Ska du skilja dig - Så här fungerar en skilsmässa

Skillnaden på att äga bostad som sambo och gift

När man separerar är det mycket som ställs på sin spets. Det är en ny situation som ofta gäller så väl pengar som känslor och praktisk vardagslogistik. I samarbete med Endbright , en digital plattform som erbjuder hjälp med olika frågor som kan behöva hanteras i en separationsprocess, ger vi dig tips som vi hoppas hjälper dig. Att skiljas är ett svårt beslut. Mitt i denna känslostorm är det dessutom en del juridik som man måste gå genom och massor av praktiska saker som måste lösas. Hur skiljer man sig? Vilka formulär ska fyllas i? Måste båda ansöka om skilsmässa? Vilka myndigheter ska kontaktas? När är skilsmässan klar? Här får du fakta om processen!

Ansöka om skilsmässa

Det första steget till att skilja sig är att skicka in ansökan om skilsmässa – eller äktenskapsskillnad som är den juridiska termen lyder - till tingsrätten. Ansökan kan göras gemensamt eller enskilt på Sveriges Domstolars hemsida och det går att göra online. Avgiften är för närvarande 900 kr. För att kunna göra din ansökan behöver du ett personbevis, det beställer du gratis på Skatteverket. Notera: du måste välja ”Personbevis för skilsmässa” och det får inte vara äldre än 3 månader.

Gemensam eller enskild ansökan?

Om du och din partner båda är överens om att skilja er kan ni skicka in en gemensam ansökan, och som regel har man då rätt till så kallad ”direkt skilsmässa”. Handläggningstiden hos tingsrätten går då snabbare. Om det finns gemensamma barn under 16 måste skilsmässan dock föregås av betänketid.

Om du och din partner har rätt till direkt skilsmässa kommer en dom om äktenskapsskillnad att skickas hem. Om betänketid krävs börjar den löpa från det datum som tingsrätten tagit emot den gemensamma skilsmässoansökan.

Om du och din partner inte är överens om skilsmässan eller om det bara är den ena av er som vill skilja sig kan man skicka in en enskild skilsmässoansökan. Motparten kommer då att delges en stämning och svara på hur han/hon ställer sig till skilsmässa.

Vad innebär betänketid?

Om det finns gemensamma barn under 16 måste skilsmässan föregås av betänketid. Om ni inte är ense om skilsmässan kan även din partner begära betänketid. Betänketid beslutas även om den ena parten inte vill skiljas eller ej svarar på stämningen. Betänketiden är mellan 6-12 månader.

Ansökan om fullföljd

Efter betänketidens slut måste du och din partner aktivt begära fullföljd, annars fortsätter ni att vara gifta. Detta måste ske senast 12 månader efter ansökan lämnats in, annars fortsätter ni att vara gifta. Fullföljdsansökan finns på Sveriges Domstolar, och blanketten ska sedan lämnas hos tingsrätten.

Om bara en av er begär fullföljd kommer tingsrätten kontakta motparten för att få kommentar. När tingsrätten sedan beslutat om äktenskapsskillnad har man rätt till att överklaga inom tre veckor, därefter vinner domen laga kraft.

Efter att skilsmässoprocessen är klar kommer tingsrätten skicka hem ett domslut till er båda där det framgår att processen är avslutad och att ni nu är skilda.

Vad händer sedan?

Den juridiska processen kring skilsmässan – själva äktenskapsskillnaden – är bara en av många delar att tänka på vid en skilsmässa. Den absolut viktigaste av dessa är bodelningen.

Bodelning innebär att du och din före detta partner gör upp ekonomiskt inför de två separata liv som ska inledas, och detta ska regleras skriftligt i ett bodelningsavtal. Detta är ett viktigt avtal, som bland annat ofta krävs för att man ska kunna få nya bolån och för att någon av er ska kunna överta bostaden vid skilsmässan.

Läs mer om bodelning.
Läs mer om vad som händer med bostaden vid en skilsmässa.

Tack vare samarbetet mellan Erik Olsson och Endbright får du 10% rabatt på Endbrights samtliga rådgivningssessioner inom juridik, ekonomi och välmående. Här bokar du.  

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen