Hemarbete kräver större boende

Nu när hemarbete är mer norm än undantag, ställer det större krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat. Vi på Erik Olsson ser att det är många som prioriterar större bostäder under pandemin för att kunna inreda en kontorsplats. ”Som följd av detta har såklart bostadspriserna påverkats. Både stora lägenheter och villor har ökat mer i pris än mindre bostäder under pandemin" säger vår mäklare Mikael Rantala i Stockholm.

Hemarbete kräver större boende
Styling Nood Stockholm.

Enligt en Sifo-undersökning som har gjorts på uppdrag av Elfa kommer de som arbetade hemma under 2021 att fortsätta att arbeta hemifrån även under 2022. Detta ställer nya krav på bostaden och ett mer varaktigt hemmakontor blir nödvändigt för att man ska kunna arbeta hemifrån ergonomiskt.

Enligt undersökningen är det vanligast att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan, något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta med under 2022. Däremot finns det fortfarande många som inte har en ergonomisk anpassad arbetsplats i hemmet, så många som 29% har inte det. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent jämfört med 14 procent. Det kan tolkas som att de som bor trångt har svårare att få till en varaktig och ergonomisk arbetsplats.

Vår mäklare Mikael Rantala som arbetar på Södermalm i Stockholm har märkt en stor efterfrågan på större bostäder. Det är framförallt bostäder med 3 rum och kök och större som efterfrågas mest enligt honom.

– De allra flesta som söker större bostad idag söker detta för att kombinera sitt hem med arbetsplats utan att det ska bli för påtagligt att arbetet är från hemmet. Många spekulanter kan nöja sig med endast ett par kvadratmeter för att ställa ett skrivbord och använda som arbetsplats. Som följd av detta har såklart bostadspriserna påverkats. Både stora lägenheter och villor har ökat mer i pris än mindre bostäder under pandemin.

Efterfrågan på större bostäder ökar

Stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm har stylat flera av våra bostäder och under de senaste två åren har det varit väldigt viktigt att visa möjligheten till en arbetsplats i bostaden.

– Vi har under de senaste åren stylat många hemmakontorsplatser eftersom det är viktigt att visa på möjligheterna när man ska sälja sin bostad. Några kreativa lösningar är att ställa ett skrivbord i en walk in closet, att nyttja hallen genom att ställa dit ett smalare skrivbord eller att ha ett vägghängt skrivbord som man enkelt kan fälla upp.

Boka fri värdering

Är du också i behov av en större bostad? Ett första steg är att boka en fri värdering med en av våra mäklare. Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss!

Läs även:

Så skapar du ett ergonomiskt hemmakontor

Så får du ordning på hemmakontoret

Sätt färg på ditt hemmakontor

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen