Pandemins effekt på våra hem

Det svenska folket önskar sig större yta, fler rum, nya möbler, bättre förvaring och uppkoppling enligt en artikel som Elfa har skrivit som grundar sig i deras Sifo-undersökning. Cirka varannan svensk menar att de har nya behov i hemmet och 29% har redan förändrat hemmet efter dessa. Vi på Erik Olsson märker också en stor förändring i bostadsbehov, de bostäder som säljer bäst är större lägenheter och hus.

När svenska folket spenderar mer tid i sina hem och hemmet blir kärnan för både arbete, sociala sammanhang, träning och återhämtning blir det ännu viktigare att ha ordning i sitt hem för att känna lugn.

43 procent av svenskarna har fått ändrade behov sedan pandemin bröt ut förra året. Bland de som bor i lägenhet är det 49% som har nya behov, jämfört med 38% bland de som bor i villa. Många har redan anpassat sig till de nya behoven som att skaffa en hemarbetsplats (28%). Flera har även köpt nya möbler, möblerat om, utökat sin förvaring och var tionde person har bytt bostad under pandemin.

Bättre uppkoppling är också en förändring flera har sett som nödvändig (11%). Andra behov är större yta (10%), flera rum (9%) och bättre förvaring (8%). För de som bor i lägenhet är det ännu fler som vill ha större ytor (15%) och fler rum (14%) och bättre förvaring (11%). 

Undersökningen visar också att två av tre som hade nya behov även har förändrat sina hem. Det vanligaste är att skapa ett hemmakontor (35%) vilket framförallt kvinnor har stått för. 20% har möblerat om med befintliga möbler för att hitta nya lösningar och 16% har införskaffat nya möbler för att lösa de nya behoven. 7% har bytt bostad redan och bland lägenhetsboende är siffran 10%. Bland de som inte vidtagit några åtgärder ännu planerar 13% att flytta.

Det är första gången under modern tid som så många under så kort tid har visat sig ha ett så stort behov av att förändra sina hem. ”Det är framförallt en konsekvens av att fler jobbat hemifrån som påverkar frågor om hur och var man vill bo och hur vi inreder och organiserar våra hem”, svarar Elfas förvaringsexpert Christine Dalman. Du kan läsa hela undersökningen här:

Vi på Erik Olsson märker också en skillnad i människors behov och förändringar i boende. De bostäder som säljer bäst just nu är större lägenheter och villor. 

Visste du att vi ger våra kunder i snitt 6,2% mer betalt än övriga mäklerier enligt en undersökning som är gjord av UC? Det ger dig möjligheter till mer yta i ditt nästa boende. Kontakta oss om du vill göra en fri värdering. 

Vill du läsa mer?

Ordning och reda i hemmet

Så skapar du ett ergonomiskt hemmakontor

Färgsätt hemmakontoret

Smart förvaring till hallen

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen