Guide: Så väljer du rätt mäklare

Det är viktigt att hitta en bra mäklare som passar dig när du ska sälja din bostad. Men hur väljer man rätt? Och vilka frågor ska man ställa till mäklaren? I den här artikeln tänkte vi förklara vad som är viktigt att tänka på innan du väljer mäklare.

 

Hur mycket hjälp vill du ha?

Vad kostar en mäklare? Det beror förstås på en rad olika faktorer.

Först och främst ska du fråga dig själv hur mycket hjälp du vill ha vid din försäljning. Några vill bara ha hjälp med det praktiska kring själva visningen och budgivningen, medan andra också vill få hjälp med fotografering och styling av lägenheten.

Hur mycket hjälp du vill ha är förstås avgörande för vad du får betala i mäklararvode. Kom ihåg att mäklararvodet, homestaging och andra försäljningskostnader är avdragsgilla, de får dras av innan vinstbeloppet beräknas.

Träffa flera mäklare

Börja med att ta kontakt med flera olika mäklare och bjud hem dem till din bostad. De allra flesta erbjuder en kostnadsfri värdering. Det viktigaste är att hitta en aktiv mäklare som du känner förtroende för.

Här är några saker du kan ställa kontrollfrågor kring:

  • - Känn efter hur väl mäklaren känner till ditt område.
    - Finns ett etablerat kontaktnät med potentiella köpare och spekulanter?
    - Finns det statistik på tidigare försäljningar? Hur ser den ut?
    - Hur många visningar gör mäklaren och hur långa är visningarna?
    - Ingår det en “dolda fel-försäkring”?

  • Vad är ett rimligt mäklararvode?

Arvodet beror förstås på vilken typ av objekt du ska sälja. Men genom att träffa flera mäklare och ta in offerter så får du en bra bild om vad ett rimligt mäklararvode för din bostad är. Passa även på att fråga efter mäklarens provision, övriga ersättningskrav och betalningsvillkor.

Stirra dig inte blind på arvodet

Att välja den mäklare som har lägst arvode fungerar bara om alla mäklare levererar en likvärdig tjänst som ger samma slutpris. Eftersom det inte är så är det bättre att du fokuserar på mäklartjänsten du köper än på arvodet. Skillnaden i slutpris som två olika mäklare får för samma bostad är ofta större än hela mäklararvodet.

Vad är en rimlig värdering av din bostad?

Samma sak här. Träffa flera olika mäklare och be dem att värdera din bostad. Du kan också se tidigare försäljningar i ditt område genom att kolla försäljningsstatistik på Hemnet.

 

Annonsering och marknadsföring

En av de viktigaste delarna vid en lyckad bostadsförsäljning handlar om hur objektet marknadsförs. Hur kommer din bostad att annonseras på nätet? I lokalpressen? Och hur ser mäklarfirmans objektsbeskrivningar, prospekt och annonser ut?

Vem kommer att visa bostaden?

Kommer mäklaren att visa bostaden själv? Finns det en mäklarassistent som kan assistera vid visningen? Kolla även hur många objekt mäklaren säljer samtidigt. Hur mycket tid har han eller hon för dig och din bostadsförsäljning? Många vill ha en mäklare som är tillgänglig och har gott om tid för extra visningar och privata visningar.

 

Kontrollera mäklaren

När du har hittat en mäklare som passar dig – kontrollera att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Alla som arbetar som fastighetsmäklare i Sverige måste vara registrerade här. Här kan du också se om mäklaren har fått några tidigare varningar. Du kan också se vilka rekommendationer mäklaren har fått på hittamaklare och reco.se.

 

Tillbaka till toppen