en vass kniv. Tulpaner kan skäras rakt av. Klipps de av minskar blommornas möjlighet att suga åt sig vatten.

3. Varmt och kallt vatten i rätt mängd

Fyll på med varmt vatten i två tredjedelar av vasen till blommor med hårda stjälkar som rosor. Blommor med mjuka stjälkar som tulpaner vill ha kallt vatten i en tredjedel av vasen. 

4. Ta bort blad som hamnar i vattnet

Blad och annat skräp i vattnet skapar bakterier som gör att blommorna håller sig sämre.

5. Glöm inte växtnäring

Använd växtnäring som brukar följa med när du köper snittblommor. Då blir blommorna starkare och håller sig mycket längre utan att sloka.

6. Viktigt med vattenpåfyllning

Byt ut och fyll på vatten varannan dag. Tulpaner är törstiga och kan behöva påfyllning oftare.

7. Placera blommorna rätt

Undvik att placera blommorna i direkt sol, vid ett element eller nära frukt. Om du har möjlighet kan du placera dem svalt under natten, gärna på balkongen.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen