Så skapar du ett mysigt sovrum

Hösten är här och det är hög tid att skapa ett mysigt sovrum att tillbringa höstkvällarna i! För dig som planerar att sälja är det extra viktigt med ett tilltalande sovrum som lockar många spekulanter till visningen.

Med hjälp av stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm har vi flera smarta tips.

Färger och tapeter

Valet av väggfärg och tapet beror mycket på vilket ljusinsläpp det är i rummet samt på personlig smak och stil. Du kan med fördel välja en dovare färg eller en lugnare tapet. En grundregel är att undvika starka färger som rött och orange till sovrum eftersom målet är att komma ner i varv. Välj hellre jordnära mörkare nyanser. Men det beror återigen på ditt ljusinsläpp, yta och takhöjd i rummet i och med att mörka kulörer kan göra att rummet känns mindre. Föredrar du tapet framför väggfärg, välj gärna en variant med ett lite lugnare mönster i exempelvis jordnära toner som grönt eller beige.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling. Styling: Nood Stockholm.

Textilier

Om du väljer att måla sovrummet vitt inför en försäljning, kan du ändå få till en mysig känsla med hjälp av textilier i lite dovare färger, som i överkast och gardiner. Textilierna dämpar även ljud och gör rummet mer ombonat. Välj gärna en matta med en varmare färg som beige eller mörkare grå till ett vitt sovrum. När det kommer till mattor i sovrummet är tipset att endera ha en stor matta som går runt hela sovrumssängen, en heltäckningsmatta eller en matta på vardera sida om dubbelsängen.  

När det kommer till bäddningen så beror det på om du ska sälja bostaden eller bo kvar. Om du ska bo kvar är en praktisk bäddning att föredra med ett överkast som går att dra upp över hela sängen. Om du ska sälja är det värdefullt att styla sängen med en hotellbäddning med stort överkast, mycket kuddar och där du inte låter överkastet gå ända upp till kuddarna. Mer om hur man gör en hotellbäddning kan du läsa om här.

Ett enkelt tips för förändring är att byta överkast efter säsong, ha exempelvis ett rostfärgat eller petroleumfärgat överkast under hösten och ett ljusare linfärgat under våren och sommaren

När du ska sätta upp gardiner, välj gärna en skirare gardin bakom och en mörkläggningsgardin överst som sitter fast med dubbla skenor i taket. Det skapar en lyxig hotellkänsla till sovrummet!

Läs mer om hur du skapar en lyxig bäddning inför visning här > 

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling. Styling: Nood Stockholm.

Belysning

När du ska belysa sovrummet är det bra att fokusera på flera olika belysningspunkter med sänglampor nära sängen där du kan sitta och varva ner och läsa. Sätt upp en vacker taklampa som inte hänger för långt ner. Förutom det funktionella har valet av belysning givetvis en estetisk roll och modellen bör passa ihop med resten av inredningen. Välj ett varmt ljus till alla lampor i sovrummet och max 25 watt för sänglampan. Undvik 60 wattslampor i sovrummet om du inte planerar att ha visningar under den mörkare delen på året. 

För ett litet sovrum är det en fördel med vägghängda sängbord och vägghängda sänglampor för att frigöra yta från golvet och få rummet att kännas större. Det är extra viktigt att tänka på när du stylar hemmet inför försäljning.

Har du däremot ett stort och pampigt sovrum, kan du välja lite mer iögonfallande och större sängbord för att inte få för mycket luft i rummet. Kom ihåg att även välja sängbord och sänglampa i samma stil för ett mer enhetligt resultat.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling. Styling: Nood Stockholm.

Möblering och accessoarer

Om du ska styla sovrummet inför försäljning bör du möblera rummet så du får fria ytor och gångar. Du kan även välja att placera sängen framför fönstret vilket skapar en öppen presentation av rummet. Det är inte den mest praktiska lösningen om man ska bo där med tanke på elementen och att ha fönsterkarmen bakom huvudet. Men i stylingens värld kan det passa till fotografering och visning!

Om du har ett rymligt sovrum kan du  placera en sittmöbel i rummet, endera en fåtölj i ena hörnet eller en sittbänk vid fotändan av sängen. Har du mycket yta kan du även få plats med ett sminkbord eller skrivbord om så önskas. Viktigt att tänka på inför en visning är att rummet ska känna stort och luftigt och att en bänk vid fotändan kan stoppa flödet i rummet som gör passagen för smal.

Sätt gärna upp fina väggkrokar från exempelvis DOT eller en list med krokar. Det är både dekorativt samt fyller en smart funktion att kunna hänga upp kläderna man har haft på sig under dagen eller morgonrocken/pyjamasen inför sovstunden. 

 

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling. Styling: Nood Stockholm.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen