Du tar bort den ekonomiska risken i din bostadsaffär om du säljer först

Den oförutsägbara marknaden gör att vi på Erik Olsson råder våra kunder att sälja sin gamla bostad innan de köper en ny.

Att sälja din gamla bostad för är enkelt sätt att ta bort den ekonomiska risken i en bostadsaffär. Fördelen med att sälja innan du köper nytt är att du aldrig tvingas sälja mot din vilja utan kan vara lite tuffare mot budgivarna, eller helt enkelt avbryta försäljningen om du inte får det pris du vill ha. Om utbudet blir större är det dessutom lättare att hitta en ny bostad. Säljer du den gamla bostaden med ett lite längre tillträde blir det ännu lättare att köpa en ny bostad du tycker om i lugn och ro. Om bostadspriserna utvecklas negativt, så som visningsbesökarna tror enligt Erik Olsson Bostadsindex, har du dessutom prisutvecklingen med dig om du säljer först genom att priset på den nya bostaden går ner under processens gång. 

ska man salja eller kopa forst

 Förbered ditt köp redan innan du säljer

Även om du säljer först måste du förbereda köpet parallellt. Du måste lära dig prisbilden för den typen av bostad du vill köpa i området du vill bo. Sedan måste du tala med banken och fråga dem hur mycket du får låna, och på vilka villkor, så du vet hur stora bostadslån du skall budgetera med, och vad det kostar. Om du inte har förberett köpet på det sättet vet du inte hur mycket du behöver få när du säljer den gamla bostaden för att kunna köpa den typ av bostad du vill ha i stället. 

Gör din bostad attraktivare för köparna

Det gäller att förbereda både dig själv och bostaden väl. Man kan inte påverka hur marknaden är, men man kan göra olika bra försäljningar och köp på den marknad som råder. Bostaden kan du förbereda genom att göra värdehöjande åtgärder så den blir så attraktiv som möjligt. Då har du stor nytta av att ta kontakt med en duktig och engagerad mäklare som ditt professionella bollplank.

Kontakta mäklaren tidigt i processen så du hinner genomföra det mäklaren föreslår. Det är få som vet mer än en duktig mäklare om vad som faktiskt ökar köparnas betalningsvilja för en bostad. På en utmanande marknad handlar det inte bara om att öka värdet på bostaden genom att göra den mer attraktiv. Hur väl du har förberett bostaden kan vara skillnaden mellan att den säljs eller inte.

Få fler tips och läs om hur du sänker ditt amorteringskrav med en ny bostadsvärdering här

BOKA MÖTE MED EN MÄKLARE

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen