Trendstefan berättar om trender som påverkar oss under 2024

Vår återkommande trendexpert, Trendstefan är tillbaka och guidar oss genom olika trender som är influerade av katastrofer och kriser och kommer att påverka oss och våra hem under 2024.

Vi går in i ett år med massor av katastrofer i ryggen. Det är en jobbig tid med allt från klimatkatastrofer till krig och lågkonjunktur. Det syns i våra hem också. Det finns ett stort inslag av nostalgi och i trendvärlden slänger man sig med begrepp som ”newstalgia”, vilket kan tolkas som att även ny design ser gammal ut. Det är egentligen inte något specifikt årtionde som är supertrendigt utan det är tillbakablickar generellt. Men jag törs nog säga att 80-talet är lite extra hett.

Och vi letar efter saker som får livet att bli lite mjukare och snällare. ”Kindness” och ”happy” är begrepp som vi dras till. Den brittiska designern Yinka Ilori har gjort en kakelkollektion just med färger som ska stimulera glädje. Man ska bli glad i hans rum.

Trots den ekonomiska krisen så vill vi investera i ett fåtal men fina objekt som gör oss lite gladare. Vi går från ”fine dining” till ”fun dining”. Och det dyker upp en massa nostalgiska, roliga företeelser som grammofoner och lp-skivor. Ny teknik lockar inte lika mycket som andra år utan det är snarare varmt, försiktigt och väldigt snällt.

För att vara tydlig när det gäller färg och form så har jag valt att koncentrera trenderna i fyra kapitel.

 

Pinstripe Poster

 1. Pinstripe Poster

Det är massor av nostalgi och vintage, men jag slår ett extra slag för 80-talet. Färgerna drar åt mörkblått, marinblått, grått och vita metaller, men också inslag av oxblodsrött och lejongult. Kanske inte alla färger på en och samma gång, men ändå många ganska kalla toner. I 80-talstrenden ser vi mönster från den tiden med trianglar, cirklar och fyrkanter. Mycket postmodernism. Blanka, lackade ytor kommer som en motreaktion mot allt naturfärgat trä vi haft tidigare. 80-talet kan förknippas med tv-serier som Pantertanter men det är mer hårt och snarare inspirerat av ”yuppies”.

Tänk dig ett vardagsrum med marinblå soffa, rödvitrandig matta, blankt soffbord och möbler som mer ser ut som skulpturer.

Trend 2 – Dapper Dreamer

2.Dapper Dreamer

Den här trenden fortsätter på de härliga pastellerna som vi sett tidigare. Det är drömskt. Det är persikotoner med lila, lite gult och massor av ljust grönt. Jag tycker man behöver en tyngre karamellbrun bas så att färgskalan får en tyngd. Här är det mycket färg och det syns också på hur fyller på med vintage och blandar vilt. Det är en skir känsla. Luftigt. Vi använder gardiner mer och även de är luftiga. Överhuvudtaget vill vi lyfta blicken så måla taket, eller arbeta med en gardinuppsättning som känns drömsk och härlig. Man kan nästa säga att ”vi inreder taket”.

Sammanfattningsvis så är det en kreativ trend med massa av färg på färg och lager på lager av grejer. Passar utmärkt för det dukade bordet. Glöm inte att fylla på med färg och form upp i luften så att vi lyfter blicken.

Sincere Scenery

 3. Sincere Scenery 

Den folkloristiska trenden. Vi fortsätter blanda gammalt, nytt och längtar efter livet på landet. Naturfärger och saker färgat av naturlig infärgning. Det blir varmt och lite gult i tonerna. Terrakotta, lite blåa toner, lila och murrigt grönt. Hantverk finns med så klart och där vi tidigare arbetat med rena träytor så vill vi nu ha infärgat eller betsat trä. Man ska se ådringen i trät. På tal om trä så inspireras vi av halm och strå. Kanske en stråhatt eller bara arbeta med strå i till exempel en lampa. 

Det här är ”livet på landet”-trenden. En stickad tröja med lappade armbågar och kanske ett hemsnickrat skåp men som fått en blå eller lila betsad ton. Äktheten är i fokus.

Trend 4 – Kool Kermit

4.Kool Kermit

Min favorit bland alla trenderna. Det här är den optimistiska och energifulla trenden. Flera varianter av grönt men kombinerat med en intensiv gul ton. Matcha med persika eller rosa. Det går att bara arbeta med gröna nyanser men det blir mycket mer energiskt om man lägger till en ton till. Det finns absolut något tropiskt och ”icke-skandinaviskt” i trenden. Kanske blir grodan årets symbol? Kineserna har utsett 2024 till den gröna drakens år och det är symbolen får vår eller pånyttfödelse. Något som vi absolut behöver efter kriserna. Den poppiga gröna tonen, eller ”Kermit green” har utsetts till årets färg inom herrmode.

Summering av den här trenden. Tänk dig ett rum med flera gröna toner i möbler och tapeter, men med en knallgul detalj. Kanske kan vara en matta eller fåtölj. Till detta kanske något i persikorosa, som till exempel en kudde i soffan. Och cocktail serverade i glas med grodor på. Roligt. 2024 är förmodligen fortfarande ett tufft år – men det är nu det vänder. Är du redo för 2025?

 

Missa inte Stora Trenddagen

Vill du höra Trendstefan berätta om fler trender? Anmäl dig till årets största trendaktivitet STORA TRENDDAGEN här och ange koden: eriksolsson så får du 200 kronor rabatt och välkomstdryck. 

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen