För dig som ska köpa hus för första gången

För dig som går i hustankar finns det en hel del information du behöver ha koll på innan du köper. Hur fungerar det med amorteringskrav? Vad innebär dolda fel och hur ser energideklarationen ut? Vi har listat de vanligaste frågeställningarna som dyker upp för att du ska känna dig lite mer påläst och trygg inför ditt köp.

Köpa hus

Jörgen Lundgren är fastighetsmäklare i Älta/Nacka och har 24 års erfarenhet av branschen och har dessutom sålt många hus, radhus och villor genom åren. Han berättar för oss hur läget ser ut just nu och förklarar alla termer som dyker upp i och med ett husköp.

Vilka är dina bästa råd till en som ska köpa hus?

– Att ansöka om bolån är nummer ett. Genom att ta reda på vilken budget du har kan du enklare välja område. Därefter är mitt tips att börja undersöka var man vill bo. Ta reda på avstånd till bussen, förskolan, skolan och närmsta affär till exempel. Köper du huset på vintern ser man inte riktigt när solen står som högst på himlen och det kan kännas lite väl mörkt. Då är det viktigt att titta på väderstrecken och fråga mäklaren om du är osäker.

Vad tror du om prisutvecklingen på hus framöver?

– Jag tror inte att den kommer fortsätta upp i samma takt som under hösten 2020. Jag tror att det blir mer stabilt, eventuellt med en ökning. Det finns framförallt två orsaker, dels är det dom låga räntorna och dels pandemin som gör att folk vill bo större. Många är på jakt efter det där extra rummet. Det kan vara två föräldrar som sitter i var sitt rum med teams och så kommer barnen hem och det blir kaos. Vi ser att de mindre lägenheterna inte har följt samma utveckling i prisnivåer som större lägenheter samt husen.

Vilka är de vanligaste misstagen för en blivande husköpare?

– Det vanligast är att köparen inte har med renoveringarna i kalkylen. Ofta blir man lite väl optimistisk när man blir förälskad i ett hus. Kanske ser man lite lättvindigt på skicket också upptäcker man att det kommer kosta mer än man trodde.

Är det köparens eller säljarens marknad just nu?

– Säljarens marknad, definitivt. Köparen är ju ofta en säljare också, särskilt när man köper hus.

Guide till dig som ska köpa hus för första gången

Guide till dig som ska köpa hus för första gången

Nedan punkter är viktiga att beakta när du ska köpa hus för första gången: 

Ansök om lånelöfte

Kontakta banken i god tid för att diskutera vilka möjligheter du har att låna pengar. Bolånetaket gör att du bara får belåna maximalt 85 procent av bostadens värde, resten måste du betala själv med en kontantinsats. Efter en genomgång av din ekonomi får du veta hur stor summa du har råd att köpa för. Ibland kan det gå väldigt snabbt när du väl hittar ett hus som du gillar. Då är det bra att redan ha ett lånelöfte från banken klart för att kunna lägga bud vid en eventuell budgivning. Kom ihåg att ett generellt lånelöfte inte är något direkt löfte från banken, utan du ska be om ett lånelöfte specifikt för bostaden du vill köpa innan du skriver kontrakt. Om banken har invändningar mot bostaden du vill köpa kan du få problem annars, genom att du inte får låna så mycket som du trodde baserat på det generella lånelöftet. Tänk också på att ett lånelöfte bara gäller under en begränsad tid och det är bra att ha en löpande kontakt med din bankkontakt under sökandet av ny bostad.

Vi samarbetar med Söderberg & Partners Bolån. Kontakta dem om du vill ha hjälp med lönelöfte eller bolån

Hitta rätt hus i rätt område

Gå på husvisningar i olika områden och skaffa dig en känsla för vad du gillar och vad du inte gillar. Magkänslan är viktig och vidare är läget för huset också viktigt. Var på tomten är huset placerat? Är det kvällssol på terrassen eller är det morgonsol? Vad passar just dig? Avstånd till kommunikationer? Avstånd till förskolor och skolor? Avstånd till matbutiker osv. 

Erik Olsson Fastighetsförmedling erbjuder dig kostnadsfria tips om bostäder av den typ det du söker. Så fort ett hus dyker upp som matchar dina önskemål, blir du kontaktad genom mejl alternativt sms med en länk till bostaden. Du kan anmäla dig till bevakningstjänst nedan så får du ett personligt matchningsmail direkt när en intressant bostad kommer ut på marknaden. Tjänsten är kostnadsfri och kan avslutas när du vill.

 Skapa bostadsbevakning

Fler tips hittar du i vår artikel "Så hittar du din drömhem". 

Renoveringskostnader

När du väl hittat ett hus eller villa som du är intresserad av, är det bra att särskilt noga titta på husets skal och sådant som kan kosta mycket att få i bra skick. Om det är det mycket som behöver renoveras, kan det vara bra att ta med en byggare på en omvisning av huset för att få en uppskattning av hur mycket det är som behövs åtgärdas och en ungefärlig kostnad för detta. Då kan du lättare ta ett beslut om du har råd och ork att köpa huset och få det i det skick som du önskar.

Undersökningsplikt

Du som köpare har en undersökningsplikt att besiktiga/undersöka bostaden. Rekommendationen är att anlita en besiktningsman med ansvarsförsäkring. Har säljaren redan utfört överlåtelsebesiktning inför försäljningen kan du köpa in dig på besiktningen och få en genomgång av besiktningsprotokollet med besiktningsmannen.

Ytterligare undersökningar

Nedan har vi listat ytterligare undersökningar som är bra att genomföra när du ska köpa ett nytt hus.

Servitut

Finns det något servitut som ger en förmån eller en belastning på fastigheten? Det kan t ex vara en väg eller brunn som gör att du har tillgång till något på grannens tomt eller att grannen har rätt att nyttja något på din tomt.

Sotarintyg

Finns en öppen spis, kakelugn eller braskamin bör en sotare undersöka att den är ok.

Egen brunn eller kommunalt VA

Om huset inte har kommunalt VA bör du kolla upp tillgång på vatten och vilken kvalitet vattnet har. Även avloppsanläggningen bör kontrolleras.

El-besiktning

Är huset gammalt kan det vara värt att göra en särskild el-besiktning.

Energideklaration

Säljaren ansvarar för att det finns en energideklaration som inte är äldre än 10 år. Kontrollera att den verkligen finns.

Radon

Köparen har som tidigare nämnts, en undersökningsplikt vid köp av en bostad. Detta för att kontrollera att inga uppenbara fel finns i bostaden. I det ansvaret ligger även undersökning av förhöjda radonvärden. Radon anses normalt inte vara ett dolt fel.

Om det framkommer att huset eller delar av huset är byggt av blåbetong eller att det är känt att det finns radongas i marken kan man låta utföra en radonmätning. Mätningen måste ske under eldningssäsong (1/10-30/4). Långtidsmätning under minst 60 dagar alt. korttidsmätning under minst 7 dagar.

Dolda fel

Ett dolt fel är ett fel som fanns redan när huset köptes som inte kunnat upptäckas trots en noggrann undersökning. En besiktningsman ansvarar ej för dolda fel. Det gör däremot säljaren i 10 år fr o m tillträdesdagen. En dolda fel försäkring kan tecknas av säljaren. Detta är en trygghet för både säljare och köpare.

Läs mer om dolda fel.

Olika kostnader när man bor i villa

Kostnader för husägare

När du ska köpa hus eller villa tillkommer en del kostnader som du inte tidigare haft om du bott i en hyresrätt eller bostadsrätt.

Lagfartskostnad

Lagfarten ansöker man om hos Lantmäteriet och är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Oftast kan banken hjälpa till med ansökan om lagfart. Du måste ansöka om lagfart inom 3 månader från förvärvet. Mer om lagfart finns hos Lantmäteriet

Kostnad för pantbrev

Om du tar ett banklån för att köpa ett hus, lånar du med huset som säkerhet och behöver då ett pantbrev som täcker hela lånet och fungerar som bevis på att banken har en inteckning (säkerhet) i ditt hus på ett visst belopp. Med ett pantbrev kan banken som lånat ut pengar, kräva att du säljer ditt hus om du inte kan betala ditt lån. Oftast finns pantbrev kvar på huset från en tidigare ägare, men har du högre lån än beloppet på de pantbrev som finns, behöver du komplettera med ett till. Denna kostnad, stämpelskatt, tas endast ut på det belopp som lånas med fastigheten som säkerhet och som överstiger de pantbrev/inteckningar som redan sedan tidigare är uttagna på fastigheten. Oftast hjälper banken till med uttag av nya pantbrev.

Tomträttsavgäld

Köper du ett hus där staten eller kommunen äger marken som huset står på behöver du varje år betala en typ av hyra som kallas för tomträttsavgäld. Kostnaden för tomträttsavgälden höjs normalt var 10:e år. Om tomten är friköpt slipper man betala den här avgiften. Priset för att friköpa tomträtter för bostadsändamål bygger i de flesta fall på markvärdet när man ansöker om att köpa en tomträtt. Kontrollera hur lång tid det är kvar till nästa höjning och bilda dig en uppfattning om hur stor den blir.

Kommunal fastighetsavgift

Som ägare av en fastighet måste du betala en kommunal fastighetsavgift (hette tidigare fastighetsskatt). Den kommunala fastighetsavgiften för småhus ligger på 0,75 procent av taxeringsvärdet, men med ett takbelopp som justeras varje år (2021 ligger taket på 8 524 kr). För nybyggda hus som byggts 2012 eller senare, slipper man betala en fastighetsavgift under de första 15 åren. Som pensionär betalar du som högst 4 procent av sin inkomst i fastighetsavgift.

Driftskostnader

Kostnader som behövs för att huset skall fungera som el och uppvärmning, vatten/avlopp, renhållning, försäkring, väg/samfällighetsavgift och andra kostnader som t ex sotning.

Lånekostnader

Här ligger räntekostnader och eventuellt utgifter för amortering av lån.

Reparations- och renoveringskostnader

Här ligger framtida kostnader på både kort och lång sikt. Vissa av dessa kostnader kan vara sådana som man känt till vid köpet, andra kan komma som överraskande och oförutsett. För dessa behöver du ha tillgång till en buffert. Därför bör du ha en ekonomisk buffert när du köper hus.

Övriga huskostnader

Förutom de kostnader som nämnts ovan kommer kanske även andra kostnader som du inte tänkt på eller räknat med när du köper hus. Dessa kan t ex vara en gräsklippare, skottkärra, snöskyffel eller snöslunga och annan trädgårdsutrustning. Det kan även vara installation av larm och fiber eller kommunalt VA.

Fler tips för dig som ska köpa en ny bostad

Läs vår guide "Guide för dig som ska köpa bostad" för fler tips inför ditt nästa bostadsköp!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen